Bašta Fest 2017: Uz filmski i muzički, veoma bogat i zanimljiv dnevni program

0
1085

bašta fest 2017Četvrti Bašta Fest održaće se od 29. juna do 2. jula u Bajinoj Bašti. Svi programi – filmski, dnevni, muzički, prateći – na otvorenom i besplatni.

Bašta fest je internacionalni festival kratkog igranog filma. Za mnoge je festival lepršava četvorodnevna ekskurzija u prirodi, sa dobrim filmovima, muzikom i neverovatnom količinom pozitivne energije. Organizatori smatraju da je tajna jako jednostavna – Bašta fest je pokrenut sa entuzijazmom i istinskom željom da se napravi festival na kome bi svi voleli da budu, uz tajni začin – iskrenost i ljubav.

Na Bašta festu filmovi, muzika, žurke – sve na otvorenom i besplatno

Ideja je od samog početka bila da se neverovatna priroda Bajine Bašte i okoline otvori za što veći broj posetilaca. Ali, i da ovaj festival bude neka vrsta male kulturne oaze, koja pre svega promoviše mlade domaće i internacionalne autore, stavljajući akcenat na kratke filmove sa autentičnim glumačkim ostvarenjima. Inače, u ovogodišnjem glavnom žiriju biće: Bojan Vuletić, reditelj iz Srbije, Masimilijano Narduli, filmski selektor iz Italije, Ivana Krizmanić, glumica iz Hrvatske. Odvojeni žiri za nagradu za najbolju kameru “Zlatna vizualizacija” je Đorđe Arambašić, a Žiri mladih činiće: Katarina Jezdić, Tijana Jakić i Nevena Kovačević.

bastafest vatromet
Vatromet na jednom od ranije održanih festivala, Foto: www.bastafest.com

Dnevni program sastoji se od niza izleta u prirodu koja se nalazi u neposrednoj okolini grada. Ova kratka izmeštanja iz Bajine Bašte predviđena su za učesnike i goste festivala. Jutro nakon otvaranja Bašta festa program započeće dvočasovnim splavarenjem na jezeru Perućac. Njega krasi ponton pogodan za kupanje i sunčanje, a na samoj obali nalaze se još i kafić i hotel. Trećeg dana festivala organizatori će odvesti posetioce na jezero Zaovine, koje se nalazi među predivnim četinarima na planini Tari. Oivičeno nejednakom i pomalo divljom plažom, ovo jezero je takođe pogodno za kupanje. Na njegovim obalama nema ničega osim prirode. Poslednjeg dana piknikovanje završiće se spustom niz hladnu Drinu. Kreće se ispod brane na Perućcu, a zaustavlja nešto iza plaže Rača.

basta splavarenje
Spuštanje Drinom je u dnevnom programu Bašta Festa, Foto: www.bastafest.com
Edukativna radionica za najmlađe

“Mali film” je besplatni edukativni program za decu i mlade koji za cilj ima popularizaciju filmske umetnosti kod najmlađe publike. Ideja “Malog filma” je da kod dece probudi kreativnost i radoznalost. A, pre svega da se stvori preduslov za kritički odnos prema onome što se konzumira. Praktične vežbe u kojima deca samostalno dolaze do zaključaka su najbolji put ka tome da ona usvoje i naknadno primene stečeno znanje, dok ih namenski osmišljene igre podstiču na aktivno učešće u stvaranju nečega o čemu znaju samo iz položaja gledaoca. Kroz interaktivne radionice, koje rezultiraju optičkim igračkama i kratkim filmićem, ovaj program decu uvlači u svet pokretnih slika. Prolazeći kroz pojednostavljene procese kojima se bave i filmski radnici, deca su u stanju da bolje razumeju filmsku umetnost i razvijaju ljubav prema njoj.

“Mali film” je program Filmkulture, udruženja za edukaciju u oblasti audiovizuelne umetnosti, koji se od 2014. godine do danas održao u oko 20 gradova širom Srbije.

Kako je bilo prethodnih godina, pogledajte u kratkom video zapisu:

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde