Beogradsko dramsko pozorište: Premijera predstave “Poslednji rok” za rođendan

0
324

Poslednji rok BDPBeogradsko dramsko pozorište će 20. februara rođendan proslaviti premijerom.

Na Dan pozorišta na Crvenom krstu biće premijerno izveden na Sceni “Rade Marković” (20h) komad Valentina Rasputina “Poslednji rok”. Predstavu je režirao glumac, reditelj i pedagog Valerij Kirilov, inače stalni član Volkov teatra iz Jaroslavlja. Upravo sa ovim ruskim tekstom će Beogradsko dramsko obeležiti jubilarnu, 70. sezonu (prošle godine su već slavili 70 godina postojanja).

Premijerom muzičkog spektakla „Zojkin stan“ otvorena nova sezona BDPInače, BDP i Volkov teatar – Rusko državno akademsko dramsko pozorište iz Jaroslavlja već četvrtu godinu razmenjuju predstave i imaju odličnu saradnju. Valerij Kirilov nije prvi put u Beogradu. Bio je na gostovanjima Volkov teatra sa Čehovljevom dramom “Ivanov” i jednočinkom “Prosidba”, a i nastupio je sa komedijom “Dva siromašna Rumuna koji pričaju poljski” Dorotee Moslovske. Ovog puta, za svoj rediteljski angažman, odabrao je dramatizovan roman velikog, višestruko nagrađivanog ruskog pisca Valentina Rasputina.

BDP Poslednji rok, reditelj kirilov sa glumciuma na probi
Reditelj Kirilov sa glumcima na probi, Foto: Printskrin YouTube / BDP

Kirilov je nosilac značajnih nacionalnih priznanja, kao što su Narodni umetnik Rusije i Zaslužni umetnik Rusije. Tumačio je preko 45 uloga različitih žanrova. Režiju je završio na Ruskoj akademiji pozorišnih umetnosti. Od 1996. do 2005. godine predavao je glumu na Pozorišnom institutu u Jaroslavlju.

MILICA MILŠA: Mršavica u „kavezu“

U delu “Poslednji rok” (objavljenom 1970. godine) publika će prepoznati “setno senčenje likova sa sela, porodica rasturenih brzinom savremenog života, potcrtano neobičnim, gorkim humorom…” Kirilov je prvobitno priredio dramatizaciju romana “Poslednji rok” za Volkov teatar, a potpisuje, uz režiju, i scenografiju, kostim i izbor muzike.

Poslednji rok BDP
Sa probe, a premijera predstave biće za Dan pozorišta na Crvenom krstu

U predstavi igraju: Danica Riskovski; Jadranka Selec; Milena Pavlović Čučilović; Boris Komnenić; Andrej Šepetkovski; Sandra Bugarski; Milica Milša; Tamara Aleksić; Srđan Dedić; Nada Macanković; Ljubomir Ćustić.
Prva repriza biće 22. februara.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde