Na Bašta Festu filmovi, muzika, žurke – sve na otvorenom i besplatno

0
318

bašta fest 2017Od 29. juna do 2. jula u Bajinoj Bašti okupiće se najzanimljiviji mladi filmski reditelji, glumci i muzičari iz čitavog sveta. Svi programi Bašta Festa dešavaju se na otvorenom i besplatni su.

Nakon tri veoma uspešne godine, internacionalni festival kratkog igranog filma Bašta fest održava se četvrti put. Od 29. juna do 2. jula okupiće najzanimljivije mlade filmske reditelje, glumce i muzičare iz čitavog sveta na jednom mestu – u Bajinoj Bašti.

Svi kratki filmovi su deo takmičarskog programa u okviru jedne selekcije. Nagrada je statueta – simbol festivala šišarka i novčani iznos za nagrade koje dodeljuje glavni žiri; (za glavnu nagradu 500 evra i za pojedinačne nagrade 200 evra). Nagrade se dodeljuju za: najbolji film u celini (Zlatna imaginacija); najbolju režiju (Zlatna indikacija); najbolju mušku ulogu (Zlatna interpretacija); najbolju žensku ulogu (Zlatna interpretacija); nagrada Žirija mladih (Zlatna inspiracija). Lane je uvedena i nagrada uz veliku podršku Cineplaneta za najbolju kameru; odnosno najboljeg direktora fotografije (Zlatna vizualizacija). Ova nagrada podrazumeva uslugu iznajmljivanje opreme za snimanje sledećeg kratkog filma (u roku od godinu dana) od 3.000 evra.

bašta fest 2017 plakatNa programu četvrtog Bašta festa naći će se 25 filmova iz 18 zemalja, od toga 7 domaćih, koje čine uzbudljivo i raznovrsno takmičenje. Za to se pobrino selektor festivala Nikola Ljuca, u saradnji sa umetničkom direktorkom Majom Šušom. U okviru revijalnog programa, Bašta fest otvara kratki igrani film “Maleš”; reditelja Ivana Bakrača i po scenariju Baneta Jevtića; u kom glavne uloge igraju Sonja Vukićević, Hristina Popović, Dragana Šarić (Bebi Dol) i Maja Šuša. Bašta fest će zatvoriti ostvarenje “Igla ispod praga” reditelja Ivana Marinovića – koje je crnogorski kandidat za Oskara.

Prateći program Bašta Festa

U okviru pratećeg programa su radionice, izleti za učesnike, kao i muzički program. Svi programi se dešavaju na otvorenom; projekcije u šumi sa borićima; žurke pored Drine i Bašta kampa; izleti na najatraktivije lokacije ovog predela.

Bašta kamp se nalazi na obali Drine, na plaži Rača, udaljen na 1 km od centra grada. Kamp ima obezbeđene sve uslove (tuševe, vodu za piće, wc, dovod električne energije).

bašta fest 2017Organizatori Bašta festa najavljuju da će posetioci i ove godine imati priliku da đuskaju pod vedrim nebom, uz uzbudljiva imena s domaće muzičke scene. U četvrtak, 29. juna za di-džej pultom biće glumac Sergej Trifunović. On je već poznat i po ovoj ulozi kojom je obogatio ponudu domaće klupske scene. Publika ga posebno voli zbog fantastičnih vinil setova.

Druge večeri festivala, u petak 30. juna, publika će đuskati uz Đorđa Miljenovića, odnosno Vikluh Skaja. Hip-hop muzičara, člana grupe “Bed kopi“ i Marčelove “Filter ekipe“; ali i solo umetnika i producenta. Još se ne zna da li će publiku obradovati bluz, kantri, soul ili rok melodijama sa novog duo albuma “Sam pao, sam se ubio” i “Amovi”.

U subotu filmska muzika i Zdravko Čolić

Subota, 1. jul, rezervisana je za filmsku muziku i veče pesama našeg najvoljenijeg pevača – Zdravka Čolića. Program se završava u nedelju, 2. jula nastupom benda “Repetitor“. Srpsku garažnu-postpank-nojz-rok trojku čine Boris Vlastelica, koji na gitari pankovski iseckane akorde pretvara u orkanske rifove, zatim Ana-Marija Cupin mađioničarka na bas gitari i Milena Milutinović, dama za bubnjevima koja svaki put oduševljava. Nakon benda “Repetitor“ za muziku će biti zadužen di-džej Filip iz Beograda, koji istražuje nove forme alternativne klupske muzike s fokusom ka lokalnoj sceni.

                                                              Edukativni program

basta fest muz.programMuzički program održava se svakog dana od 23 h u trajanju festivala na plaži Rača.

Edukativni program Bašta festa sastoji se od likovne i filmske radionice, a ove godine će se prvi put održati Kritični kamp, radionica filmske kritike namenjena srednjoškolcima iz cele Srbije. Organizovan je i dnevni program koji uključuje izlete za posetioce i bolje upoznavanje sa Drinom, planinom Tarom i jezerima Perućac i Zaovine.

Bašta fest je od izuzetnog značaja za decentralizaciju kulture, s obzirom na to da je usmerio raznolik filmski, muzički, prateći i edukativni program na Zlatiborski okrug u kom je Bajina Bašta smeštena. Najveći uspeh festivala jeste činjenica da je tokom protekle tri godine postao uzbudljiva tačka sretanja na mapama studenata i mladih filmskih profesionalaca iz regiona, ali i čitavog sveta.

Više informacija o svim programima Bašta festa možete naći na zvaničnom sajtu www.bastafest.com

 

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde