BDP premijerom predstave “Poslednji rok” proslavilo 70. rođendan

0
157

Beogradsko dramsko pozorište je 20. februara proslavilo jubilej vredan pažnje.

BDP je na Dan teatra, 20. februara, dodelom tradicionalnih godišnjih nagrada i premijerom komada “Poslednji rok” obeležilo 70 godina postojanja. Predstavu Valentina Rasputina je režirao u svojoj dramatizaciji gosta iz Rusije Valerij Kirilov.

poslednji rok premijera BDP
Premijerno izvođenje predstave “Poslednji rok”

Prva premijera BDP-a, “Mladost otaca” Borisa Gorbatova, u režiji Petra S. Petrovića izvedena je 20. februara 1948. na sceni Narodnog pozorišta. Članovi novoosnovanog ansambla (29 glumaca) su posle proba, udarnički učestvovali u zidanju novog zdanja. Godinu dana kasnije uselili su se u zgradu na Krstu. Inače, Rešenjem Narodnog odbora grada Beograda, u drugoj polovini 1947. godine osnovano je Gradsko pozorište (1949. preimenovano u Beogradsko dramsko).

Premijerom muzičkog spektakla „Zojkin stan“ otvorena nova sezona BDP

Poslednji rok BDP 70. rođendan
Iz predstave “Poslednji rok”, Foto: BDP

Upravni odbor Beogradskog dramskog pozorišta doneo je odluku da se Nagrada “Tatjana Tanja Lukjanova” – glavna godišnja nagrada za višegodišnji doprinos BDP-u i pozorišnom životu Srbije dodeli dramskoj umetnici Danici Ristovski. Posebnost glumačkog izraza i dara čine njenu scensku pojavu upečatljivom, i u velikom broju uloga koje je od 1986. godine ostvarila u matičnoj kući, nezaboravnom. Nagrada je uručena na svečanosti pre premijere komada “Poslednji rok”.

Beogradsko dramsko pozorište: Premijera predstave „Poslednji rok“ za rođendan
Poslednji rok BDP
Iz predstave “Poslednji rok”, Foto: BDP

Nagrade za najbolja ostvarenja članova ansambla Kuće i gostujućih umetnika i autora, u predstavama BDP u 2017. po odluci Upravnog odbora dodeljene su Miloradu Mikiju Damjanoviću, Andriji Kuzmanoviću i Jovi Maksiću. Četiri dijametralno različita scenska izraza (od groteske do dramske ozbiljnosti) u ulogama u najnovijim produkcijama BDP, od Pepinija u “Pomorandžama za zbogom” i Heruvima u “Zojkinom stanu”, preko Bogdana u predstavi “Moj deda je aut”, do Viktora i gospodina Cvrčka u predstavi “Iz života insekata”, Milorad Damjanović ostvario je uz prepoznatljiv šarm i potpuno posvećenje. Andrija Kuzmanović odigrao je Ametistova u “Zojkinom stanu” sa puno poleta i duha, otkrivajući sve mogućnosti svog talenta. Jovo Maksić je u ulogom poštara u “Totovima”, te ispunjavajući višestruki zadatak u predstavi “Iz života insekata” (Otokar, Gospodin Zolja, Druga glista) iznova potvrdio verodostojnost svog dara.

Poslednji rok BDP
Iz predstave “Poslednji rok”, Foto: BDP

Nagrade za radni doprinos “Mihajlo Fejzulovski” za ostvarene rezultate u radu u 2017. dodeljene su Koljena Redžepu – dekorateru; Snežani Zubić – sekretaru Pozorišta; i Srđanu Obrenoviću – organizatoru.

Statueta „Joakim Vujić“ Mihailu Miši Janketiću

Premijerom predstave “Poslednji rok”, kako kažu iz BDP-a, krunisana je saradnja njihovog pozorišta sa Volkov teatrom – Ruskim državnim akademskim dramskim pozorištem iz Jaroslavlja. Ona je započeta 2015, a prošle zime je potpisan novi protokol o saradnji koji podrazumeva ne samo razmenu predstava, već i umetnika. Tako je istaknuti pozorišni stvaralac, glumac i reditelj, član ansambla Volkov teatra, Valerij Kirilov gost BDP. Njegova inscenacija savremenog klasika ruske književnosti Valentina Rasputina svakako je osveženje za beogradsku publiku, a tema je svima bliska.

MILICA MILŠA: Mršavica u „kavezu“

Poslednji rok BDP
Iz predstave “Poslednji rok”, Foto: BDP

Otuđenje je prokletstvo savremenog doba. Ljudi iz iste porodice, iz istog “gnezda” ne mogu da nađu zajedničku temu za razgovor… Oni dolaze u rodnu kuću da sahrane majku, koja je, zapravo, na samrti. Ali ona se odjednom oseća bolje: budi se, prepoznaje ih, traži kašu da jede. Majka je “oživela” zato što su se deca ponovo oko nje okupila. Užas je u tome što svako od njih ima svoje poslove i ne može da se oslobodi podsvesnog pitanja: kada će majka da umre! Prolazi vreme, a oni bi već trebalo da se vrate svojim svakodnevnim obavezama.

Poslednji rok BDP
Iz predstave “Poslednji rok”, Foto: BDP

Kirilov uz režiju za ovu predstavu potpisao je i scenografiju, kostim i izbor muzike. Publika je gromoglasnim aplauzom posle preijernog izvođenja nagradila glumce: Danicu Ristovski; Jadranku Selec; Milenu Pavlović Čučilović; Borisa Komnenića; Andreja Šepetkovskog; Sandru Bugarski; Milicu Milšu; Tamaru Aleksić; Nadu Macanković i Ljubomira Ćustića.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde