27. BELEF: Uvertira uz hor “Kolibri”, na zatvaranju Roman Simović i Gudači Svetog Đorđa

0
221

Od 22. juna do 15. jula biće održan 27. po redu BELEF – Beogradski letnji festival.

belefPod sloganom “U srcu BELEF” održaće se na raznim lokacija u srpskoj prestonici. Predviđeno je 25 raznovrsnih, bogatih događaja. Od toga čak 12 koncerata klasične i zabavne muzike, četiri dramske predstave i isto toliko pozorišnih performansa, zatim tri dečja programa i dve izložbe renomiranih umetnika. Među izvođačima su grupe “Orthodox Celts”, “Neverne bebe”, Din Bauman, Ana Popović, Jovan Maljoković, Lena Kovačević…Pre starta BELEF-a, kao zagrevanje za festival zakazan je koncert Dečjeg Hora “Kolibri” u Bašti SKC-a u sredu, 20. juna.

Dečji hor „Kolibri“ proslavio 55. rođendan
dečji hor kolibri 55 god rts
“Kolibri”, Foto: Printskrin RTS

Svečano otvaranje biće u Kombank dvorani 22. juna, kada će se predstaviti “International prodigy orchestra and choir” iz Republike Kine. Koncert otvaranja biće vođen umetničkim direktorom BELEF-a Aleksandrom Ilićem i glavnim dirigentkinjom IPOC-a Džin Fu. A, prikazaće interdisciplinarnost kroz ples, teatar i orkestarsku muziku. Program orkestra naglašava svoj izrazito međunarodni karakter što je u skladu sa ugledom BELEF-a kao međunarodnog festivala.

„Neverne bebe“ objavile spot za pesmu „Doria“
ipoc kolarac
Dirigentkinja i kompozitorka Džin Fu i IPOC, Foto: Kolarac

Repertoar koji će izvesti IPOC orkestar obuhvata: “Fantaziju na srpske teme” ruskog kompozitora Nikolaja Rimskog Korsakova; “Narodne pesme Somerseta” engleskog kompozitora Ralfa Vogana Vilijamsa; “Fanfare za običnog čoveka” američkog kompozitora Arona Koplanda; “Ples naroda Jao” kineskih kompozitora Liju Tiješana i Mao Juana; kao i “Farandolu” iz svite “Larlesen” francuskog kompozitora Žorža Bizea. Zajedno sa njima će nastupiti i prvakinja Beogradske opere Jasmina Trumbetaš Petrović. Takođe, i pevači koji su takođe ranije sarađivali sa orkestrom IPOC Vanže Žang, Džongtao Li i Marija Jelić. Koncertu će prethoditi performans igrača Instituta za umetničku igru ispred platoa Kombank Dvorane na Trgu Nikole Pašića.

LENA KOVAČEVIĆ: Snažan duh nam danas treba više nego ikad
Roman Simović fb
Roman Simović, Foto: Facebook / Roman Simović

Vrhunac ovogodišnjeg Belefa, kako organizatori kažu, biće pozorišni performans “Vivisekcija kredenca”, postavljen uz podršku Francuskog instituta. Biće izveden u subotu, 23. juna u Bašti SKC-a. Performans je nastao u okviru programa “Sujets à vif”, pošto su SACD (Udruženje dramskih autora Francuske) i Festival u Avinjonu predložili Pjeru Menijeu i Rafaelu Kotenu da izvedu zajednički komad. Izvorni naslov na francuskom jeziku, “Buffet à vif”, inspirisan je naslovom samog programa “Sujets à vif”, te kao takav ne može biti doslovno preveden.

BELEF će zatvoriti zvezda svetkog renomea, violinista Roman Simović. On će 15. jula na sceni Kolarca održati koncert zajedno sa Gudačima Svetog Đorđa.
Karte će biti u prodaji od 13. juna.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde