BDP: Premijera predstave “Mačka na usijanom limenom krovu” 14. juna

0
251

Beogradsko dramsko pozorište priprema dve premijere do kraja sezone – “Mačku na usijanom limenom krovu” Tenesi Vilijemsa, u režiji gošće iz Makedonije, Nataše Poplavske, i “Plastelin” Vasilija Sigareva, u režiji Marka Torlakovića.

BDP: Premijera predstave "Mačka na usijanom limenom krovu" 14. juna

Makedonska rediteljka Nataša Poplavska gostuje drugi put u BDP-u. Probe za novo viđenje predstave “Mačka na usijanom limenom krovu” su počele, a premijera je najavljena za 14. jun na Velikoj sceni od 20h. Već je počela pretprodaja ulaznica za ovaj rimejk kultne predstave, po promotivnoj ceni od 800 dinara. Promotivna cena će važiti do 16. maja. Reprize su 15, 16, 17, 18. i 19. juna.

BDP: Premijerom komedije “Idealan muž” proslavljen 71. rođendan teatra
Megi je tumačila Olivera Marković, pa Svetlana Bogdanović, a sada će dočarati Jelisaveta Koraksić, Foto: BDP

“Mačka na usijanom limenom krovu” je komad jednog od najuticajnijih američkih dramatičara XX veka i predstavnika realističnog, bez kompromisa kada je kritika društva u pitanju, stila pisanja. Biće to treći put da se naći na sceni BDP-a. Premijerno je prikazna 1955. godine u Njujorku u “Morosko teatru” na Brodveju, u režiji Elije Kazana i nagrađena Pulicerovom nagradom. Iste godine izvedena je i na sceni pozorišta na Crvenom krstu. Tada je kultnu predstavu režirao Minja Dedić, a lik Megi je tumačila Olivera Marković, što je izazvalo i oduševljenje i kontroverze.

BDP: “Raslo mi je badem drvo” – posveta Živojinu Pavloviću
Jelisaveta Koraksić, Ivana Panzalović, Stefan Radonjić i Slobodan Ćustić, Foto: BDP

Tenesi Vilijams bavio se svojim omiljenim temama kao što su homofobična i rasistička južnjačka kultura, licemerje, alkoholizam i homoseksualnost, te nerazumevanje među generacijama (roditelji – deca), ali i supružnika. To je priča o životnim prekretnicama i bolnim zamkama ljubavi. Na našoj sceni iznova su je pre 30 godina u rediteljskoj verziji Ljiljane Todorović dočarali Snežana Bogdanović i Uliks Fehmiu. U novoj postavci Megi je poverena Jelisaveti Koraksić. Ovu glumicu šira publika zna iz TV serija “Istine i laži” (Dubravka Duda Miloradović); “Samac u braku” (Marija); “Jedne letnje noći” (nastojnikova ćerka).

Milorad Damjanović, Danica Maksimović, Milan Čučilović i Milica Milša, Foto: BDP

Autorsku ekipu ove nove verzije čine: Emil Petro koji potpisuje scenski i vizuelni dizajn; kostimograf je Ina Jadranski; Maja Mitić je koreograf; a za scenski govor je zadužena Ljiljana Mrkić Popović. Osim Jelisavete igraju i: Stefan Radonjić; Danica Maksimović; Slobodan Ćustić; Milorad Damjanović; Milica Milša; Milan Čučilović; i Ivana Panzalović.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde