Beldocs festival dobitnik prestižne nagrade “Kapetan Miša Anastasijević”

0
34

Nagrada je uručena u četvrtak, 28. marta, u Rektoratu Beogradskog univerziteta, u Kapetan-Mišinom zdanju u Beogradu.

Beldocs dobitnik prestižne nagrade "Kapetan Miša Anastasijević"

Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs i njegov osnivač i direktor, Mladen Vušurović, ovogodišnji su dobitnici nagrade “Kapetan Miša Anastasijević” za promociju dokumentarnog filma. Priznanje se dodeljuje za najuspešnije pojedince, preduzetnike i institucije. Vušurović je dobio za “predan i požrtvovan dugogodišnji rad, za jasnu viziju koja ga je vodila da Beldocs međunarodni festival dokumentarnog filma iz godine u godinu unapređuje i uzdigne među najprestižnije evropske festivale dokumentarnog filma koji su podržani od strane ‘Media’ programa ‘Kreativne Evrope’ već treću godinu za redom, po četiri osnova, i podprojekta godišnje”.

12. Beldocs od 8. do 15. maja, stižu i Oskarovci

U obrazloženju nagrade se navodi da se dodeljuje “i za doprinos snažnom razvoju srpske kreativne dokumentaristike, hrabrost i odvažnost da se dokumentarni film dovede u Veliku dvoranu Sava centra pred više od 2.700 gledalaca na jednoj projekciji, čime je vratio Beograd i Srbiju na mapu evropskih značajnih centara dokumentarnih festivalskih dešavanja”.

Priznanje “Kapetan Miša Anastasijević” se već 18. godinu dodeljuje najuspešnijima iz oblasti privrednog i društvenog stvaralaštva u Srbiji u toku jedne godine. I to u okviru projekta “Put ka vrhu”, koji zajednički sprovode Privredna komora Srbije; Novosadski i Beogradski univerzitet; i Agencija “Media invent” iz Novog Sada.

Svečano zatvoren 11. Beldocs

Beldocs je tokom minulih 11 godina postao najvoljeniji prolećni festival dokumentarnog filma. Okuplja najbolja ostvarenja savremene dokumentaristike. I ove godine, festival nastavlja sa kvalitetnim i premijernim programom, izgrađujući i edukujući svoju publiku, nudeći sem domaće i međunarodnu selekciju brojne prateće programe. Većina značajnih naslova savremene dokumentaristike doživela je svoje premijere upravo na Beldocsu.

Ovogodišnje, dvanaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs održaće se od 8. do 15. maja u Beogradu u više bioskopskih dvorana. Predstaviće više od 100 premijernih filmova iz celog sveta, u 14 različitih selekcija. Pored domaćeg i takmičarskog programa publika će moći da uživa i u muzičkim; biografskim; i umetničkim dokumentarcima; izboru iz savremenog portugalskog dokumentarnog filma; kao i u retrospektivama autora Kazua Hare i Gorana Devića.


POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde