Svetska ekskluziva: Beogradska filharmonija izvodi “Pogrebnu pesmu” Stravinskog

0
101

Na programu Beogradske filharmonije 7. i 8. decembra u 20h na Kolarcu posetioci će prisustvovati pravoj ekskluzivi. Filharmonija će izvesti nedavno pronađenu “Pogrebnu pesmu” Igora Stravinskog kao jedini orkestar iz Jugoistočne Evropa sa dozvolom da to učini ove godine. Orkestar će svirati pod upravom austrijskog dirigenta Hansa Grafa.

Hans-Graf Beogradska filharmonija pogrebna pesma čajkovski rahmanjinov
Hans Graf, Foto: BGF/Marko Đoković / Promo

Ponovno otkriće izgubljene kompozicije Igora Stravinskog (1882–1971) i njena rekonstrukcija bio je jedan od najvažnijih svetskih muzičkih događaja u prošloj godini. Sam kompozitor je verovao da ovo delo negde postoji, a potraga za njom trajala je više od 100 godina. “Pogrebnu pesmu” čuće beogradska publika u Kolarčevoj zadužbini! Srpska premijera i svetska ekskluziva!

Rasprodati svi novogodišnji koncerti Beogradske filharmonije

Beogradska filharmonija je jedini orkestar iz Jugoistočne Evrope koji je dobio ekskluzivno pravo da ovu kompoziciju izvede u 2017. I to, rame uz rame sa nekolicinom najodabranijih svetskih orkestara, među kojima su Berlinska filharmonija; Nacionalni orkestar Francuske; Čikaški simfonijski orkestar; i orkestar Filharmonija iz Londona, saopštili su iz BGF. Inače, izvođenje ove kompozicije traje oko 12 minuta.

Sergej Babajan, Foto: Marco Borggreve / Promo
Sergej Babajan, Foto: Marco Borggreve / Promo

Posle toga Filharmonija će izvesti najveće hitove ruskog romantičarskog izraza. Nekada pobednik brojnih međunarodnih takmičenja, a danas veoma traženi svetski pijanista Sergej Babajan izvodi jednu od najpopularnijih kompozicija ikada napisanih za klavir: Koncert u b-molu Čajkovskog. Moćan zvuk poslednje Treće simfonije Rahmanjinova zaokružuje program obe koncertne večeri. Koncerti Čajkovskog i Rahmanjinova traju po 35 minuta.

Rasprodat koncert Ive Pogorelića – za samo tri sata

– Danas slavimo virtuoznost. U vreme kada je nastao, koncert Čajkovskog je važio za delo koje je nemoguće odsvirati. Za mnoge je to ostalo tako i dan danas. Treća simfonija Rahmanjinova zahteva od svakog orkestra da dosegne svoje krajnje granice – dodaju u BGF.

Po oceni brojnih stručnjaka i znalaca, ovaj nastup BGF biće jedan od najefektnijih u koncertnoj sezoni.

Spektakl za završnicu otvaranja: Beogradska filharmonija i „Bolero“ u MSU

Partitura Stravinskog za Pogrebnu pesmu foto BGF promo
Partitura Stravinskog, Foto: BGF / Promo

“POGREBNA PESMA”
Nastala je na početku kompozitorovog stvaralačkog puta. Napisana je 1908. godine u spomen preminulom kompozitoru Nikolaju Rimskom-Korsakovu, koji
je ujedno bio i profesor i blizak prijatelј Igora Stravinskog. Delo je izvedeno prvi put naredne, 1909. godine, a zatim je izgublјeno tokom Oktobarske revolucije. U godinama koje su usledile, kompozitor je o ovom delu govorio sa velikim uvažavanjem, opisujući ga kao svojevrsnu prethodnicu svojih ranih remek-dela, baleta “Žar ptica” i “Posvećenje proleća”. I, verujući da ono negde postoji u arhivama Sankt Peterburga.

Potraga za izgublјenom kompozicijom trajala je više od 100 godina. Partitura je 2014. godine pukom slučajnošću pronađena u arhivu Sanktpeterburškog konzervatorijuma. Nјeno otkriće i ponovna premijera 2016. privukle su pažnju celog sveta. Delo je, namenjeno punom trojnom sastavu simfonijskog orkestra sa svim izražajnim mogućnostima koji takav ansambl pruža; u njemu se pronalaze muzičke ode posvećene ne samo Rimskom-Korsakovu, već i drugim velikim uzorima mladog kompozitora: Musorgskom i Vagneru. Svaki od instrumenata, jedan po jedan, svečano izlažu melanholičnu melodiju, kao da redom polažu vence na grob preminulog pedagoga i kompozitora.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde