Incident na Beldoksu, Bernar Anri Levi pogođen tortom u lice

0
144

Francuski filozof Bernar Anri Levi napadnut je u Dvorani kulturnog centra u Beogradu. Kada je u okviru programa “Beldoksa” trebalo da razgovara sa gledaocima, posle projekcije njegovog filma “Pešmerga”, pogođen je tortom u lice.

Uz povike “Ubico napusti Beograd” i “Ovaj gad se zalagao za bombardovanje Jugoslavije osam godina pre intervencije NATO”; troje levičara pripadnika SKOJ-a prekinula su obraćanje francuskog filozofa. Neposredno nakon što je počeo da govori, Bernar Anri Levi je najpre pogođen tortom, a potom je jedan mladić nasrnuo na njega. Ozbiljniji incident sprečili su snimatelji različitih televizija, koji su uspeli da zadrže mladića.

„Ustani i hodaj“ Matjua Firmina najbolji film 8. Bosifesta
Bernar Anri Levi belkodks
Foto: Printskrin video RTS

Kako Tanjug prenosi, potom se na binu iznad mesta gde je reditelj Goran Marković imao nameru da razgovara sa Levijem o njegovom filmu, drugi mladić popeo i razvio transparent na kome je na engleskom pisalo “Bernar Levi podržava imprijalistička ubistva”, u potpisu SKOJ i srp i čekić.

Jubilarni „Beldoks“

Za vreme incidenta dva policajca su bila izvan sale, na ulazu u Kulturni centar. Publika je izvela mladiće iz sale, uz povike “Ko ste vi da prekidate kulturni događaj u sred Beograda”.

Levi se povukao, da bi se posle desetak minuta vratio u salu i rekao da se ne radi o antiimperijalistima, već o fašistima koji su želeli da spreče njegov razgovor sa publikom.

Zahvalio je publici što je gledala njegov film i dodao da se Srbija “nije promenila koliko su se nadali njeni prijatelji”.

Pančevo film festival otvara konkurs za mladi žiri

– Demokratija još nije pobedila u Beogradu. Istinu ne žele svi da čuju u ovom gradu. Živela Evropa i živela demokratska Srbija u Evropskoj uniji. Ponosan sam što danas pred vama branim tekovine antifašizma u Evropi – rekao je Levi.

Inače, ovo nije prvi put da Levija gađaju tortom zbog njegovih stavova.

Izvor: RTS

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde