BDP: Premijerom komedije “Idealan muž” proslavljen 71. rođendan teatra

0
195

Jedan od najigranijih komada Oskara Vajlda izveden je na sceni na Crvenom krstu 20. februara.

BDP: Premijerom komedije "Idealan muž" proslavljen 71. rođendan teatra
Reditelj Predrag Štrbac sa glumcima predstave”Idealan muž”

Dan Beogradskog dramskog pozorišta i proslava 71. rođendana obeleženi su uručenjem godišnjih nagrada na sceni “Rade Marković” i premijernim izvođenjem predstave “Idealan muž” Oskara Vajlda u režiji i adaptaciji Predraga Štrbca.

BDP: “Raslo mi je badem drvo” – posveta Živojinu Pavloviću

Glavna nagrada za višegodišnji doprinos BDP-u i pozorišnom životu Srbije “Tatjana Lukjanova” pripala je dramskom umetniku Srđanu Dediću, koji je bio odsutan. Specijalnu nagradu za kolektivnu igru dobio je ansambl predstave “Klošmerl” u režiji Kokana Mladenovića.

BDP: Premijerom komedije "Idealan muž" proslavljen 71. rođendan teatra

Priznanja za najbolja ostvarenja članova ansambla kuće i gostujućih umetnika i autora u predstavama BDP-a u 2018. godini uručena su – Dragiši Milojkoviću za ulogu direktora pozorišta u predstavi “Na tragu”; Milanu Čučiloviću za ulogu oca u predstavi “Moj deda je aut”; i Vladanu Miliću za ulogu sina u predstavi “Ničiji sin”.

BDP: Premijera predstave “Ekvus” sa Vojinom Ćetkovićem u glavnoj roli
BDP: Premijerom komedije "Idealan muž" proslavljen 71. rođendan teatra

Za ostvarene rezultate u radu nagradu “Mihajlo Fejzulovski” dobili su bravar Predrag Panić; glavni rekviziter Goran Milošević; i biletar Ida Đorđević.

Povodom rođendana premijerno je izvedena predstava “Idealan muž” Oskara Vajlda. U glumačkom ansamblu su Branko Janković; Milica Milša; Tatjana Kecman; Aleksandar Jovanović; Bora Nenić; Stanislava Nikolić; Nada Macanković; Jadranka Selec; Dobrila Ilić; Vladimir Kerkez; Nikola Malbaša; i Dragiša Milojković.

“Utopljena duša” u BDP: Sergej Trifunović u ulozi Disa
BDP: Premijerom komedije "Idealan muž" proslavljen 71. rođendan teatra

Društvena satira ekscentričnog irskog pisca druge polovine XIX veka može se, kroz na prvi pogled banalnu temu, povezati sa mnogim socijalnim i političkim problemima današnjice. Lepršavo, gotovo vodviljski, Vajld se poigrava tezom da savršeni muškarac ipak ima mane. Da ničija prošlost nije blistava, bez mrlje. Kroz pitanje kakav bi onda bio idealan muž, Vajld se bavi društvenim licemerjem. Istovremeno, britko pero pisca dotiče i pitanja korupcije u višim krugovima, te javne i privatne časti političara.

3. Jesenji pozorišni festival: “Zlatni list” za predstavu “Dok čekamo Godoa”
BDP: Premijerom komedije "Idealan muž" proslavljen 71. rođendan teatra

– Ranije ili kasnije, svi ćemo platiti za ono što smo uradili. Ipak, nikog ne bi trebalo procenjivati isključivo na osnovu prošlih dela – zabeležio je Vajld. Uz “Važno je zvati se Ernest”, ovo je njegova najpopularnija i najčešće izvođena, adaptirana i ekranizovana komedija. Praizvedba je bila 3. januara 1895. u londonskom Hajmarket teatru. Izvedena je 124 puta, uprkos suđenju Vajldu koje je tad bilo u toku. Džordž Bernard Šo zapisao je u kritici predstave:
– Gospodin Vajld je, po mom mišljenju, naš jedini, istinski Dramatičar. On se poigrava svime – duhom, filozofijom, dramaturgijom, glumcima i publikom.

BDP premijerom predstave “Poslednji rok” proslavilo 70. rođendan
BDP: Premijerom komedije "Idealan muž" proslavljen 71. rođendan teatra

Komad je prevela Olja Đorđević. Autorsku ekipu čine scenograf Marija Kalabić; kostimograf Dragica Laušević; za scenski govor je zadužen Dejan Sredojević; a za pokret Igor Greksa. Kompozitor je Ljubomir Ćustić.

Prva repriza “Idealnog muža” najavljena za petak, 21. februara.

E. A. / Foto: BDP

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde