Belef 2019 pod sloganom “Doleti” od 21. juna do 7. jula

0
119

Počinje Beogradsko kulturno leto, a tim povodom održana je i konferencija za novinare.

Belef 2019 pod sloganom "Doleti" od 21. juna do 7. jula
Ovogodišnji slogan festivala je “Doleti”

28. Beogradski letnji festival održaće se pod sloganom “Doleti” od 21. juna do 7. jula na više lokacija u prestonici. Grad Beograd je za ovogodišnji Belef obezbedio 15 miliona dinara, a Ministarstvo kulture 500.000 dinara po održanom konkursu, istakao je sekterar za kulturu Ivan Karl.

– Koncept Belefa je vrsta finog balansiranja različitih oblika i koncepata umetnosti i kulture za različite uzraste i ciljne grupe. Dobro je da i predstojeći festival to održava – istakao je Karl na konferenciji za novinare u Starom dvoru. 

JDP: Premijerno izvedena predstava “Lorencačo” u režiji Borisa Liješevića
Belef 2019 pod sloganom "Doleti" od 21. juna do 7. jula
Konferencija za novinare u Starom dvoru, Foto: Beoinfo

Direktor Centra beogradskih festivala – Cebef Damir Handanović je dodao da se Belef vraća na velika vrata. A, i da se najveći broj dešavanja vraća na Kalemegdan, ispred Vojnog muzeja. Za posetioce je, prema njegovim rečima, pripremljen raznovrstan program, naglasivši posebno program za samo otvaranje Belefa.

Umetnički direktor Belefa Aleksandar Ilić rekao je da slogan ovogodišnjeg festivala, “Doleti”, predstavlja i pozivnicu za sugrađane i goste prestonice da posete Kalemegdan. Najavio je da će publici biti ponuđeno čak 20 programa, među kojima su izložbe, pozorišne predstave, koncerti, predstave za najmlađe, plesni performansi… Za otvaranje je predviđena izložba svetski poznatog fotografa Kristijana Antolovića, kao i teatarski povratak Radeta Šerbedžije u Beograd predstavom “Antigona – 2.000 godina kasnije”. Za završnicu festivala, najavio je Ilić, publika će uživati u nastupu Vlatka Stefanovskog. Umetnički direktor Belefa je dodao da će program za najlmađe imati tri predstave, a da će najveća senzacija biti dolazak Bake prase. 

Muzej savremene umetnosti: Retrospektivna izložba Marine Abramović “Čistač”
Belef 2019 pod sloganom "Doleti" od 21. juna do 7. jula
Bogdan Ilić poznatiji kao Baka Prase, muzičar, jutjuber, gejmer i zabavljač, izvešće muzičko-scenski performans 2. jula na Kalemegdanu, Foto: Belef

Predsednica Odbora festivala Jasmina Trumbetaš istakla je da je program raznovrstan i da obuhvata različite žanrove. 
– Nadam se da će ovaj izabrani program naići na odobravanje publike, ne samo publike koja voli ovakvu vrstu programa nego i one kritičke publike – ukazala je Trumbetaš. 

Ulaznice za sve programe mogu se nabaviti preko prodajne mreže Ticket (bivši Eventim). Na dan održavanja programa ulaznice će se prodavati i na mestu održavanja programa od 17h. Organizatori su podsetili da se Belef održava od 1991. i da ima status manifestacije od značaja za grad Beograd.

E. A. / Izvor: Beoinfo

Svečano otvaranje u Hangaru Luke Beograd

Belef 2019 pod sloganom "Doleti" od 21. juna do 7. jula
Damir Urban i Rade Šerbedžija u predstavi “Antigona – 2.000 godina kasnije”, Foto: Ulysses

U petak, 21. juna, u 21h u Hangaru Luke Beograd biće svečano otvaranje Belefa, kada će Kazalište Ulysses izvesti pozorišni spektakl “Antigona – 2.000 godina kasnije” Sofokla u režiji Lenke Udovički. Ova predstava premijerno je izvedena na Brionima avgusta 2015, a u njoj igraju Maja Izetbegović, Rade Šerbedžija, Dženana Džanić, Ermin Bravo, Damir Urban, Katarina Bistrović… kao i studenti odseka za glumu pri Akademiji scenskih umetnosti Sarajevo i Studija glume i medija sveučilišta u Rijeci. Dramaturg je Željka Udovičić Pleština, saradnik na tekstu Miljenko Jergović. Kostimografkinja je Bjanka Adžić Ursulov, scenografkinja Mirna Ler, a kompozitor Najdžel Ozborn.

RADE ŠERBEDŽIJA: “Pre kiše” me je upisao na filmsku mapu svetskog filma
antigona
Iz predstave “Antigona – 2.000 godina kasnije”, Foto: Ulysses

Brojni kritičari imali su reči hvale o ovoj modernoj “Antigoni”, navodeći da je to velika predstava u svakom smislu. Ne samo zato što obrađuje veliko delo možda i najvećeg grčkog tragičara, već i zato što pokazuje da su teme koje su zaokupljale civilizacije davno pre naše i te kako aktuelne i prisutne u vremenu u kojem živimo. Koprodukcija Kazališta Ulysses i sarajevskoga MESS-a urodila je zapaženim i hvale vrednim rezultatom kojem je podjednako doprinio autorski tim i glumačka postava, koja je pravi dokaz da glumački bardovi i glumačke nade zajedno mogu funkcionisati na opšte zadovoljstvo. Ništa važnija nije ni ideja koju predstava jasno slika, a koju vrlo jasno izgovara i sama Antigona:”Svi smo mi rođeni za ljubav, a ne za mržnju. Njoj se sami učimo.”

Ulaznice za ovu predstavu koštaju 1.000 dinara. “Antigona – 2.000 godina kasnije” će imati još jedno izvođenje na Belefu, i naredne večeri, u subotu, 22. juna (21h), na istom mestu u Hangaru.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde