Bata Živojinović dobija ulicu u Beogradu na Crvenom krstu

0
121

Povodom obeležavanja tri godine od smrti slavnog glumca Velimira Bate Živojinovića, magazin “Bazar”, kompanija “Borba” i Goran Vesić, u svojstvu građanina, pokrenuli su inicijativu da jedna od beogradskih ulica dobije naziv po ovom umetniku.

Bata Živojinović dobija ulicu u Beogradu na Crvenom krstu
Foto: Printskrin Youtube / GeronimoMediaTV

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica na sedmoj sednici usvojila je jednoglasno inicijativu da Bojanska ulica na Crvenom krstu na Vračaru ponese ime po srpskom i jugoslovenskom glumcu Velimiru Bati Živojinoviću. 

Pokrenuta inicijativa da Bata Živojinović dobije spomenik u Koraćici

– Velimir Bata Živojinović je naša velika glumačka legenda. On je svojim nemerljivim umetničkim i kulturnim doprinosom obeležio jednu zlatnu eru srpske, jugoslovenske i svetske kinematografije. “Valter brani Sarajevo”, “Skupljači perja”, “Bitka na Neretvi”… neki su od filmova u kojima je ostvario jedinstvene i neprikosnovene uloge. One će ostati kao pečat jednog neverovatnog i neponovljivog dara! – navodi se u inicijativi Gorana Vesića, a koju je obrazložila predsednica Komisije Andrea Radulović.

U Sarajevu otvoren muzej “Valter brani Sarajevo”

– Najlepše od svega je to što je ime ponela ulica u kojoj se nalazi rodna kuća njegove supruge Lule, koju je baš tu upoznao i s njom tu proveo prve zajedničke trenutke. Odmah iza njene kuće nalazi se i Beogradsko dramsko pozorište, u kome je Bata načinio prve glumačke korake. Tu se nalazi i nekadašnji Treći opštinski sud, u kome sam ja imao prva profesionalna suđenja u životu kao advokatski pripravnik kod advokata Save Anđelkovića… Mnogo emocija i simbolike u ovom trenutku. Ovo će obradovati sve naše prijatelje i Batinu vernu publiku… – rekao je Batin sin Miljko Živojinović za “Kurir”. Ujedno se zahvalio odgovornima u Gradu Beogradu, koji su na najlepši način iskazali sluh i takt za negovanje beogradskog duha. On je dodao da Crveni krst, kao važan deo Beograda i njegove istorije, zauvek postaje i deo Batine zaostavštine.

Preminuo Miodrag Mališa Marinković, “otac” TV Beograd

Članovi Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica je usvojila i inicijativu RTS-a za postavljanje skulpture Miloja Miće Orlovića, istaknutog televizijskog voditelja, novinara i urednika. Predložena lokacija je ispred zgrade u Takovskoj 10. Ukoliko se sve relevantne institucije usaglase, skulptura koja bi bila postavljena je autorsko delo vajara Nebojše Savovića Nesa. 

E. A. / Izvor: Beoinfo, Kurir

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde