BDP: Proslavljen Dan pozorišta i dodeljene godišnje nagrade

0
77

Teatar sa Crvenog krsta proslavio je svoj Dan.

BDP: Proslavljen Dan pozorišta i dodeljene godišnje nagrade
Jug Radivojević

Beogradsko dramsko pozorište (BDP) obeležilo je 20. februara 73. rođendan, a tom prilikom su dodeljene i tradicionalne, godišnje nagrade.
Nagrada za radni doprinos “Mihajlo Fejzulovski” za uložen trud i ostvarene rezultate u radu u 2019. koji su doprineli nesmetanom funkcionisanju u svakodnevnim poslovima, kao i u redovnoj produkciji, dodeljene su Bojani Karajović – pomoćniku direktora; Dragani Dragićević – poslovnom sekretaru; Iliji Kozjaku i Nebojši Krogu – majstorima svetla.

Specijalnu nagradu je dobio glumački ansambl predstave “Plastelin” za kolektivnu igru u kojoj su svoje umetničke individue podredili specifičnom konceptu predstave. Ljubomir Bulajić, Aleksandar Jovanović, Jana Milosavljević, Maja Ranđić i Aleksandar Vučković tumačeći više likova u komadu Vasilija Sigareva, u režiji Marka Torlakovića, kombinujući vešto i posvećeno sva glumačka sredstva, bez preterivanja, dodatne farsičnosti ili suvišne emotivnosti, uspeli su da dosegnu sav naboj poetske brutalnosti ove neobične priče.

BDP: Pet premijera do kraja godine, osvežen ansambl, Pozorišni trg…
BDP: Proslavljen Dan pozorišta i dodeljene godišnje nagrade
Aleksandar Vučković, Petar Benčina, Jana Milosavljević, Aleksandar Jovanović

Nagrada za najbolja ostvarenja članova ansambla Kuće i gostujućih umetnika i autora, u predstavama BDP-a u 2019. dobili su:

Pavle Pekić – za ulogu Fon Ašenbeka u predstavi “Sumrak bogova”. Pekić, u surovoj i mučnoj “igri stolica” u uspostavljanju novog poretka tj “vrlog, novog sveta” pisca Ivora Martinića i reditelja Jagoša Markovića, pravi, sa puno svedene elegancije, lik Fon Ašenbeka kao “gospodara lutaka”. Tačnije, onog koji povlači konce nemoćnim marionetama, smeštenim u žrvanj bešćutnog mehanizma apsolutne vlasti; zatvarajući pri tom – bukvalno, u isti koš i publiku i ostale glumce na sceni, bez mogućnosti izlaza. Neprikrivena podmuklost nepatvorenog zla, efekat je koji, na prvi pogled bez napora, postiže Pekić svojom igrom i koji ubedljivo, u svoj nezaustavljivosti, izaziva iskonsku jezu i strah.

BDP: Miloš Biković stalni član ansambla teatra na Krstu
BDP: Proslavljen Dan pozorišta i dodeljene godišnje nagrade
Patrik Lazić, Pavle Pekić i Danijela Kulier

Patrik Lazić – za režiju predstave “Fine mrtve d(j)evojke”. Ovaj kontroverzni komad jednog od najintrigantnijih umetnika nove generacije u regionu, Mate Matišića, inspirisao je mladog reditelja da se često proskribovanom temama pozabavi u diplomskoj predstavi, ostvarenoj u saradnji sa FDU (mentori su bili profesor Egon Savin i docent Filip Grinvald). Lazić, mada na početku stvaralačke karijere, pravi zrelu, promišljenu i iznad svega – uzbudljivu predstavu. Sa merom, precizno otvara prostor za glumačku igru i fino nijansiranje Matišićevih likova, vagajući i vešto podcrtavajući duhovitost britkog dijaloga, svedenost situacija u fragmentarnoj dramaturgiji. Time postiže upečatljiv rezultat – duboku, emotivnu reakciju publike na turobne, potresne posledice predrasuda sveta u kome živimo.

BDP: “Sumrak bogova” u režiji Jagoša Markovića
BDP: Proslavljen Dan pozorišta i dodeljene godišnje nagrade
Jagoš Marković

Nagrada “Tatjana Lukjanova”, glavna godišnja nagrada za višegodišnji doprinos BDP i pozorišnom životu Srbije dodeljena je reditelju Jagošu Markoviću. On je karijeru 1988. praktično započeo u pozorištu na Krstu, predstavom “Čarapa od sto petlji” Aleksandra Popovića. Za više od 30 godina, njegovih šezdesetak režija na prostoru čitave nekadašnje Jugoslavije, kao i u Evropi, značajno su uticale na scenski jezik, savremen pristup klasici, kao i eksplozivan, ekspresivan, specifičan glumački izraz. Godine 2006. ponovo je radio u BDP-u “Bluz za Mesiju” Artura Milera. Prošle godine njegova postavka “Sumraka bogova“ Ivora Martinića, po filmu Lukina Viskontija, proglašena je po oceni kritike i stručne javnosti, za predstavu koja je obeležila čitavu 2019.

BDP: Andrija Kuzmanović novi stalni član teatra na Crvenom krstu
BDP: Proslavljen Dan pozorišta i dodeljene godišnje nagrade
Bojana Karajović, Nebojša Krog, Ilija Kozjak, Dragana Dragićević

Jagoš Marković je radio u svim najznačajnijim teatrima u region. U švedskom Kraljevskim pozorištu Dramaten povodom jubileja tog teatra režirao je Strinbergovu “Kraljicu Kristinu”. Posle raspada Jugoslavije prvi je naš reditelj koji je radio na Dubrovačkim ljetnim igrama (“Romeo i Julija”, 2014). U Bugarskoj je održan festival “Balkan čita Jagoša” – četiri reditelja radila su njegov tekst “Govornica”. Dobitnik je oko 50 strukovnih, festivalskih i državnih nagrada (Nagrada “Bojan Stupica”; Sterijina nagrada; Nagrada oslobođenja Beograda; Trinaestojulska nagrada; Nagrada “Mića Popović”; Nagrada za svekupan doprinos stvaralaštvu Crne Gore; Nagrada grada Beograda; Nagrada grada Podgorice; nekoliko Nagrada Zlatni ćuran; Ardalion…).

Vršilac dužnosti direktora Jug Radivojević izjavio je na svečanosti da BDP planira da radi na obnavljanju i proširenju prostora, kao i na formiranju još jedne scene.
Ove godine najavljene su i premijere desetak predstava među kojima su “Ružni, prljavi i zli”; “Čitač”; “Faustus”; “Jugojugoslavija”; “Uliks”…

49. Dani komedije: Program ovogodišnjeg festivala
BDP: Proslavljen Dan pozorišta i dodeljene godišnje nagrade

Pozorište je osnovano kao Gradsko pozorište 1947. godine. Prva premijera “Mladost otaca” B. Gorbatova izvedena je 20. februara 1948. Naredne godine teatar je preimenovan u Beogradsko dramsko pozorište. Godine 1950. Predrag Dinulović postaje upravnik. On omogućava tada mladim rediteljima, kao što su Soja Jovanović i Minja Dedić, da zajedno sa ambicioznim glumačkim ansamblom (Rade i Olivera Marković; Tatjana Lukijanova; Predrag Laković; Vlastimir Đuza Stojiljković; Ljuba Tadić; Renata Ulmanski…) postavljaju nove tekstove savremenih dramatičara, pre svega američkih pisaca poput Tenesi Vilijamsa i Artura Milera. Novi repertoar i sa njim savremeniji, opušteniji stil glume uneli su dah svežine u beogradski pozorišni život.

“Zlatno doba” BDP-a je imalo podršku kritike i publike. Samo jedna trolejbuska linija do teatra na obodu grada – nije ni malo uticala na gledaoce. Oni su salu punili iz večeri u veče.

Zbogom, Popara: Preminuo glumac Zoran Rankić

BDP uspelo je da u 2020. uđe, po oceni stručne javnosti i publike, sa novim naslovima koji spadaju među najkvalitetnije teatarske produkcije prethodne godine. Realizovana je ideja o osnivanju Regionalne unije teatara (RUTA), koja okuplja šest reprezentativnih kuća iz Hrvatske (Ulysses); Slovenije (Mestno gledališče Ljubljana); BiH (Kamerni teatar 55, Sarajevo); Crne Gore (Gradsko pozorište, Podgorica); i Severne Makedonije (Dramski teatar). Organizovan je prvi u nizu RUTA festival.

– Želja je da u treću dekadu ovog milenijuma BDP uđe poboljšano u realizaciji i promociji projekata, ali i podmlađeno u smislu ideja, saradnika i ansambla – naveli su iz BDP-a.

Foto: BDP

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde