Beograd pleše: Dani Smiljane Mandukić od 17. do 21. oktobra

0
117

Beograd pleše: Dani Smiljane Mandukić od 17. do 21. oktobraU oktobru će uživati ljubitelji umetničke igre u Beogradu. U pitanju je vrlo lep i velik projekat koji je važan za svet plesa i igre, kao i umetnost uopšte.

Duga po redu manifestacija Dani Smiljane Mandukić održaće se od 17. do 21. oktobra, a počeće Flash mobom u nedelju 14. oktobra u podne. Udruženje Umetnička Utopija poziva sve zainteresovane ljubitelje umetničke igre da učestvuju u Flash mobu, koji će se održati na tri lokacije u centru Beograda. To su mesta na kojima je koreografkinja Smiljana Mandukić živela i stvarala – na početku Knez Mihajlove ulice, Terazijama i Trgu Nikole Pašića. Muziku za plesnu sekvencu potpisuje Jugoslav Hadžić.

BRANKA PUJIĆ: Tango je lek za dušu

Posle velikog uspeha prvog izdanja manifestacije Dani Smiljane Mandukić koji se održao u junu prošle godine, projekat se nastavlja i 2018. Fokus ovogodišnjeg programa je na intergeneracijskom susretu igrača kao i koreografa, otkrivanju procesa saradnje između kompozitora i koreografa, kao i aktivnom promišljanju, kroz predstave i okrugli sto, mesta savremene igre i igrača nekad i sad.

Buđenje po muzici: Sergej Polunjin, najbolji igrač današnjice, u promo spotu Narodnog muzeja
Smiljana Mandukić
Smiljana Mandukić, Foto: Promo

Na programu će biti predstavljene tri predstave. Premijerno će 17. oktobra u Bitef Teatru biti prikazana predstava “Telo pamti” Hleb Teatra, koja kao osnovno polazište ima susret najmlađih plesača savremene igre sa najstarijim igračima Smiljane Mandukić. Koncept, režiju i dramaturgiju potpisuje Sanja Krsmanović Tasić. Posle toga, 19. oktobra na večernjoj sceni Pozorišta lutaka “Pinokio” prikazaće se predstava Plesne udruge “Sjene” iz Šibenika “Madness” koreografkinje Zorane Mihelčić. Narednog dana u Bitef Teatru će biti prikazana predstava Bitef dens kompanije “Prostor za revoluciju”. Koncept i koreografiju potpisuje Isidora Stanišić. Nakon svake predstave sledi razgovor sa igračima i autorima.

Mari Šuinar dobitnica Nagrade „Jovan Ćirilov“

Ovaj umetnički deo programa će biti dopunjen programom koji će se održati u Ustanovi kulture Parobrod i započeće projekcijom dokumentarnog filma “Telo pamti”. U tom ostvarenje su zabeležena svedočanstva igrača Jelice Golubović, Natalije Đorđević, Jovana Despotovića i Dubravke Maletić o njihovom plesnom i životnom putu koji traje od tridesetih godina prošlog veka do danas, uz razgovor i sa mladim akterima filma Jovanom Mihić, Sarom Tasić, Helenom Ćelap i Nemanjom Boškovićem, mladim beogradskim plesačima. Okrugli sto “Savremena umetnička igra nekad i sad” pokrenuće važna pitanja položaja igrača i koreografa u vreme kada je stvarala Smiljana Mandukić u poređenju sa sadašnjim trenutkom.

ALEKSA JELIĆ: Važnije da je moj rad priznat nego da sam poznat
Prostor za revolucija_foto Nenad Šugić_Bitef DEns ok
Foto: Nenad Šugić / Bitef Dens / Promo

Tribina “Igra i muzika” predstaviće prostor za dijalošku platformu kompozitora i koreografa, uz otkrivanje procesa rada na plesnim predstavama. Predstaviće se kompozitori Darja Janošević i Aleksandra Đokić, i koreografi sa kojima su sarađivale. Poslednjeg dana programa u Bitef Teatru u 19h biće organizovana “Soirée à Beba Bee – Večernja kod Bebe Be”, veče posvećeno sećanju na Smiljanu Mandukić uz umetnički program.

– Manifestacija i projekat Dani Smiljane Mandukić je važan za sve aktere izvođačkih umetnosti, potreban pre svega zbog edukacije novih naraštaja o ličnosti i delu ove važne koreografkinje, ali i zbog arhiviranja, digitalizovanja i čuvanja od zaborava važnog segmenta istorije i tradicije srpske umetničke igre, kao i zbog vidljivosti i podrške aktuelnim i budućim domaćim umetnicima, igračima i koreografima savremene igre – navode organizatori.

Ostvareni snovi malih, velikih igrača: „Fantazija o baletu“ na sceni Pozorišta na Terazijama
Madness_Plesna udruga Sjene_foto Nino Šolić ok
“Madness”, Plesna udruga “Sjene”, Foto: Nino Šolić / Promo

Cilj projekta je podsećanje na život i delo Smilje Mandukić, na njenu ulogu i značaj u etabliranju savremene igre kod nas, ali i preispitivanje i kritički osvrt na položaj i situaciju savremene igre u Srbiji u XXI veku, na situaciju savremenih i samostalnih umetnika iz oblasti plesa onda i sad. Organizatori podsećaju da je osamdesetih godina Muzička omladina Beograda, pored koncerata klasične muzike i baleta, organizovala i koncerte Beogradskog savremenog baleta Smiljane Mandukić, na kojima su beogradski srednjoškolci bili obavezni da prisustvuju, time ih senzibilišući za savremenu umetničku igru.

Projekat Udruženja Umetnička Utopija i Hleb Teatra je podržan od Ministarstva kulture i informisanja; a partneri na projektu su: Bitef Teatar; UK Parobrod; Pozorište lutaka “Pinokio”; Udruženje baletskih umetnika Srbije; plesni studiji Dance Factory i Adagio; kao i mnogi drugi.

52. BITEF: Gran pri „Mira Trailović“ za predstavu „Zaostavština, komadi bez ljudi“
Prostor za revolucija_foto Nenad Šugić_Bitef DEns ok2
“Prostor za revolucija”, Foto: Nenad Šugić / Bitef Dens / Promo

Smiljana Mandukić (1908-1992), plesačica, koreografkinja i plesna pedagoškinja, jedna je od začetnica savremene umetničke igre kod nas. Rođena je u Beču, ali je živela i stvarala u Beogradu. Osnovala je i vodila više decenija plesnu trupu Beogradski savremeni balet Smiljane Mandukić u okviru koje je ostvarila vredne koreografije, koje su se igrale na beogradskim i jugoslovenskim pozornicama. Autorka je knjige “Govor tela” o svom konceptu rada na pokretu. Njen umetnički i pedagoški rad obeležio je mnoge stvaraoce i pedagoge savremene umetničke igre kod nas. Od 2012. godine Udruženje baletskih umetnka Srbije UBUS dodeljuje nagradu “Smiljana Mandukić” za najbolju interpretaciju savremene igre.

„Hleb teatar“: Mjuzikl „Reči od kamena“ o vršnjačkom nasilju
Madness_Plesna udruga Sjene_foto Nino Šolić 1
“Madness”, Plesna udruga “Sjene”, Foto: Nino Šolić / Promo
PROGRAM MANIFESTACIJE DANI SMILJANE MANDUKIĆ 2

Nedelja, 14.oktobar Trg Republike – početak Knez Mihajlove, Terazije, Trg Nikole Pašića
12h – “Trgovi plešu”, Flash mob vežbi i pokreta Smiljane Mandukić, muzika: Jugoslav Hadžić;
Sreda, 17.oktobar Bitef Teatar
20h – “Telo pamti”, premijera predstave Hleb Teatra; Koncept, dramaturgija i režija: Sanja Krsmanović Tasić; Igraju: Nemanja Bošković, Helena Ćelap, Jovana Mihić, Sara Tasić; posle toga uslediće Koktel otvaranja;

PRPGRAM_1947_ličan arhiva ok
Program 1947, Foto: Privatna arhiva / Promo

Četvrtak, 18. oktobar UK Parobrod
16h – premijera dokumentarno-umetničkog filma “Telo pamti” (Produkcija Umetnička Utopija); Razgovor sa učesnicima predstave i filma;
17.30h – Okrugli sto: “Savremena umetnička igra nekad i sad”;

Petak, 19. oktobar Večernja scena Pozorišta lutaka “Pinokio”
20h – “Madness”, predstava Plesnog teatra Sjene iz Šibenika (Hrvatska); Koreografija: Zorana Mihelčić; Igraju: Ana Škarica, Ivana Vukšić, Nika Garma, Matea Kalabrić, Karla Šupe, Magdalena Šuperba, Bruna Grgurin; Nakon predstave razgovor sa učesnicima;

Subota, 20.oktobar UK Parobrod
17h – Tribina “Igra i muzika – dijalog koreografa i kompozitora”; Učestvuju: Darja Janošević i Aleksandra Đokić;
Bitef teatar
20h – “Prostor za revoluciju”, predstava Bitef Dens kompanije; Koncept i koreografija: Isidora Stanišić; Igraju: Ana Ignjatović Zagorac, Miona Petrović, Jakša Filipovac, Nataša Gvozdenović, Tamara Pjević, Boris Vidaković i Nikola Živković;

Nedelja, 21.oktobar Bitef Teatar
19h – “Soirée à Beba Bee – Večernja kod Bebe Be”, veče posvećeno sećanju na Smiljanu Mandukić uz umetnički program; Koktel zatvaranja.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde