Beogradska “Olimpija” proslavlja 62. rođendan

0
88

Kultno mesto na beogradskom Trgu Nikole Pašića ima dug i uzbudljiv život. U ovoj zgradi održali su se razni događaju od kulturnog značaja za grad, ali i za zemlju. A, od 1957. godine tu se nalaze i koncertne orgulje.

Kombank dvorana, nekadašnja Dvorana Doma sindikata proslavlja 62. rođendan

Kombank dvorana, nekadašnja Dvorana Doma sindikata, ovoga meseca će obeležiti 62 godine postojanja. Ovo kultno mesto u srcu srpske prestonice obeležilo je odrastanje mnogih generacija. Beogradska “Olimpija”, kako je mnogi zovu, svoj 62. rođendan proslaviće 29. juna (20h) uz veliki koncert čuvenog Dejan Petrović i njegov “Big Bend”.

Dvorana Doma sindikata postaje Kombank Dvorana

U znak zahvalnosti svojoj višedecenijskoj publici Kombank dvorana je pripremila specijalan popust na cenu karata za ovaj koncert. Tako će prvih 250 kupaca uz jednu kupljenu kartu za koncert dobiti besplatnu drugu ulaznicu, odnosno dve po ceni jedne. Istovremeno, 29. juna cena karata za sve 2D i 3D filmove sa bioskopskog repertoara Kombank dvorane iznosiće 250 dinara! Posetioce tog dana očekuju i pokloni iznenađenja.

Beogradska “Olimpija”, kultno mesto u centru grada

Kulturni život Beograda nastavio je i tokom 2019. da živi u ambijentu modernizovanom po svetskim standardima. Kombank dvorana je nakon prošlogodišnjeg otvaranja obogatila svoj repertoar kulturnih dešavanja, doprinoseći oživljavanju duha prošlih vremena i nastanku novih uspomena. Beograđani su nastavili da uživaju u raznolikim sadržajima za sve generacije. Svaki osmeh posetilaca duboko je urezan u mapu sećanja i tradicije nastavljene na mestu Dvorane Doma sindikata, kažu iz ove ustanove.

Vrnjački karneval 2019: Koncerti “Atomaca”, Brene, Šerifovićke…

Podsetimo, Dvorana Doma sindikata, otvorena je 13. juna 1957. I to, na temeljima zgrade koja je građena od 1947. do 1955. prema projektu arhitekte Branka Petričića. Namera je bila da namena bude nešto poput prestižne pariske sale “Olimpija” – hram umetnosti, kulture i svih važnijih događanja u tadašnjoj SFRJ. Mnogi su je hvalili kao najakustičniju salu u zemlji. Aprila 2013. Vlada Srbije je kompletnu zgradu Doma sindikata proglasila za spomenik kulture u Beogradu. Kompletno rekonsturisana zgrada dobila je novo ime – Kombank dvorana. Svečano je otvorena 27. aprila 2018, nakon rekonstrukcije koja je trajala deset meseci.

Dejan Petrović i Sanja Vučić: Stari hit u novom ruhu “Šuška se, šuška”
Dejan Petrović sa članovima “Big Benda”, Foto: Facebook / Dejan Petrović

Dejan Petrović ili kako ga drugačije zovu “ambasador srpske trube” rođen je 1985. u Užicu, u selu Dubokom, kao sin naslednik poznatog srpskog trubača, Miće Petrovića. U muzičkoj manufakturi ove porodice, Dejan i njegov brat Darko su četvrta generacija trubača. Dejan je najmlađi dobitnik “Majstorskog pisma”, višestruki osvajač svih nagrada na Saboru u Guči, među kojima je i nagrada Prva truba sveta, sa istog Sabora. Širom sveta je poznat po izvođenju srpske tradicionalne muzike, koju često kombinuje sa modernim elementima. Tu je u pitanju fuzija zvuka tradicionalnih instrumenata trubačkog orkestra i drugih instrumenata koji predstavljaju suprotnost tome, poput spoja zvuka trube i distorzije na električnoj gitari. Kao pri svakoj fuziji, oslobađa se velika energija, koju nije bilo teško prepoznati ni u ovom slučaju.

D. D.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde