Beograd je dobio svoj Fenomen

0
82

U četvrtak, 17. avgusta, u srcu Beograda, u Hadži Prodanovoj ulici broj 16 i zvanično je počeo sa radom Fenomen, centar za naučne interaktivne radionice. Osnivači dve najmasovnije kulturne i naučno-popularne manifestacije, Festival nauke i Noć muzeja, pokrenuli su jedinstveni i nesvakidašnji kutak za radoznale.

FENOMEN 2Cilj radionice Fenomen je da kod dece uzrasta od 7 do 15 godina razvije prirodnu radoznalost, kreativnost, samostalno i kritičko mišljenje kao i pozitivan odnos prema učenju, nauci i svetu koji nas okružuje.

Crnogorski „Pajtonovci“ uskoro u bioskopima u regionu

– Želimo mladima da omogućimo učešće u radionicama sa praktičnim zadacima i eksperimentima, kako bi kroz stručno mentorstvo razvili svoje talente, veštine i logičko razmišljanje. Decu motivišemo da koriste svoje kapacitete, da otkrivaju, rešavaju probleme i da slobodno razmišljaju, sa namerom da kod njih probudimo i razvijemo ljubav, samopouzdanje i pozitivan stav prema učenju – rekla je jedna od osnivača Fenomena, Ana Petrović.

FENOMEN 1
Foto: Promo

Fenomenalni prostor čine: naučna laboratorija namenjena svim polaznicima, amfiteatar opremljen za uzbudljiva multimedijalna predavanja i deo namenjen interaktivnim naučnim radionicama.

Belgrade Beer Fest: Đule posvetio „Anđele, moj brate“ Margiti, Madžgalju, Bati, Gagi

FENOMEN 2
Foto: Promo

– Sve aktivnosti su prilagođene uzrastu polaznika. Zato i imamo grupe oformljene na osnovu uzrasta, koje su veoma male, do 15 polaznika. Time obezbeđujemo dovoljno vremena i prostora za svakog našeg polaznika i možemo da radimo kvalitetno sa njima. Godinama radim sa decom i mladima, kroz predavanja, mentorstva, radionice, i kroz promociju nauke. Pre svega kroz Festival nauke i Noć istraživača. I shvatila sam da deca vole da istražuju i nauku. Oni poseduju tu prirodnu radoznalost. Ali, nemaju prilike, uslova niti mesta gde bi mogli kroz praktičan rad da to razvijaju – rekla je dr Aleksandra Patenković sa Instituta za biološka istraživanja Siniša Stanković, takođe osnivačica Fenomena.

FENOMEN 1
Foto: promo

Svi oni koji postanu deo Fenomena dobijaju priliku da do znanja dođu pomoću brojnih ogleda koje se izvode u laboratoriji. I, kroz istraživačke aktivnosti, zanimljiva predavanja, korišćenjem literature prilagođene uzrastu polaznika, kao i naučnim filmovima. A, i učešćem u debatama, kvizovima i raznovrsnim aktivnostima kroz grupni i samostalni rad.

AVANTURE AUTOSTOPERA (7): Boravak u hipi-komuni i – povratak kući!

U stilu Festivala nauke, Fenomen organizuje i gostovanja posebnih predavača koji uz malo eksplozije, dima, živih insekata, munja i varnica razotkrivaju sve ono što nauku čini interesantnom, a svet koji nas okružuje neverovatno razigranim.

FENOMEN 2Program je osmišljen tako da prati školsku godinu, a prirodni fenomeni su obrađeni iz ugla različitih naučnih oblasti. U belim mantilima, sa epruvetama i hemikalijama, kroz sočiva, prizme i lupe polaznici Fenomena bacaju novi pogled na naučni svet.

Svaki mesec je posvećen jednom prirodnom fenomenu. Tako je septembar mesec energije, oktobar je mesec vode, novembar mesec elektriciteta. Upis novih članova je u toku, a sve informacije mogu se pronaći na sajtu centra Fenomen.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde