“Bella ciao” muzičara iz Srpskog narodnog pozorišta za ceo svet

0
157

Otkazivanja koncerata širom sveta kao posledica širenja virusa korona, veliki su udar i na muzičare. Zabrana masovnih okupljanja, koja je i kod nas zatvorila pozorišta i koncertne sale, ostaviće za sobom hiljade umetnika širom sveta na ivici egzistencije.

"Bella ciao" muzičara iz Srpskog narodnog pozorišta za ceo svet
Foto: Printskrin YouTube/RTVDelta

Muzičari iz Srpskog narodnog pozorišta na svoj način pružili su podršku svima koji se bore sa izolacijom u doba pandemije koronavirusa. Svirajući, svako iz svog doma, snimili su zajednički video. Odabrali su pesmu “Bella ciao”, kao posebnu podršku kolegama iz Italije.

Ostani kod kuće – slušaj muziku: Beogradska filharmonija na internetu

Direktor opere SNP-a Aleksandar Stankov kaže da su muzičari radeći ono što najbolje umeju želeli da kažu hvala svima koji pomažu u borbi protiv pandemije.
– Ljudi masovno ostaju bez poslova. Ne samo umetnici i muzičari. Još gore, ostaju bez života, a svesni smo da je to sada najbitnije. Ipak, iako je svet sada na pauzi, mislimo da i dalje treba da radimo ono što umemo. Zato je Konstantin Blagojević uradio aranžman, italijanski maestro Andrea Solinas, je pristao da diriguje, a naš orkestar je odsvirao numeru pokazujući da su zajedno, i kada su kod kuće, kako bismo na naš način rekli hvala svima koji nam pomažu, ali i pokazali da smo uz svoju publiku, uz građane ali i uz druge države koje se suočavaju sa užasnim gubicima u ovom momentu – kaže Stankov.

Muzeji zatvorili vrata i otvorili virtuelne ture kroz izložbe

Ovo je prvi u nizu sličnih videa Srpskog narodnog pozorišta, najavljuju iz te kuće.
– To je naš način da pokažemo kako, iz doma, mi doprinosimo opštem osećaju solidarnosti kod ljudi, da postojimo, da radimo iako smo sprečeni da budemo u našoj matičnoj kući – objašnjava violinista Bojan Glušica.

– U mojoj zemlji sada je popularna jedna rečenica – ostanimo zajedno, ali odvojeni. To je sve što sada treba da ide dalje! – zaključuje maestro Andrea Solinas.
Srpsko narodno pozorište bilo je i ostaće dom svim muzičarima i pevačima u zemlji i svetu i nadamo se da ćemo uskoro ponovo svi stati na daske scene “Jovan Đorđević”, zaključuje se u saopštenju Opere Srpskog narodnog pozorišta.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde