BDP: “Raslo mi je badem drvo” – posveta Živojinu Pavloviću

0
219

BDP: "Raslo mi je badem drvo" - posveta Živojinu PavlovićuPremijera dramatizacije novele “Raslo mi je badem drvo” Živojina Pavlovića biće održana 29. novembra, na Novoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta.

Ovaj novi poduhvat teatra sa Crvenog krsta je napisala i režirala Milena Pavlović Čučilović, inače Pavlovićeva ćerka. Autorsku ekipu, uz nju, čine Staša Jamušakov (dizajn scene i kostima); kompozitor Mateja Radisavljević; Maja Mitić (koreografija i scenski pokret); Emil Petro (dizajn). A u predstavi igraju: Aleksandar Alač; Stefan Radonjić; Tatjana Kecman; Nada Macanković; Maja Randžić; i Lako Nikolić.

BDP: Premijera predstave “Ekvus” sa Vojinom Ćetkovićem u glavnoj roli

Živojin Pavlović (1933-1998), jedan je od najznačajnijih autora “crnog talasa”, izuzetno plodan pisac, profesor i esejista. Ostvario je bogat filmski i literarni opus, sa 25 godina režirao je svoj prvi amaterski film “Ljuba Popović” (1958). Prvu zbirku pripovedaka “Krivudava reka” objavio je 1963, a za prvi roman “Lutke” (1965) dobio je prvu od mnogobrojnih nagrada za kreativno spisateljstvo (Nagrada Isidora Sekulić 1967.). Objavio je više od 30 knjiga proze i eseja, a dobitnik je između ostalog dve NIN-ove nagrade za roman godine (1985, 1992); kao i Andrićeve nagrade za pripovetku (1993). Neobično je da inscenacije nekog dela iz bogatog opusa ovog izuzetnog filmskog i književnog stvaraoca gotovo da nisu ni rađene.

BDP: U pripremi “Idealan muž” Oskara Vajlda
BDP: "Raslo mi je badem drvo" - posveta Živojinu Pavloviću
Ekipa predstave “Raslo mi je badem drvo”

Novela “Raslo mi je badem drvo” objavljena je 1988, povezuje karakteristične motive Pavlovićevog opusa kroz prepoznatljiv stil pripovedanja. Odabir lakšeg puta za ostvarivanje uspeha, nedostatak empatije, groteskni kontrast izopačenosti intelektualnog ništavila i skorojevićske ambicije potcrtavaju tipičnu Pavlovićevu “estetiku ružnog”. Spoj ruralnog i urbanog, intelektualnog i folklornog, jeste fon na kome se junaci karakterišu, obojeni malograđanskim senzibilitetom i folklornim kičem, ali često i brutalno duhovitom naivnošću u susretu sa novom sredinom, običajima, vremenom.

“Raslo mi je badem drvo” na upečatljiv i slikovit način predstavlja prelazno doba pred i post revolucionarnog perioda Drugog svetskog rata. Takođe i sunovrat kapitalističke, i nastanak i uspon tzv. crvene buržoazije. Neobični likovi u prepoznatljivom okruženju i neočekivanim okolnostima odličan su povod za prvo postavljanje jednog proznog dela Živojina Pavlovića na scenu.

“Utopljena duša” u BDP: Sergej Trifunović u ulozi Disa

Milena Pavlović Čučilović, uz glumu, bavi se pisanjem i režijom i potpisuje produkcije ne samo u BDP-u (sedam naslova), već i u pozorištima širom zemlje (Kraljevačkom; Srpskom narodnom; Pozorištancu Puž; Malom pozorištu “Duško Radović”; nezavisne projekte).

milena pavlović čučilović
Milena Pavlović Čučilović

– Komplikovano je iz jednog romana preći u dramu, a potom na scenu. Ali, kada ono što čitate vidite u najboljem svetlu na sceni, tada likovi postanu živi – istakla je Milena. Ona je dodala da je specifičnost novele u tome što je smeštena između dva rata, u period u kome je Beograd imao uzbudljiv život.

11. LIFFE: Gran pri Vladimiru Blaževskom za film “Godina majmuna”

– Čarobno doba koje Žika opisuje vođeno je u bezbrižju. Ljudi su sebi postavljali jednostavnija pitanja, misleći da rata više nikada neće biti, što na žalost, nije bio slučaj. Oni su tražili svoje živote, tragali za sopstvenim interesovanjima, ne opterećujući se istorijom, politikom… To je bilo zlatno doba naše kulture i našeg Beograda – konstatovala je Pavlović Čučilović.

Stefan Radonjić tumači lik glavnog junaka Blagoja, kroz čije se snoviđenje odvija čitava radnja. Glumac je rekao da je 1933. godina ta u kojoj je Žika Pavlović rođen, ali ujedno i period u kome njegov lik dolazi u Beograd.
– Ta godina u Blagojevom životu predstavlja neku vrstu novog rođenja. On se u glavnom gradu susreće sa drugačijim načinom života. Upoznavanjem “šarenog Beograda” u njemu se razvija želja da nekim lakšim putem dođe do svojih ciljeva – istakao je Radonjić.

RADE ŠERBEDŽIJA: “Pre kiše” me je upisao na filmsku mapu svetskog filma

Glumac Aleksandar Alač istakao je da je ova predstava je duboko lična, pre svega za Milenu, koja je uspela da prenese svet Žike Pavlovića.
– Imao sam zadovoljstvo da poznajem Žiku! Bio je veličanstven umetnik i mislilac! – kazao je Alač.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde