Beogradska filharmonija izvodi poslednje otkriveno Betovenovo delo

0
36

Betoven je od 1809. do 1811. radio na skicama za operu “Magbet”, prema poznatom Šekspirovom komadu. Nedovršena uvertira je rekonstruisana, a to je njegovo poslednje otkriveno delo.

Beogradska filharmonija izvodi poslednje otkriveno Betovenovo delo

I beogradska publika imaće prilike na koncertu 12. i 13. marta na Kolarcu da uživa u izvođenju ovog dela. Naime, Beogradska filharmonija izvešće ekskluzivan program zajedno sa dirigentom Markusom Bošom i superstarom na violončelu, Kijanom Soltanijem. Na programu su dela Betovena i Šumana, a nastup u petak je tradicionalno posvećen uspomeni na Zorana Đinđića. Program otvara muzička ekstravagancija – nedovršeno Betovenovo delo “Magbet” uvertira, rekonstruisana na osnovu kompjuterskog programa!

Beogradska filharmonija: Nova sezona – “Zaprati Betovena”

Izvedena je u SAD-u 2001. godine na osnovu sačuvanih skica i njegovo je poslednje otkriveno delo. Publika će moći da proceni koliko ovo delo pripada Betovenu, a koliko je proizvod rekonstrukcije.

Beogradska filharmonija izvodi poslednje otkriveno Betovenovo delo
Kijan Soltani, Foto: Promo

– U godini kada ceo svet obeležava Betovenov jubilej, smatram sjajnim potezom što Beogradska filharmonija istražuje njegova nedovršena dela i tako ponudi moguće odgovore. Orkestar je radoznao, borben kada je muzika u pitanju, uživam u zajedničkom radu i njihovoj otvorenosti! – rekao je dirigent Markus Boš, jedan od najistaknutijih ličnosti na nemačkoj dirigentskoj sceni i veoma tražen gostujući dirigent širom sveta.

Beogradska filharmonija: “Betoven je keva” – ciklus ponovljenih koncerata

Violončelista Kijan Soltani, od zvezde u usponu i debija u Zlatnoj sali bečkog Muzikferajna, postao je jedan od najupečatljivijih muzičara mlađe generacije. Nastupa sa najboljim orkestrima sveta. Nakon Beogradske, naredni koncert ima sa čuvenom Losanđeleskom filharmonijom. Izvešće Šumanov Koncert, delo čiji uspeh autor nije doživeo, a danas je jedno od najpopularnijih u literaturi za violončelo.

Beogradska filharmonija izvodi poslednje otkriveno Betovenovo delo
Markus Boš, Foto: Promo

Na programu je i Betovenova simfonija br. 2, koja zaokružuje rani period stvaralaštva. Ono što je nagovestio, nastavlјeno je u romantizmu sa stvaralaštvom Roberta Šumana. Za njega je Betoven je bio ideal, zastrašujući genije iz čije senke sve buduće generacije kompozitora nisu mogle da izađu. Na koncertima 12. i 13. marta na Kolarcu sa orkestrom Beogradske filharmonije Šumanov Koncert za violončelo izvešće Kijan Soltani. Program će zaokružiti “kvazi simfonija” Uvertira, Skerco i Finale istog autora.

PRiZnanje 2019 za Beogradsku filharmoniju

Ulaznice za nastup u četvrtak su u prodaji, a 100 karata za stajanje biće u prodaji jedan sat uoči koncerta u petak, odnosno od 19h na blagajni Kolarca.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde