Belgrade SAXperience 2018 od 2. do 6. oktobra

0
95

Belgrade SAXperience 2018 od 2. do 6. oktobraPočetak jeseni rezervisan je za festival Belgrade Saxperience. Ove godine biće održano peto izdanje međunarodnog festivala saksofonista u srpskoj prestonici. Ljubitelji saksofona uživaće u klasičnom, džez, tango i modernom zvuku saksofona i DJ-a, u koncertnim salama širom Beograda, kao i na otvorenim prostorima.

Belgrade SAXperience 2018 od 2. do 6. oktobraBelgrade SAXperience 2018 biće svečano otvoren u utrorak, 2. oktobra, koncertom “World Premieres” u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Bez granica: 34. Beogradski džez festival od 25. do 29. oktobra

Ovaj koncert okupiće izuzetne internacionalne muzičare, a publika će imati priliku da čuje dve svetske muzičke premijere. Tako će na koncertu publika čuti delo naše nagrađivane kompozitorke Anje Đorđević “Nightscapes of Babylon” za alt saksofon i gudače; i delo poznatog saksofoniste i kompozitora Frančeska Santučija “Belgrade Tango” za alt saksofon, gudački orkestar, harfu i vibrafon. Pored toga, biće izvedene i poznate kompozicije Alesandra Marčela, Eitora Vila-Lobosai, Johana Sebastijana Baha. Ove kompozicije izvešće zvezde francuskog klasičnog saksofona Eva Bartas i Nikola Arsenijević u pratnji Velikog kamernog orkestra, a pod dirigentskom palicom Aleksandra Sedlara i Frančeska Santučija.

Otvoren Nišville Jazz muzej, Niš narednih dana grad džeza

Belgrade SAXperience 2018 od 2. do 6. oktobraFestival se nastavlja koncertom Pitera Pelensa u Atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu. Zatim je na programu koncert “Mobilis Night”, u izvedbi “Mobilis Saxophone Quarteta” iz Austrije u Skupštini grada Beograda; kao i koncert sastava “Le Nunurs” (Les Nounours) u Italijanskom institutu za kulturu. Veče zatvaranja festivala biće upriličeno u Kombank dvorani, 6. oktobra. Tada će biti održan koncert poznatog francuskog saksofoniste Batista Erbena i pijaniste Bojana Zulfikarpašića.

Belgrade SAXperience 2018 od 2. do 6. oktobraTokom festivala biće organizovani i popodnevni Koncerti na otvorenom na različitim lokacijama u centru Beograda – na platou ispred Kulturnog centra Beograda; Trgu Nikole Pašića; Cvetnom trgu; u Knez Mihailovoj ulici; i na Kalemegdanu. Svakog dana u 14h nastupaće “Banda saksofonista”. To je omladinski orkestar saksofona iz Srbije koji čine učenici Osnovne i Srednje muzičke škole “Josip Slavenski”.

Ovacijama završen 34. Valjevski džez festival

Belgrade SAXperience 2018 od 2. do 6. oktobraOsim koncerata u beogradskim dvoranama, deo bogatog programa Belgrade SAXperience festivala čine i noćne svirke. Radisson Collection Hotel, Old Mill Belgrade biće domaćin džez džem sešna “Saxperience Nights” On će se održavati svake večeri posle glavnog programa festivala od 22h u Lounge baru hotela. Biće to idealna prilika da se svi učesnici druže i razmenjuju iskustva u neformalnoj atmosferi.

Belgrade SAXperience 2018 od 2. do 6. oktobraVažan segment festivala je edukativni program. Učenicima i studentima saksofona omogućeno je da uče od renomiranih saksofonista koji nastupaju na festivalu. Majstorski kursevi Belgrade SAXperience festivala biće održani u Dvorani Kulturnog centra Beograda. Otvoreni su za učenike i studente saksofona, kao i za mlade profesionalce.

Otvoren džez centar i klub „Mihailo Miša Blam“

Belgrade SAXperience 2018 od 2. do 6. oktobraOve godine organizator je pripremio i Sajam saksofona u holu Dvorane Kulturnog centra Beograda. Tu će instrumente i prateću opremu prikazati “Selmer” i “Vandoren”, jedni od najznačajnijih proizvođača muzičke opreme. Posebno važan deo Belgrade SAXperience festivala je koncertna turneja “Le Tour De Sax”, koja kreće odmah po završetku beogradskog festivala. Cilj ove turneje je promocija i decentralizacija kulture, ali i razvoj kulturne scene Srbije. “Le Tour de Sax 2018” se organizuje u saradnji sa Francuskim institutom u Beogradu i bankom Societe Generale Srbija. Na turneji će nastupiti jedan od najboljih džez saksofonista nove generacije iz Francuske Batist Erben i naš poznati džez pijanista Ivan Aleksijević. “Le Tur De Sax” će obići sledeće gradove u Srbiji: Pirot; Niš; Smederevo; Sombor; Subotica; i Vršac.

Promocija albuma „Live In Theater Akzent“ Nenada Vasilića

Belgrade SAXperience 2018 od 2. do 6. oktobraKarte za veče otvaranja u Kolarčevoj zadužbini, kao i završno veče u Kombank dvorani mogu se kupiti na svim prodajnim mestima Eventima, kao i na blagajnama ove dve dvorane. Ulaz na sve ostale koncerte festivala Belgrade SAXperience su besplatni.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde