Bend “Thievery Corporation” 26. juna na stadionu Tašmajdan

0
87

Beogradsku publiku očekuje letnji koncert svetske muzičke atrakcije.

Bend "Thievery Corporation" 26. juna na stadionu Tašmajdan
“Thievery Corporation” osnovali su Eric Hilton i Rob Garza, Foto: Facebook Thievery Corporation

Grupa “Thievery Corporation” održaće veliki koncert 26. juna (20,30h) na stadionu Tašmajdan. Posetioce očekuje istinski zvučni i rasplesani spektakl moćne, mnogoljudne live postave benda. “Thievery Corporation” je osnivao producentski i autorski duo Rob Garza i Eric Hilton. Oni su zaslužni za nastanak čitavog podžanra elektronske muzike oplemenjene upotrebom regea, daba, hip-hopa, downtempa, indijskog trip-hopa i bosa nove. To se i čuje u pesmama “The Richest Man In Babylon”; “Sweet Tides”; “Lebanese Blonde”; “Until the Morning”; “Letter To the Editor”…

Koncert Tonija Cetinskog 22. juna 2019. na stadionu Tašmajdan
Bend "Thievery Corporation" 26. juna na stadionu Tašmajdan

– Ponekad ljudi pretpostave da će to biti neki chill out, hotel loungey vibe. Ali onda kad dođu na naš nastup u stvarnosti dobiju nešto što poseduje energičnost i intenzitet. Nešto što ima dosta energije – objašnjava Garza koncertnu privlačnost i moć “Thieveryija”.

U svetu muzike američki “Thievery Corporation” je fenomen za sebe. Kako drugačije objasniti planetarno uspešnu karijeru bez radijskih hitova, visokobudžetnih spotova i podrške velikih diskografskih kuća, a opet sa koncertima širom sveta, uz hedlajnerske nastupe na mega festivalima kao što su Coachella i Lollapalooza, kao i milionskim tiražima albuma i pregledima na kanalu YouTube?

Uzbudljiv put kroz vreme sa dr Neletom Karajlićem 25. maja na Stadionu Tašmajdan
"Thievery Corporation", Foto: Clacey Terrell
“Thievery Corporation”, Foto: Clacey Terrell

Intenzivno muzičko istraživanje je suština “Thievery Corporation”, projekta kog su Garza i Hilton započeli iz Vašingtona debi albumom “Sounds From the Thievery Hi-Fi” (1996). Tada su ih pomalo povezivali sa svežom britanskom trip-hop scenom. Na idućem “Mirror Conspiracy” (2000) vokalno im pomažu i Bebel Gilberto i Pam Bricker. Slede “The Richest Man in Babylon” (2002) i “The Cosmic Game” (2005), gde su im saradnici Perry Farrell, Wayne Coyne i David Byrne. Kompilacija “Versions” (2006) donosi “Thievery” remikse pesama imena kakva su Sarah McLachlan; Astrud Gilberto; Anoushka Shankar; i “The Doors”.

Željni da nadrastu reputaciju ambasadora downtempo scene, Garza i Hilton potom počinju da “kuvaju” subverzivne snimke koji odaju njihovu strast ka društvenom aktivizmu. To se čuje na albumima “Radio Retaliation” (2008) i “Culture of Fear” (2011). Nakon odavanja poštovanja bosa nova uticajima na “Saudade” (2014), bend je duboko zaronio u klasične rege i dab zvukove Jamajke na “The Temple of I & I.” (2017) i potom “Treasure from the Temple” (2018).

Exit 2019: Stižu “Crni Srbi” iz Amerike da repuju o rintanju, rakiji i Jokiću
"Thievery Corporation", Foto: Clacey Terrell
“Thievery Corporation”, Foto: Clacey Terrell

– Nikad nismo pokušavali da nađemo mesto “muzičkoj industriji”. Počeli smo stvarati muziku u klubu “Eighteenth Street Lounge” sa slučajnim komadima muzičke opreme među gajbama sa pićem. Pristup muzici kao producentski duo dopustio nam je da se nikad ne osetimo ograničenima na samo jedan određen zvuk, pa smo prešli mnoge fascinantne muzičke predele – objašnjava Garza.

Ulaznica za koncert “Thievery Corporation” na Tašu u pretprodaji košta 2.000 dinara (odvojeni su parter i tribine) preko Ticketsa.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde