Beogradska letnja scena: Program pozorišnih predstava na Tašmajdanu

0
130

Kompletan program najavljen je u Skupštini grada Beograda, uz učešće predstavnika gradske uprave i direktora beogradskih pozorišta, koji su izrazili zadovoljstvo zbog mogućnosti ponovnog igranja predstava i očekivanja da u budućnosti to postane tradicionalna manifestacija.

Beogradska letnja scena: Program pozorišnih predstava na Tašmajdanu
Direktori pozorišta i predstavnici Grada Beograda predstavili su program u okviru projekta “Beogradska letnja scena”, Foto: Beoinfo

Na multifunkcionalnoj otvorenoj sceni na Tašmajdanu, od 25. juna do 20. jula gledaoci će moći da uživaju u pozorišnim predstavama pod otvorenim nebom u okviru projekta “Beogradska letnja scena”. Ovo je najavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić na konferenciji za novinare u Starom dvoru. On je podsetio da pozorišta ne rade od 11. marta, a do početka ove manifestacije na Tašmajdanu, kako je rekao, to će biti tri i po meseca od kako ove kulturne ustanove u Beogradu ne prikazuju predstave. To se, izuzevši ratna vremena, nije desilo od 1948. godine.

CLOUD 2020: Potrvđeni datumi Belgrade Beer Festa i Music Weeka

– Bilo je vreme da nađemo način da pozorišta počnu da rade, a da se pritom ispoštuju sva pravila, kao što je distanca između ljudi. Zato je Grad Beograd doneo odluku da svim našim pozorištima pokloni besplatnu pozorišnu scenu i pokrije sve troškove. Sav prihod od prodaje karata biće namenjen pozorištima, odnosno umetnicima – objasnio je Vesić.

On je istakao da će za tih 26 dana, koliko će trajati projekat, na velikoj i maloj sceni za odrasle i decu, građani moći da uživaju u predstavama koje vole.
– Ne učestvuju samo pozorišta čiji je osnivač Skupština Grada Beograda, već i Narodno pozorište, Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada, Narodno pozorište iz Prištine i Vršca, kao i nezavisne pozorišne scene. Tačnije, na Tašmajdanu neće biti samo beogradska, već srpska scena, mada nismo mogli da ugostimo sva pozorišta. Možda će se pokazati da će odziv publike biti dobar, te se ukaže potreba da i ubuduće organizujemo novu letnju manifestaciju – naveo je Vesić.

Arsenal fest 10 – u pripremi specijalno izdanje u trajanju od mesec dana
letnja-scena-01-1024x1536

On se zahvalio učesnicima, poželevši dobrodošlicu svim posetiocima ove jedinstvene pozorišne scene. Kako je rekao, ovaj projekat će makar delimično nadokanditi ono što se nije dogodilo u protekla tri i po meseca. Izrazio je nadu da će se ovom letnjom scenom ući u normalizaciju jesenje sezone rada pozorišta i ići u susret novim premijerama.

Projekat “Beogradska letnja scena” otvoriće 25. juna Pozorište na Terazijama sa mjuziklom “Mama Mia” u režiji Juga Radivojevića. Ovaj mjuzikl će biti izveden i dan kasnije. Direktor ovog pozorišta Aleksandar Đaja rekao je da su putem interneta već prodali 500 ulaznica i da danas počinje prodaja na blagajni.

Počelo snimanje filma i serije “Kralj” u režiji Zdravka Šotre

Beogradsko dramsko pozorište će 27. i 28. juna igrati predstavu “Trpele” Milene Depolo i Bobana Skerlića, u Skerlićevoj režiji, umesto prethodno najavljenog “Leta iznad kukavičjeg gnezda”. Odluka je, prema rečima direktora BDP Juga Radivojevića, promenjena iz tehničkih razloga. Pozorište “Boško Buha” izvešće 29. juna komad “Pošteni provalnik” Daria Foa u režiji Milana Karadžića; dan kasnije na repertoaru je “Seviljski berberin” Đoakina Rosinija u režiji Ivana Klemenca i izvođenju ansambla Opere Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

Bitef teatar nastupiće 1. jula sa plesnom predstavom “Prostor za revoluciju” Isidore Stanišić; a Teatar Vuk 2. jula sa “Ajnštajnovom izdajom” Erika Emanuela Šmita u režiji Andree Ade Lazić. Za Atelje 212 i predstavu “Art” Jasmine Reze u režiji Alise Stojanović rezervisani su 3. i 4. jul. Predstava “Lorencačo” (Alfred de Mise/Boris Liješević) Jugoslovenskog dramskog pozorišta na programu je 5. i 6. jula.

Zvanično potvrđeno: EXIT 2020 od 13. do 16. avgusta

Koprodukcija Hartefakt fonda i Narodnog pozorišta Sterija iz Vršca, Čehovljev “Ujka Vanja” u režiji Andreja Nosova na repertoaru je 7. i 8. jula. Slede “Svetlost” (muzičko-scenski program sa operskim arijama i dueti i sola iz nekoliko baleta) i “Bela kafa” Narodnog pozorišta u Beogradu 9. i 10. jula; “Večera budala” Fransisa Vebera u režiji Božidara Đurovića u produkciji Zvezdara teatra 11. i 12. jula; na repartoaru će biti i “Anđelka – šta me snađe” Nebojše Romčevića u režiji Branka Đurića (GMR produkcija) 13. jula; “Žene dade – jedna moguća izložba” Dijane Milošević (DAH teatar) 14. jula; “Plastika” Stevana Koprivice u režiji Suzane Petričević (FaVi produkcija) 15. jula.

Narodno pozorište iz Prištine sa sedištem u Gračanici izvešće 16. jula Gogoljevu “Ženidbu” koju je režirao Milan Karadžić (koprodukcija sa Srpskim narodnim pozorištem); a 17. jula Euripidove “Žene iz Troje” u režiji Nebojše Bradića (koprodukcija sa Narodnim pozorištem Timočke krajine “Zoran Radmilović”). Naredne večeri na programu je “Idealna polovina” Milene Depolo u postavci Nikole Zavišića i produkciji “Arlekin”; a 19. jula “Igre i zvuci Balkana” u izvođenju ansambla Una Saga Serbika; i 20. jula “Čorba od kanarinca” Miloša Radovića (u režiji Staše Koprivice i produkciji Colonna i Impressario), koja će zatvoriti letnju sezonu na Tašmajdanu.

Od 1. juna počinje sa radom Drive in bioskop na Adi
letnja-scena-02-1024x1536

Na maloj sceni svakodnevno će od 25. juna do 18. jula biti izvođene predstave za decu. Mališani će imati priliku da pogledaju predstave “Maks Metalik” Pozorišta lutaka “Pinokio” i “Mimarta”; “Srce u junaka Kraljevića Marka” (Jordan Cvetanović/Jug Radivojević) i “Čarobna knjiga” (Dragoljub Petrović/Ivan Jevtović) Malog pozorišta “Duško Radović”; “Brankov urnebes” i “Brankova gusarijada” Pozorištanca “Puž” (Branislav Milićević/Slobodanka Caca Aleksić); “Ljubavna lektira” Omladinskog pozorišta “Dadov” (Filip Grujić/Luka Jovanov).

Na repertoaru će biti i “Pitam se pitam, koliko sam bitan” Pozorišta “Boško Buha” (Erlend Lu/Jana Maričić); “Cvrčak i mrav” Dragana Petrovića i Teatra “Dodir”; “Petar Pan” i “Lepotica i zver” Svetozara i Ane Krstić u izvođenju Una Saga Serbike; “Tri praseta” Borislava Mrkšića i “Šešir pun boja” Ivane Koraksić Pozorišta lutaka “Pinokio”; “Leto kada sam naučila da letim” Fakulteta dramskih umetnosti – Fistić (Jasminka Petrović/Patrik Lazić). Teatar “Ulica” učestvuje sa predstavom “Tri zlatne vlasi” (Katarina Jovanović/Marko Jovičić); Pan teatar sa komadima “Mudro prase” i “Crvenkapa” Miodraga Milovanova; Pozorište “Ars Longa” sa “Herkulesom” Predraga Kolarevića; a FaVi sa produkcijama “Elza i zaleđeni Hans” i “Crtani junaci u potrazi za magičnom knjigom” Jovane Petronijević u režiji Nine Grahovac. Program na maloj sceni zatvara autorski projekat Vesne Stanković “Milunka” u produkciji “Balkan novi pokret”.

Bend “Ničim izazvan” 3. jula u bašti zemunskog kluba “Fest”

Predstave na večernjoj sceni počinju u 21h i ulaznica košta 500 dinara; a na maloj scenu u 18h i cena karte je 250 dinara.
Ulaz će biti slobodan za sve medicinske radnike u znak zahvalnosti za njihovu borbu protiv koronavirusa.

– Scena će biti jedinstvena po uputstvima Kriznog štaba Grada Beograda, uz socijalnu distancu i potpunu bezbednost po zdravlje kako izvođača i umetnika, tako i publike. Pod otvorenim nebom u samom srcu Beograda, od 25. juna do 20. jula sa više od 40 izvođenja, pozorišta će predstaviti ono najbolje što imaju. Ovo leto u Beogradu biće pravo kulturno leto! A, “Beogradska letnja scena” izvešće umetnost napolje i pokazati da doživljaj između publike i umetnika ne mora da bude u četiri zida. Stadion na Tašmajdanu biće mesto velikih dešavanja. Beogradska pozorišna scena predstaviće jedinstvenu pozorišnu magiju! – istakla je zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović. Ona je pozvala Beograđane i goste prestonice da uživaju u pozorišnim predstavama pod otvorenim nebom.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde