Bend “Benditi” podario najmlađima “Novogodišnji valcer”

0
15

Članovi benda su muzikalni, raspevani i detinjasti, udruženi u zajedničkom naporu da poeziji i muzici za decu vrate nekadašnje dostojanstvo.

Bend "Benditi" podario najmlađima "Novogodišnji valcer"

Bend “Benditi” objavio je novu pesmu za najmlađe – “Novogodišnji valcer”.
– Dragi naši, bliži se Nova godina, praznik koji deca uvek čekaju s nestrpljenjem (mi odrasli nekako više čekamo da ova stara već jednom prođe). Među prvim asocijacijama – jelka, ukrasi, lampioni, Deda Mraz, pa i kokakola – kod naših poštovalaca tu je negde i bend “Benditi”. Ovoga puta imamo izuzetnu čast i povlasticu da Vam predstavimo i dve sjajne gošće, koje su pristale da svojim umećem obogate naš novi muzički broj, “Novogodišnji valcer”. Poslušajte! Nadamo se da ćete zaigrati s nama: srećna Nova godina!- napisali su članovi grupe na svoj Facebook stranici.

Novogodišnji šou program “Nova godina s Đurom”
benditi bend

Grupu “Benditi” čine Katarina Beka Vranić zvana Mila; Nenad Radojević poznatiji kao Šone Kengur; Goran Boričić zvani Guslar Gojko; i Nebojša Živanović – zvani Neša (Bon)ton. A njihove specijalne gošće u “Novogodišnjem valceru” su Nada Kolundžija (klavir) i Ana Najvirt (flauta). Muziku i tekst je napisao Guslar Gojko, a za spot je uradila Mila. Za snimanje, miks i specijalne efekte pobrinuo se Dušan Filimonović, studio “Floorcollapsing”. Snimano je na relaciji Amsterdam-Beograd, od decembra 2019. do marta 2020.

Novogodišnji TV program “Da smo živi i zdravi” na RTS-u

“Benditi” o sebi kažu:
– Mada nismo isto godište, svi u bendu imamo dovoljno godina da pamtimo vreme kada se deci pružalo ono najbolje, a ne ono što preostane sa (muzičke i književne) trpeze za odrasle. Trudimo se da deci pružimo najvredniji deo sebe, u svakom smislu!

benditi novogodišnji valcer 4

Objasnili su i neobično ime grupe:
– Mi smo “Benditi”, jer smo članovi benda. Hteli smo da se zovemo po srpski (muzička) grupa, ali kako se zovu članovi grupe? Pojedinci, ili … malo nezgodno. Onda smo hteli da budemo sastav, ali u tom slučaju morali bismo da se zovemo Delovi – jer, od čega je svaki sastav sastavljen?

Sinhronizovana animacija “Fantastični povratak u OZ” u bioskopima

O pesmama koje stvaraju, naveli su:
– Sve je, baš kao u narodnoj književnosti, počelo od guslara, u našem slučaju Gojka. Nadahnuti njegovim stihovima, i drugi članovi benda ohrabrili su se da napišu pokoji refren ili muzičku frazu, a ostalo je već istorija. Mi pevamo o običnim stvarima, tako bitnim u životu svakog deteta: o mlađem bratu/sestri, o polasku u školu, o Novoj godini i Deda Mrazu… Pridružite nam se, zajedno smo jači i bolji pevači!

benditi novogodišnji valcer 5

Inače, do sada “Benditi” su snimili pet novogodišnjih pesama: “Novogodišnji valcer” (2020.); “Deda Mraze, vrati se u svoje sanke” (2018.); “Uspavanka za staru godinu” (2017.); “Deda Mraze, nemoj da se ljutiš” (2014.); i “Nova godina” (2013.). Sve numere su na njihovom YouTube kanalu.

“Rudolf” – novi singl i spot grupe “Madresi”

Ova raspevana družina, kako kažu članovi neobičnog benda, ozbiljno je posvećena stvaranju muzike za decu.
– Na prvo slušanje, pesme im zvuče preozbiljno za decu, reče nam jedan prijatelj. “Pa, deca ozbiljno misle”, odgovori drugi, kome se naročito dopalo što su aranžmani za benditske kompozicije napravljeni u pop-rok i rege fazonu. Posle toga smo dugo razgovarali o razlikama u odrastanju između naših generacija (rođeni krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih) i današnjih klinaca.
Složili smo se da su naši roditelji više pažnje posvećivali muzičkom razvoju dece nego što se to danas čini, uprkos ju-tjubu, aj-pedovima… – objasnio je Gojko.

benditi novogodišnji valcer 1
“Ne okreći se, sine” – novi album Radeta Šerbedžije

– Hteli bismo da naše reči zaista nešto znače, da naše note zaista nešto probude kod slušalaca u najosetljivijem uzrastu. Da slušanje naših pesama, ako je moguće, bude jedan mali kulturni čin, i da postane nešto važno u životićima najvažnijih bića na ovoj planeti – reči su Gorana Boričića.

D. D. / Foto: Printskrin YouTube/Bend Benditi

Novogodišnji valcer

U sali noćas tiska se masa
i svima obraz u ognju plamti
Hrabrosti skupi k’o pravi dasa
nek bude veče koje se pamti!

Namesti pogled i osmeh blag
i budi uvek tu gde on šeta
Pusti da vidi da ti je drag
ali da nije baš centar sveta!

Zategni mašnu, namesti kiku
ispravi leđa, udahni jako
Nek ti je uvek cilj na vidiku
pa prema meti kreni polako!

Valcer, valcer, zaigraj valcer
sve je tu baš kao nekad što bi
Valcer, novogodišnji valcer
je’n dva tri – dva dva tri – igraju svi!

Bliži se ponoć, kruna veselja
svi smo u nadi i dobroj veri
Ja znam da imaš stotinu (ma hiljadu, milion) želja
al’ ipak jednu sad odaberi

Valcer, valcer, zaigraj valcer
sve je tu baš kao nekad što bi
Valcer, novogodišnji valcer
je’n dva tri – dva dva tri – igraju svi!

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde