BDP: Premijera predstave “Ekvus” sa Vojinom Ćetkovićem u glavnoj roli

0
310

Ser Piter Levin Šefer (1926 – 2016) jedan je od najuticajnijih britanskih i svetskih dramatičara prošlog veka. Dobro je poznat domaćoj publici, najpre po komadu, filmu i svojevremeno kultnoj predstavi BDP-a “Amadeus”. U teatru na Crvenom krstu komad je 1981. režirao Paolo Mađeli sa Lazarom Ristovskim, a rimejk iz 2006. bio je u režiji Alise Stojanović sa Gordanom Kičićem.

BDP: Premijera predstave "Ekvus" sa Vojinom Ćetkovićem u glavnoj roliDrama “Ekvus” Pitera Šefera, u režiji Marka Manojlovića, novi je projekat Beogradskog dramskog pozorišta. Premijera će biti 15. novembra, a sledeće izvođenje zakazano je za 26. novembar.

BDP: U pripremi “Idealan muž” Oskara Vajlda

Krimi dramu o psihijatru i njegovom pacijentu – adolescentu, koji boluje od patološke, religijske opsesije konjima, Šefer je napisao 1973. po istinitom događaju. Klasične dramske strukture, ovaj komad zapravo dotiče teme društveno prihvatljivog ponašanja u kontrastu sa instinktivnim, ritualnim, animističkim. I, dovodi u pitanje smisao civilizacijskih normi. Izmaštana religija o božanskom konju (lat. equus) poremećenog adolescenta je poslužila Šeferu, da kroz popularan žanr preispita arhetipske apolonijske i dionizijske postulate ljudskog ponašanja i sistem vrednosti.

Obeleženo 70 godina Jugoslovenskog dramskog pozorišta dodelom godišnjih nagrada

BDP: Premijera predstave "Ekvus" sa Vojinom Ćetkovićem u glavnoj roliKomad je bio izuzetno popularan, a u brodvejskoj verziji sa Entonijem Hopkinsom u glavnoj ulozi izvedena je preko 1.000 puta! Ta predstava je i nagrađena “Tonijem” za najbolju dramu (1975). Godine 1977. reditelj Sidni Lamet je snimio ekranizaciju sa Ričardom Bartonom u ulozi psihijatra. Film je imao tri nominacije za Oskara, uključujući i za najbolji scenario. Komad je obnovljen na londonskom Vest Endu 2007, u kom je pozorišni debi je ostvario Danijel Redklif, zvezda serijala filmova o Hariju Poteru.

BDP premijerom predstave “Poslednji rok” proslavilo 70. rođendan

BDP: Premijera predstave "Ekvus" sa Vojinom Ćetkovićem u glavnoj roliA na “daskama” Beogradskom dramskog lik psihijatra Martina Dajsarta igra Vojin Ćetković. Ostale uloge tumače: Miodrag Dragićević; Paulina Manov Đurđević; Nataša Marković; Ivan Tomić; Anka Gaćeša Kostić; i Milica Tomašević. U autorskoj ekipi su kostimograf Lana Cvijanović; scenograf Vesna Popović; kompozitor Samir Hodović; dok je za scenski pokret zadužen Damjan Kecojević.

Velika jabuka: Šetnja Njujorkom, urbanom džunglom

– Okrutnost prema konjima u Engleskoj je izazvala pometnju. U Americi su me optužili da sam bio okrutan prema psihijatru. Ako si u Engleskoj 70-ih godina tvrdio da posećuješ psihijatra, ljudi su automatski smatrali da si poludeo. Međutim, u Njujorku, u isto vreme, svi su išli na terapije, psihoterapija im je bila skoro kao nova religija. Američku publiku je šokirao Dajsart, koji je sve više sumnjao u svoju profesiju. Smejali su se psihijatru s grižom savesti. Čuo sam za sveštenike koji su osetili sumnju u veru, ali nikada nisam čuo za psihijatra koji bi bio nesiguran u svoje profesionalno uverenje – izjavio je Šefer.

SVETLANA CECA BOJKOVIĆ: Rođena da bude glumica

BDP: Premijera predstave "Ekvus" sa Vojinom Ćetkovićem u glavnoj roli– Istovremeno, priča dečaka iz Safolka nije me ostavljala na miru. Postala je moja opsesija. Nikada nisam napisao ništa slično “Ekvusu”. Zapravo, ovo je jedna detektivska priča na svoj način, u kojoj je svaki dokaz zločina sakriven u prvom činu. Za mene je “Ekvus” izazov i voleo bih kada bi svaka inscenacija umela da kroz njega isprovocira smešu terora i uživanja – kazao je pisac (iz teksta povodom ponovne premijere u Londonu 2007).
Šefera je kraljica Elizabeta Druga proglasila vitezom 2001, a ušao je u Hol slavnih američkog teatra 2007.

RADE ŠERBEDŽIJA: “Pre kiše” me je upisao na filmsku mapu svetskog filma

BDP: Premijera predstave "Ekvus" sa Vojinom Ćetkovićem u glavnoj roliReditelj Marko Manojlović (1982) studirao je pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umetnosti, u klasi profesora Slavenka Saletovića. Od prve samostalne režije 2005. (“Smrt” Vudija Alena, Studio JDP), postavio je na scenama najznačajnijih domaćih teatara i pozorišta u regionu veliki broj višestruko nagrađivanih, dugovečnih predstava (JDP; Atelje 212; Pozorište “Boško Buha”; NP Sombor; NP Kikinda; Gradsko pozorište Podgorica…). Ovo je njegova četvrta saradnja sa Beogradskim dramskim pozorištem. A, predstave “Eling” (2008) i “Sviraj to ponovo, Sem” (2009) spadaju u najuspešnije produkcije BDP-a poslednje decenije i odigrane su više od 100 puta.

E. A. / Foto: BDP

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde