“Bitije ljudsko”: U novoj koncertnoj sezoni Beogradske filharmonije i koncerti za bebe

0
141

Ako se pogleda repertoar ove sezone, toga se ne bi postidele ni Berlinska ni Njujorška filharmonija, kaže Tasovac.

beogradska-filharmonija
Beogradska filharmonija, Foto: Marko Đoković / Beogradska filharmonija

U Beogradskoj filharmoniji počinje prodaja karata od 10. aprila za narednu sezonu. Pred nama je možda i najuzbudljivija sezona u istoriji, rekao je za RTS direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac.
– Nemam nikakvog razloga da sumnjam da će i naša publika to prepoznati, jer su već naši pretplatnici, koji prvi dobijaju program, imali sjajne reakcije. Prodaja karata počinje danas, a ispred Filharmonije već su formirani redovi – rekao je gostijući u Dnevniku RTS-a Tasovac.

Spektakl za završnicu otvaranja: Beogradska filharmonija i „Bolero“ u MSU

bitije ljudsko nova koncertna sezonaNaziv predstojeće sezone “Bitije ljudsko” je poruka koja stiže u vremenu u kome je sve teže biti čovek, smatra Tasovac
– Mi živimo u vremenu u kome nove tehnologije u toj meri menjaju našu stvarnost da imamo utisak da, s jedne strane sve počinje od nas, a s druge strane zaboravljajući na neke elementarne ljudske osobine kao što su osećanja, potreba za usavršavanjem, potreba za slobodama, otkrivanjem filozofije… sve je to ono čime će se baviti sezona “Bitije ljudsko – kaže Tasovac.

Ovacije na otvaranju nove sezone Beogradske filharmonije
bitije ljudsko nova koncertna sezona koncerti za bebe
Tasovac najavljuje novu sezonu, Foto: Printskrin RTS

Izdvojiti samo jedan koncert ili ciklus veoma je teško, kazao je Tasovac, jer se pokazalo da je Filharmonija sama sebi najveća konkurencija. On je najavio novinu u narednoj sezoni – koncerte za bebe. Zapravo za trudnice i bebe, jer lekari preporučuju da trudnice slušaju klasičnu muziku, pošto bebeu stomaku na nju najbolje reaguju.
– Ako se pogleda repertoar ove sezone toga se ne bi postidele ni Berlinska ni Njujorška filharmonija. Nastavljamo sa koncertima za decu, a uvode se i koncerti za bebe. Takođe, nastavićemo i sa razgovorima sa dirigentom Gabrijelom Felcom sredom u Filharmoniji; sa dirigentskim forumom; kamernim koncertima; novogodišnjim; i koncertima na otvorenom – rekao je Tasovac.

Neočekivana poseta: Ralf Fajns u Beogradskoj filharmoniji

bitije ljudsko nova koncertna sezonaDirektor Beogradske filharmonije je dodao da nazivi ciklusa u nastupajućoj sezoni su veoma zanimljivi, te da je i sam “lomio jezik” dok je učio da ih izgovara. Naime, radi se o starim, zaboravljenim rečima, koji se kao arhitip pojavjuju u novoj sezoni. A nazivi ciklusa su – Mrakobes, Izviiskra, Ašikovanje, Mudroslovlje i Uzvišenije.

bitije ljudsko nova koncertna sezonaDo 20. aprila karte će moći da kupe dosadašnji pretplatnici, a od 23. do 27. aprila počinje onlajn i prodaja za nove pretplatnike. U maju će početi prodaja po ciklusima. Karte za pojedinačne koncerte biće dostupne od 4. juna. Cene kompleta za svih 25 nastupa kreću se od 12.000 do 24.000 dinara; po ciklusima od 3.000 do 5.000 dinara; a pojedinačni koncerti staju od 600 do 1.000 dinara, u zavisnosti od kategorije sedišta. Inače, sezonu će otvariti Betovenova Peta simfonija 21. septembra, sa šefom-digirentom Gabrijelom Felcom.

Novi projekat Beogradske filharmonije: Muzički razgovori sa dirigentom Felcom

bitije ljudsko nova koncertna sezonaCelokupan program nove sezone (2018/19) Beogradske filharmonije, 25 koncerata će biti podeljeni u pet ciklusa. Pravu ekskluzivu predstavljaće kompozicije novijeg datuma koje su trenutno aktuelne u svetskim okvirima. A to su “Ludnice” Tomasa Adeza; kao i koncerti Peterisa Vasksa i Osvalda Golijova. Filharmonija je poručila delo za alt saksofon i orkestar “Love! – Sax Concerto”, koje će specijalno za nju napisati Ivan Brkljačić.

bitije ljudsko nova koncertna sezonaE. A. / Izvor: RTS, Blic

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde