Beogradska filharmonija: Nova sezona – “Zaprati Betovena”

0
101

Koncertna sezona 2019/2020 Beogradske filharmonije imaće pet ciklusa.

Bg filharmonija_zaprati betovena

Nova koncertna sezona nosi naziv “Zaprati Betovena”. U njoj je kompozitor stavljen u kontekst modernog doba, u vreme ekspanzije društvenih mreža i digitalnih komunikacija. Aktuelni kolokvijalni govor je izabran i primenjen za naslove sezone i ciklusa sa cilјem da pokaže da je Betoven razumlјiv i aktuelan u svim generacijama i svakom vremenu. “Zaprati Betovena” imaće pet ciklusa. Kroz njih biće predstavlјeni svi aspekti njegovog bogatog i raznovrsnog stvaralačkog opusa, kao i dela drugih kompozitora na koje je u najvećoj meri uticao.

PRiZnanje 2019 za Beogradsku filharmoniju

“Brat Betoven” – ciklus istražuje uticaj koji je Betoven izvršio na srpske autore i njihovu relacijom sa ovim velikim uzorom; “Betoven virtuoz” – glorifikacija Betovenove virtuoznosti ogleda se u nekoliko aspekata, na prvom mestu da je i on sam odlično svirao nekoliko instrumenata – violinu, klavir i violončelo, a potom i u činjenici napisao veliki broj koncertantnih dela koja su danas osnova solističkog repertoara; “Betoven influenser” – generacije značajnih kompozitora koji su stvarali posle Betovena i pod njegovim velikim uticajem preneli su Betovenove ideje i inkorporirali ih u individualni muzički stil; “Betoven drama kvin” – Betoven i teatar, mnogo drame! Ciklus se odnosi na scenska dela koja je pisao ili druga dela istog žanra inspirisana delima romantičara; “Betoven na lajni” – linija Betovenovog života sadrži nekoliko klјučnih tačaka koje su promenile ne samo njega, već i čitavo društvo tog doba. Koncertni programi će stoga pokazati kakva se muzika slušala u godini njegovog rođenja; kako se francuska revolucija odrazila na muzičko stvaralaštvo; kako se Betoven suočio sa gubitkom sluha; i šta se u muzici dogodilo neposredno posle njegove smrti.

Filharmonijski piknik na Ušću: Diznijeva fantazija uživo za 50.000 ljudi 23. juna
Beogradska filharmonija: Nova sezona - "Zaprati Betovena"
Nova koncertna sezona – “Zaprati Betovena”, Foto: Beogradska filharmonija / Marko Đoković

Narednu koncertnu sezonu najavio je i šef-dirigent Beogradske filharmonije Gabrijel Felc.
– Ne zna se tačno da li je Ludvig van Betoven rođen 15, 16, ili 17. decembra 1770. godine. Jedine pouzdane informacije ostale su o njegovom krštenju u crkvi Svetog Remigija u Bonu. Danas – 250 godina kasnije, ceo svet vezuje muziku za Betovenovo ime na najlepši način, kako to samo i dolikuje. Ludvig van Betoven… tvorac muzike, div, genije. Ime, koje je gotovo svaki žitelј ove planete čuo. Kompozitor, koji je kao nijedan pre, niti posle njega, definisao oblike simfonija, gudačkih kvarteta, klavirskih sonata, i čiji je uticaj na književnost, filosofiju, pa i na samu savremenu pop-kulturu do danas ostao neprevaziđen.

Rođendanski koncert Nemanje Stankovića: Nova srpska muzika za violončelo
Beogradska filharmonija: Nova sezona - "Zaprati Betovena"

– Želimo da ovom istinskom umetniku iskažemo divlјenje. Cela sezona našeg divnog orkestra biće pod ovim uticajem. Beogradska filharmonija će izvoditi dela iz doba kada je Betoven spoznao svetla sveta. Kod nas ćete moći da čujete koliko je pojedinim muzičkim stvaraocima bilo teško da se, nakon majstorove smrti, oslobode tereta njegovog velikog umeća, i koje je to ponekad radikalne kompozitorske novine zahtevalo. Ne treba zanemariti ni Betovenov uticaj na srpsku kulturu i muziku. Nјegova veština instrumentacije proslaviće velike soliste, a očigledna naklonost našeg idola ka teatru takođe ne bi trebalo da bude izostavlјena.

Koncerti za bebe: Simfonija uspavanki oduševila najmlađu publiku

– Sve ovo je naša namera i ogroman izazov za nas. Nikada se još u svojoj istoriji Beogradska filharmonija nije tako sveobuhvatno i višeslojno upustila u ovako intenzivno tumačenje jednog kompozitora, njegove epohe i onoga što proizilazi iz njegovog stvaralačkog opusa. Već sada vam mogu otkriti apsolutni vrhunac: 21. juna 2020. godine, Beogradska filharmonija i Dortmundska filharmonija (orkestar koji u Nemačkoj vodim već sedam godina), zajedno će, istog dana (!), izvesti svih devet Betovenovih simfonija! Možda će nam tog dana poći za rukom, da na tako jedinstven način, odamo počast ovom velikom muzičaru, i da ovaj dan “simfonijskog maratona”, kome ćemo se predati svim srcem i mislima, učinimo zauvek vrednim sećanja. Nadamo se da ćemo se videti, a zasigurno ćete nas čuti! Srdačno, vaš Gabrijel Felc.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde