BELEF: Koncert Svetskog omladinskog hora 16. jula u SKC

0
167

Na programu ovogodišnjeg BELEF-a u nedelju 16. jula u 21h je koncert Svetskog omladinskog hora Mađarska u Velikoj sali SKC.

Svetski omladinski hor Mađarska (World Youth Choir) je jedinstveni međunarodni muzičko-pedagoški projekat. Izuzetnog je umetničkog kvaliteta, koji okuplja mlade talentovane pevače iz celog sveta. Izvode i klasična i savremena dela, od Medelsona i Orbana do Stejsi Gibsa i Leonarda Koena.

svetski omladinski hor madjarskeSastav Svetskog omladinskog hora ove godine čine 58 pevača iz 33 zemlje. Predvodi ih dvojica istaknutih dirigenata, Zoltan Pad iz Mađarske i Ken Vakija iz Kenije. Ovaj po mnogo čemu poseban i unikatan hor. Svake godine okuplja mlade i talentovane, poluprofesionalne pevače od 17 do 26 godina iz celog sveta. Članovi hora se biraju kroz međunarodne audicije, a zatim spajaju u jedan hor koji vode renomirani dirigenti. Za ove mlade pevače sa širokim rasponom kulturnog porekla, probe i koncerti predstavljaju izuzetnu mogućnost da se upoznaju sa raznim kulturama, ljudima, muzikom i tradicijom.

Od osnivanja fondacije 1989. tokom 35 godina, više od 1000 pevača iz 65 zemalja prošlo je kroz Svetski omladinski hor. Sarađivali su sa 46 svetski poznatih dirigenata i izdali više od 20 CD i DVD izdanja. Godine 1996. postali su istaknuti projekat UNESKO-a sa nazivom „Umetnici za mir“, zbog muzičke platforme koja efikasno podržava komunikaciju među kulturama.

svetski omladinski hor madjarske

Letnju turneju Svetskog omladinskog hora 2017.

Letnju turneju Svetskog omladinskog hora 2017. organizuje neprofitna organizacija Žolnaj nasleđe iz Pečuja. Posle desetodnevnih intenzivnih proba u Pečuju sa dva dirigenta Zoltanom Podom iz Mađarske i Kenom Vakijom iz Kenije, hor će održati 12 koncerata u Mađarskoj, Srbiji, BiH, Hrvatskoj i Sloveniji.

Hor na ovogodišnjoj turneji nastupa sa repertoarom dva različita stilska pravca. Zoltan Pad će dirigovati klasična i savremena dela, folklorne aranžmane i crkvenu muziku (Mendelson, Forte, Orban, Kodalj, Tajčević). A, Ken Vakija će dirigovati afričke narodne pesme, afro-američku duhovnu muziku i savremenu muziku (Šon Kirčner, Džejk Runestad, Majkl Beret i Ralf Šmit, Alen Kepke, Stejsi Gibs, Leonard Koen i Evan Pauers).

U saradnji sa ambasadom Mađarske cena ulaznice je 500 dinara.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde