BDP: Premijera predstave “Ružni, prljavi, zli” 14. marta

0
87

Beogradsko dramsko pozorište polako počinje da realizuje svoj ambiciozan plan od čak deset premijera koje će tokom 2020. godine režirati vodeći reditelji okupljeni oko zajedničkog imenitelja “Čovek/umetnik i njegovi demoni”.

BDP: Premijera predstave "Ružni, prljavi, zli" 14. marta
“Ružni, prljavi, zli”, Foto: BDP

Na Velikoj sceni “Olivera i Rade Marković” 14. marta biće premijerno izvedena prva od novih predstava – “Ružni, prljavi, zli” Slobodana Obradovića, po motivima istoimenog filma Etore Skole, i u režiji Lenke Udovički. Rediteljka tako nastavlja saradnju sa pozorišnom kućom na Crvenom krstu posle predstave “Ko se boji Virdžinije Vulf” rađene u koprodukciji Kazališta “Ulysses” i BDP-a.

“Ružni, prljavi, zli” je italijanska “crna” komedija, zasnovana na elementima neorealizma, premijerno prikazana 1976. Iste godine, film je osvojio nagradu za najbolju režiju na Kanskom filmskom festivalu. Posle duge pauze, Lenka Udovički, rediteljka koja je u dosadašnjoj karijeri sarađivala sa nizom renomiranih svetskih umetnika i kulturnih institucija, umetnički rukovodilac Kazališta “Ulysses”, vraća se na beogradsku scenu.

BDP: Proslavljen Dan pozorišta i dodeljene godišnje nagrade
View this post on Instagram

loading… sexy.mwa.

A post shared by Iva Ilinčić (@ivailincic) on

– Ovaj kultni film delovao je kao duhovita groteska u vreme prosperiteta, koji je naizgled krenuo nakon Drugog svetskog rata. Njegova tema je veoma bitna, danas kada smo u predvorju moguće nove kataklizme i metastaze dubokih društvenih problema, koje su neki umetnici, kao Etore Skola, još pre gotovo 50 godina dijagnostikovali i upozoravali na njih – smatra Lenka Udovički.

“Ružni, prljavi, zli” je crnohumorna priča o ljudima sa margine. Reč je o ogromnoj porodici koja živi u pretrpanoj straćari, u nehigijenskom naselju na obodu Rima. Glavni junak, jednooki Đakinto je i glava porodice sastavljene od četiri generacije. Oni se izdržavaju uglavnom krađama i prostitucijom, ali i radeći sve druge poslove – poštene ili nepoštene, bez razlike.

28. Dani Zorana Radmilovića: Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje Radetu Šerbedžiji
BDP: Premijera predstave "Ružni, prljavi, zli" 14. marta
Sa čitajuće probe predstave, Foto: BDP

Đakinto je za gubitak oka od osiguranja dobio popriličnu sumu, koju odbija da deli sa njima. Novac troši na sebe i krije ga od ostalih članova porodice. Oni neprekidno pokušavaju da mu ga ukradu, a on neprekidno ih zlostavlja verbalno i psihički. Materijalna nemaština uvod je u emotivnu, moralnu bedu, svodi ljude na puku egzistenciju i instinkte…

Autorsku ekipu čine scenograf Aleksandar Denić; kostimograf Bjanka Adžić Ursulov; kompozitor Najdžel Ozborn; i koreograf Staša Zurovac. U predstavi igraju: Marko Gvero; Aleksandar Vučković; Aleksandar Jovanović; Vanja Nenadić; Iva Ilinčić; Ivan Zablaćanski; Ivana Nikolić; Jana Milosavljević; Jovo Maksić; Milan Zarić; Nađa Sekulić; Nataša Marković; Nina Janković; Ozren Grabarić; Slađana Vlajović.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde