BDP: Pet premijera do kraja godine, osvežen ansambl, Pozorišni trg…

0
167

U susret novoj sezoni, Beogradsko dramsko pozorište predstavilo tromesečni repertoar, među glumcima i Miloš Biković.

BDP: Pet premijera do kraja godine, osvežen ansambl, Pozorišni trg...
Foto: BDP

Kako bi BDP išlo u korak sa savremenim teatarskim trendovima, započet je proces menjanja suštinske forme i transformacije najstarijeg pozorišta u Beogradu. Pored novog, unapređenog izdanja pozorišta, u restoranu “Majdan” medijima je predstavljen i tromesečni repertoar. Najavljeno je da će do kraja godine biti pet premijera, kao jubilarna izvođenja nekih predstava, Velika i Mala scena dobiće novo ime…

BDP: “Sumrak bogova” u režiji Jagoša Markovića otvara sezonu 1. oktobra

V. d. direktor Beogradskog dramskog pozorišta Jug Radivojević izneo je planove pozorišta na Krstu.
– BDP je pre mnogo godina bilo inicijator otvaranja i drugih gradskih pozorišta na prostoru čitave Jugoslavije. Povedeni tom idejom, formirali smo Uniju regionalnih gradskih teatara. Najznačajnija stvar i reformistički postupak jeste objavljivanje repertoara do kraja godine sa pet premijera. Premijera predstave “Sumrak bogova” biće izvedena 1. oktobra; zatim 9. oktobra “Ko se boji Virdžinije Vulf”; pa 2. novembra “Plastelin”; u subotu 23. novembra “Fine mrtve devojke”; i konačno poslednja od pet premijera biće 1. decembra, a u pitanju je predstava “Liliom” sa Unija festivala – istakao je Radivojević.

“Ko se boji Virdžinije Vulf” – Šerbedžija ponovo u ulozi Džordža

Pored pomenutog plana Radivojević je najavio i 50. izvođenje predstava “Moje dete” i “Moj deda je aut”; kao i 200. izvođenje predstave “Let iznad kukavičjeg gnezda” sa Draganom Bjelogrlićem u glavnoj ulozi; i jubilarno izvođenje predstave “Igra parova”.
Vest koja je zaintrigirala medije jeste da je glumac Miloš Biković postao stalni član Beogradskog dramskog pozorišta, a rame uz rame sa njim na daskama ovog reformisanog pozorišta pridružiće mu se i nova, mlada imena naše glumačke scene.

BDP: Premijerom komedije “Idealan muž” proslavljen 71. rođendan teatra

– Mnogo mi je drago, a nadam se i publici, što je Miloš postao stalni član BDP-a. Cilj ka kome stremimo jeste da prikupljamo najbolje i da naše pozorište u jednom periodu postane jedno relevantno pozorište u regionalnim okvirima. Osim Miloša, tu su i novi članovi ansambla, Andrija Kuzmanović i još tri mlade devojke – Isidora Simijonović, Vanja Nenadić i Iva Ilinčić – rekao je Radivojević.
Istovremeno sa osvežavanjem ansambla, regionalnom i koprodukcionom saradnjom i težnjom da bude vidljivo u regionu, BDP završava infrastrukturne radove zgrade i trga ispred zgrade koje će imati novo ime – Pozorišni trg.

BDP: Miloš Biković stalni član ansambla teatra na Krstu
BDP: Pet premijera do kraja godine, osvežen ansambl, Pozorišni trg...
Miloš Biković i Jug Radivojević, Foto: BDP

Uz sve to zakazano je i otvaranje nove Male scene za 1. oktobar, koja će dobiti ime velike glumačke legende Predraga Pepija Lakovića. Dosadašnja Velika scena koja se zvala “Rade Marković” biće preimenovana u – “Olivera i Rade Marković”. Biće otvorena sa premijerom predstave “Ko se boji Virdžinije Vulf” 9. oktobra.
Na događaju su, pored direktora pozorišta, govorili i glumac i član upravnog odbora BDP-a Milorad Miki Damjanović, rediteljka Ana Tomović, glumci Milica Zarić, Milan Čučilović i Ljubomir Bulajić, reditelj Patrik Lazić…

Specijalni gost bio je Miloš Biković, glumac koji je obeležio nekoliko sezona u BDP-u u predstavama “Moj sin samo malo sporije hoda”; “Palilulski roman”; i “Kad su cvetale tikve”. On je istakao da je pozorište neophodno za razvoj glumca.
– Moja dosadašnja karijera je imala akcenat na filmu i produkciji. Pozorište je nešto što ne želim i ne smem da zapostavim! – rekao je Biković.

BDP: “Raslo mi je badem drvo” – posveta Živojinu Pavloviću

On je iskoristio priliku da pozove na saradnju između pozorišta i medija.
– To je put koji ima dva kraja, kreće se u dva smera. Jedan je da se pozorište okrene medijima i da strateški razmišlja kako da privuče publiku u pozorište, da ne ignoriše medije. Drugi smer je da mediji imaju dobru volju i želju da upere svoje reflektore ka pozorištu.
Istakao je da pozorište treba da bude izvor kome će mediji da se obrate kada žele da napišu nešto novo u kulturi.
– Pozorište treba da ima više pažnje od strane medija. Postoji mnogo fenomenalnih glumaca koje zna samo usko profilisana publika koja posećuje pozorište. Smatram da bi trebalo ljude privući u pozorište i da je prava pobeda privući novu publiku kako bi sale bile pune – objasnio je Biković.

Repertoar sezone 2019/2020 počinje u utorak, 1. oktobra, na Maloj sceni “Predrag Pepi Laković” sa premijerom predstave “Sumrak bogova” u režiji Jagoša Markovića.

E. A. / Izvor: Danas

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde