Pokrenuta inicijativa da Bata Živojinović dobije spomenik u Koraćici

0
162

Inicijativa za izgradnju legata Velimira Bate Živojinovića u Koraćici stigla je na razmatranje u Vladu Srbije. U  rodnom selu na Kosmaju glumac je provodio najlepše dane i godine.

Inicijativa koju su potpisali Radoslav Zelenović, dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke, Nenad Janković (Nele Karajlić) i Dragan Ignjatović iz Koraćice, upućena je 4. avgusta prvom potpredsedniku Vlade Srbije Ivici Dačiću, sa željom da se država uključi u realizaciju ove lepe ideje, kako saznaju “Večernje novosti”

Velimir-Bata-Zivojinovic-Printskrin YoutubeGeronimoMediaTV
Foto: Printskrin Youtube / GeronimoMediaTV

U priloženom tekstu se, između ostalog, navodi da je Bata Živojinović s ponosom svuda isticao da je rođen u Koraćici i samim tim učinio da ovo prelepo mesto, postkosmajsko selo bude veoma poznato.

– Posle njegove smrti pokrenuta je inicijativa da se kao najvećem među glumcima, ali i kao “najvećem sinu” našeg sela izgradi legat, koji bi se zvao njegovim imenom i koji bi sačuvao sećanje na lik i delo Bate Živojinovića, a samim tim i celokupne jugoslovenske i srpske kinomatografije. Stari meštani se sa setom sećaju kada je Bata donosio filmove koji su se prikazivali u holu škole u Koraćici. Mnogi veliki gradovi bi “platili suvim zlatom” da se u njihovoj sredini rodi i živi takav velikan kao što je Bata. Voleo je Koraćicu i uvek joj se vraćao – ističe se u prilogu.

Ustanovljena nagrada „Milorad Mandić Manda“

Tako bi, ukoliko se on usvoji, u Koraćici bio sagrađen objekat za potrebe legata, a ispred spomenik velikom glumcu. Deo ulice poneo bi Batino ime, takođe je i planirana manifestacija “Batini dani”.

Velimir Bata Živojinović Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

– Bata ne nedostaje samo svojoj porodici i prijateljima u Beogradu, nego i Koraćici. On ju je promovisao, dovodio je tu mnoge ljude, brinuo je o seoskoj školi, crkvi i mnogim drugim stvarima. I bio je čovek kome su meštani mogli da se obrate za svaku vrstu pomoći. To je nešto što se ne zaboravlja – objasnio je za “Novosti” Radoslav Zelenović.

Obradovan činjenicom da je njihova inicijativa krenula dalje, ovaj ugledni kulturni poslanik ističe da se nada da na njoj stvari neće i ostati.
– Potrebna nam je podrška Ministarstva kulture i informisanja, Gradskog sekretarijata za kulturu opštine Mladenovac – kaže Zelenović.

– Namera je da se održi taj plamen koji je Bata Živojinović svima nama ostavio u amanet. Unutar tog inicijativnog odbora je i moja malenkost, koja je imala tu sreću da upozna Batu i bude njegov komšija u poslednjih dvadesetak godina – kaže za “Novosti” Nele Karajlić.

Ljudi poput Bate su na najlepši način predstavljali Srbiju. Ne postoji ni jedno značajno ostvarenje na prostorima bivše Jugoslavije u kojima on nije igrao.
E. A. / Izvor: Večernje novosti

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde