Beogradska filharmonija: Spoj muzike i drame

0
20

I ove nedelje filharmoničari će publici ponuditi zanimljive sadržaje.

Beogradska filharmonija: Spoj muzike i drame, muzičara i glumaca
Vladica Milosavljević i Tamara Krcunović / Foto: Promo

U okviru nedeljnog onlajn repertoara, Beogradska filharmonija ove sedmice posebnu pažnju posvećuje spoju muzike i drame. Publika će imati priliku da čuje različite projekte koje je orkestar izveo zajedno sa glumačkim zvezdama (Slobodan Beštić; Vladica Milosavljević; i Tamara Krcunović.

U scenskoj muzici “Egmont” Ludviga van Betovena, napisanoj za Geteovu dramu, Slobodan Beštić je u ulozi naratora preneo priču o herojstvu plemića iz XVI veka. Zajedno sa sopranom Vesnom Đurković i pod upravom šefa Gabrijela Felca, Beogradska filharmonija je ovo delo izvela 18. aprila 2019. na Kolarcu i prethodno na svečanom zatvaranju novosadskog Nomusa. Sada ga publika može čuti na sajtu institucije u okviru audio selekcije sredom – OVDE.

Ostani kod kuće – slušaj muziku: Beogradska filharmonija na internetu
slobodan-bestic-gabrijel-felc-bgf
Spoj muzike i drame – Gabrijel Felc i Slobodan Beštić / Foto: Promo

Onlajn sezona petkom na YouTube kanalu predstavlja intrigantnu i revolucionarnu “Priču o vojniku” Igora Stravinskog. Ovo remek delo kamerne muzike zamišlјeno je da objedini igru, muziku i glumu. Tako su se na filharmonijskoj sceni, zajedno sa muzičarima našle glumice Vladica Milosavljević i Tamara Krcunović; kao i vizuelni umetnik Vojislav Klačar. Priču o vojniku, povratniku iz rata, koji je prodao svoju violinu/dušu đavolu u zamenu za bogatstvo, rediteljski je uobličio Vlatko Ilić. YouTube premijera ovog komada zakazana je za petak 1. maj od 20h.

U okviru nedeljenog repertoara Filharmonija je objavila blog Gabrijela Felca. U njemu šef dirigent otkriva kako se kroz volonterski rad sprijateljio sa srpsko-hrvatskom porodicom u Nemačkoj. Publiku i svoje kolege muzičare, pozdravila je violončelistkinja Maja Bogdanović iz Amsterdama podelivši svoja iskustva iz izolacije. Takođe, ove nedelje Filharmonija se priseća svog nastupa na Beogradskom maratonu, a posebno čestita rođendan slavnom Mehti uz prisećanje na poslednji zajednički nastup sa koncerta na otvorenom iz 2017. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde