Bend “Letu štuke” objavio neobičan spot za baladu “Žad”

0
18

Sarajevska grupa ekranizovala je šestu numeru sa aktuelnog albuma.

Bend "Letu štuke" objavio neobičan spot za baladu "Žad"
“Letu štuke”, Foto: Tarik Zahirović

Sastav “Letu štuke” objavio je spot za baladu “Žad”. Ovom numerom su zatvorili četvrti studijski album “Topla voda”, koji izašao krajem 2018. Inače, numere “Bože zdravlja”; “Supermarket”; “Zemlja gori” (u saradnji sa “Dubioza kolektivom”); “Bočice”; i “Topla voda” već su dobile spotove.

Bend je tokom prošle godine odradio regionalnu promociju albuma “Topla voda”. Dino Šaran i članovi grupe su ga predstavili u beogradskom Domu omladine; zagrebačkoj Tvornici kulture; ljubljanskom “Orto baru”; sarajevskom Domu mladih… Ovo izdanje je oberučke prihvatila i pohvalila kako kritika tako i publika.

“Letu štuke” i “Dubioza kolektiv” snimili zajedničku pesmu “Zemlja gori”
Bend "Letu štuke" objavio neobičan spot za baladu "Žad"

Mnogi bendovi su na poslednjim mestima, kad je album u pitanju, stavljali pesme za koje su bili ubeđeni da neće biti hitovi i na taj način popunjavali mesta na istom. Za frontmena “Štuka” i autora numere “Žad” Dina Šarana ova kompozicija ima posebnu vrednost.
– Ta pesma je za nas posebna. Izdvaja se u odnosu na ostatak repertoara “Štuka”. Snimljena je organski, unplugged plus sa skopskim Simfonijskim orkestrom. Osim toga, upravo je ona nastala prva, zato je i poslednja na albumu. Iz nje je krenuo celi album – ispričao je u razgovoru za “Vijesti” Šaran.

“Supermarket” grupe “Letu štuke”
Bend "Letu štuke" objavio neobičan spot za baladu "Žad"

Režiju, animaciju i montažu spota za “Žad” uradila je umetnica Žana Forca. Interesantan i originalan spoj slike i zvuka.
– To je ispalo slučajno. Žana je iz Banjaluke i radi animirana videa, uglavnom ulje na staklu, a teme su intimne. Ima čak i svoj kanal. Ona je naša stara prijateljica i fan, pa je odlučila da nam uradi jedan spot. Odabrala je pesmu sa albuma koja se njoj najviše sviđa, a nama je odgovaralo i zbog senzibiliteta umetnice, ali i onoga koji nosi numera da to bude baš “Žad”. Tako da je to ispao srećan spoj! Ona je taj video radila nekoliko meseci postepeno, a mi nismo pravili pritisak. Sve je bilo spontano i sada kada je spot završen predstavljamo ga publici – otkrio je Šaran.

Bend “Letu Štuke” ima novi singl i spot – “Bože zdravlja”

– Muzički video (film, spot) uopšte je moje izražajno sredstvo i komunikacijski kanal. Način na koji analiziram vlastita unutrašnjanja stanja i dovodim ih u vezu sa stvarnim svetom. I tu je zajedničko delovanje slike, zvuka i emocije od primarne važnosti. Spot je nastao u tehnici ulje na staklu, a podrazumeva dugotrajan ručni proces koji ne bi bio moguć bez pesme kao primarne inspiracije i duhovnog vodiča. Po vokaciji sam animator. Najčešće se tako i osećam – izjavila je Žana Forca.

Bend "Letu štuke" objavio neobičan spot za baladu "Žad"
Iz spota “Žad”

“Letu štuke” su upravo baladama poput “Mjesto za dvoje”, “Šutiš”, “Sami” osvojili publiku, pa su one nezaobilazan deo repertoara na svim nastupima.
– Nije stvar ni tempa ni ritma. Eto “Mjesto za dvoje” po tempu nije balada, već po priči koju nosi. Baladu određuje sadržaj, a ne tempo. Numeru “Žad” sviramo u nekim posebnim prilikama, kad su neki gala koncerti i posebne atmosfere. Čekali smo da Žana završi spot pa ćemo je na neko vreme uvrstiti u stalnu set listu. Od sada ćemo je svirati na koncertima mimo biseva, već kao regularni deo repertoara – obećao je Šaran.

Album “Topla voda” slušajte i na streaming servisima OVDE.

E. A. / Izvor: Vijesti, Telegraf

ŽAD

Ljubiš, a ne voliš
Morsku travu soliš
Tvoje tijelo se spušta i ti mu se diviš
U snovima živiš
Misli raznesene
Blijede uspomene
Poznata muzika poznatih razočarenja
I glas što se vraća od stijena
I sad ko i tad

Kad si bila moj žad,
Kamen što učini da tuga i strahovi odu
Nisam shvatio tad
Da sam te trebao staviti
Pod hladnu vodu

Vrijeme drobi, melje
Samo puste želje
Ostanu da te održe budnom i jasnom
Kad za sve je prekasno
I sad ko i tad

Kad si bila moj žad
Kamen što učini da tuga i strahovi odu
Nisam shvatio tad
Da sam te trebao baciti
U hladnu vodu
Kad si bila moj žad
U tvoj poderani grad
Donijeću iglu i konac
A ti zaboravi novac

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde