Velimir Bata Živojinović dobija ulicu u Beogradu

0
19

Zamenik gradonačelnika Beograda najavio je da će čuveni jugoslovenski i srpski glumac u narednom periodu dobiti ulicu u Beogradu.

Bata Živojinović dobija ulicu u Beogradu
Fozo: Instagram / Bata Živojinović

Goran Vesić je rekao da Velimir Bata Živojinović zaslužuje da dobije ulicu u Beogradu zbog svega što je uradio za srpsku kulturu i društvo.
– Pošto su prošle tri godine od njegove smrti ispunjeni su i formalni uslovi. U narednom periodu ćemo, zajedno sa porodicom, odrediti koja će ulica poneti ime tog gorostasa naše kinematografije! – istakao je Vesić.

Pokrenuta inicijativa da Bata Živojinović dobije spomenik u Koraćici

Inicijativu da bard naše kinematografije dobije ulicu sa svojim imenom podnele su kompanija “Borba” i časopis “Bazar”. Nju su supruzi pokojnog glumca Julijani Luli Živojinović predočili direktor “Borbe” Andrija Jorgić i urednica “Bazara” Suzana Perić.

Na svetski Dan pozorišta: Poštanske marke sa likovima znametih glumaca

Velimir Bata Živojinović (Jagodina, 5. jun 1933 – Beograd, 22. maj 2016) na filmskom platnu debitovao je 1955. u filmu “Pesma sa Kumbare”. U karijeri je igrao više od 400 filmskih i televizijskih uloga, od kojih su mnoge antologijske. Glumio je i u 17 vesterna snimljenih u Nemačkoj, za koje malo ko zna. Snimao je filmove u kojima je igrao glavne uloge na prostorima svih bivših jugoslovenskih republika. Jedan je od rodonačelnika tzv crnog talasa u jugoslovenskom filmu, nastalog početkom šezdesetih, u kojima je kontinuirano nastupao sve do kasnih sedamdesetih godina XX veka. U istom periodu paralelno je igrao i u partizanskim filmovima. Jedan od njih, “Valter brani Sarajevo”, doneo mu je veliku popularnost u Kini. Živojinović je bio inicijator, osnivač i prvi predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije. Takođe je svojevremeno bio i direktor filmskog programa Slobodarskih svečanosti u Sopotu.

E. A. / Izvor: Beoinfo

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde