15. Beogradski festival igre: Trupe iz Hong Konga, Sidneja i Izraela premijerno u Srbiji

0
258

15. Beogradski festival igre biće održan od 15. marta do 4. aprila 2018. Organizatori su saopštili prve učesnike koji će nastupati u Sava centru: Kompanija Dimitrisa Papajoanua, Vertigo iz Izraela, Balet Hong Konga i Sidnejska kompanija. Prodaja karata za te predstave počinje 1. novembra.

Beogradski festival igre
Balet iz Hongkonga, Foto: BFI / Promo

Prva u nizu trupa koje će gostovati na ovoj sceni je Kompanija Dimitrisa Papajoanua iz Atine, 15. marta. Papajoanu je danas verovatno jedan od planetarno najzanimljivijih i najtraženijih umetnika, kažu u BFI. On dolazi sa svojom postavkom “Veliki krotitelj”, premijerno prikazanom u maju ove godine u Onazisovom centru u Atini. Ocena kritičara je da “komad otkriva kroz jedan i po sat lančane reakcije komičnih, lepih, senzualnih, erotičnih i magičnih slika koje ne prestaju da osvajaju do samog kraja, a ni dugo nakon završetka predstave”.

Na dan oslobođenja Beograda otvoren rekonstruisani Muzej savremene umetnosti

Beogradski festival igre
Iz baleta “Veliki krotitelj” Dimitrisa Papajoanua, Foto: BFI / Promo

Samo dva dana kasnije, 17. marta, na istom mestu publika će gledati čuvenu trupu Vertigo iz Izraela. Ona prvi put stiže u Srbiju. Koreografkinja Noa Verthajm, predstaviće se svojom najnovijom produkcijom “Jedan, Jedan i Jedan”. Delo istovremeno otkriva intimni i spoljni svet, gradeći metaforičnu vezu između dalekog i bliskog, odnosno sebe i drugog. Komad slavi energiju, i još jednom potvrđuje jedinstvenost izraelske savremene igre.

Beogradski festival igre
Trupa Vertigo, Foto: BFI / Promo

U Sava centru će 23. marta nastupiti i Balet Hongkonga, i to u okviru turneje koja spaja London, Pariz, Beograd i Novi Sad. Tri vrhunska koreografa, Fei Bo, Edvard Lijang i Jorma Elo, udružili su se da svojim originalnim postavkama kreiraju predstavu za pamćenje. Od osnivanja 1979. godine, Balet Hongkonga je evoluirao u živu organizaciju scenskih umetnosti sa vrhunskim repertoarom. A sastoji se od niza umetničkih i tehnički izazovnih produkcija u izvođenju izuzetnih umetnika. Ansambl broji 50 igrača iz Hongkonga, Kine, Evrope i SAD, kao i iz drugih delova Azije.

Beogradski festival igre
Balet Hong Konga, Foto: BFI / Promo

BRANKA PUJIĆ: Tango je lek za dušu

Beogradski festival igre
Iz komada “Zaleđene pesme”, Foto: BFI / Promo

Norveška kompanija Zero Visibility, vraća se u Beograd sa radom izuzetne koreografkinje Ine Kristel Johansen. Komad “Zaleđene pesme” tek čeka na svoju premijeru u Oslu, pa će nastup u srpskoj prestonici, 25. marta, pred gledaocima koji će sedeti na sceni (kapacitet od oko 400 mesta), biti međunarodna premijera. Zanimljivo je da se radi o nagrađenom scenariju koji opisuje život na ostrvu Svalbard. To je jedno od najmirnijih mesta na planeti, gde postoji veliko skladište semena 120 metara unutar planine. U tom “trezoru sudnjeg dana”, u sred večitog leda, deponovano je oko 840.000 uzoraka semena.

Beogradski festival igre
Sidnejska kompanija igre, Foto: BFI / Promo

– Sidnejska kompanija igre je zapanjujuća. Svi igrači su u svom punom vrhuncu, telesno i emocionalno, potpuno posvećeni delima i osnaženi smelim i inovativnim koreografijama – navodi kritičar “Njujork tajmsa”. Ovaj najpoznatiji australijski ansambl dolazi prvi put u naš region, sa sjajnim triptihom koga čine dela Gabrijele Nenkajvel, Rafaela Bonačele i Čenga Cunga Lunga. Napore da se ovaj eksluzivni nastup dogodi u ovom delu Evrope, ukrstili su Beogradski festival igre sa predstavama u Centru Sava (4. aprila) i Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, i Cankarijev Dom iz Ljubljane.

Besplatan seminar Soft Skills Academy za studente u novembru u Novom Sadu

Beogradski festival igre
Sidnejska kompanija igre, Foto: BFI / Promo

Cene ulaznica za predstave u Sava centru kreću se u od 1.000 do 2.300 dinara i mogu se kupiti na blagajni ove dvorane.

Glavni program 15. Beogradskog festivala igre trajaće od 15. marta do 4. aprila 2018. godine. Realizaciju programa narednog festivala već su podržali Grad Beograd, Delegacija EU u Srbiji, ambasade i kulturni centri zemalja učesnica. Glavni partner Beogradskog festivala igre već jedanaest godina zaredom je kompanija Vip mobile.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde