Bašta Fest 2020 revijalnog karaktera – od 23. do 26. jula

0
73

Festival kratkog filma u Bajinoj Bašti održaće se i ove godine, ali u novom terminu i u izmenjenom formatu.

Bašta Fest 2020 revijalnog karaktera - od 23. do 26. jula

Bašta Fest 2020 biće sedmo izdanje jedinstvene filmske manifestacije i održaće se od 23. do 26. jula. Kako su saopštili organizatori, s obzirom na novonastale okolnosti, festival će biti revijalnog karaktera. Takođe, u nešto drugačijem kapacitetu i imaće fokus na domaće i regionalne autore. Svi filmovi prijavljeni za ovogodišnji Bašta Fest biće pomereni za selekciju za narednu godinu.

– Činjenica je da u ovom trenutku ne znamo da li će 90% autora filmova iz takmičarskog programa moći da prisustvuje našem ovogodišnjem izdanju. Sa tim na umu i s obzirom da čvrsto verujemo u festival koji donosi živo iskustvo i kontakt koji se mogu izgraditi samo u javnom prostoru – odlučili smo da će Bašta Fest 2020 biti revijalnog karaktera, sa fokusom na domaće i regionalne autore. Razlozi za ovakvu odluku su brojni, od teške situacije u kojoj se čitava kulturna scena našla, preko propuštenog vremena za organizaciju, do neizvesnosti oko otvaranja granica… – saopštili su organizatori.

6. Bašta Fest: “Zlatna imaginacija” za “Randevu u mesečevoj orbiti”

– Svi filmovi prijavljeni za ovogodišnji takmičarski program biće preusmereni na selekciju za 2021. godinu, kada ćemo se vratiti takmičarskom formatu festivala. Takođe, uz regularni novi rok za 2021. godinu, odlučili smo i da povećamo vremensku granicu za prijavljene filmove. Tako će na 8. Bašta Festu moći da učestvuju filmovi stari do tri godine, a ne dve, kako je do sada bilo pravilo. Smatramo da je ovo fer i prema onima koji su se već prijavili, kao i onima koji planiraju da se prijave sledeće godine! – dodali su organizatori.

Foto: Bašta Fest

Vizuelni identitet 7. Bašta Festa je napravila dizajnerka Milica Milosavljević. Na ovogodišnjem festivalu biće predstavljani sedmoro reditelja koji su bili deo Bašta Festa i njihovi debitantski filmovi. Filmske projekcije biće, kao i obično, pod vedrim nebom i besplatne su.
– Na našu veliku radost i zadovoljstvo autori čije kratke filmove smo gledali kao deo takmičarskog programa festivala u protekloj godini izašli su sa svojim prvim dugometražnim filmovima. Oni su veoma dobro prošli kod publike i na festivalima. Bašta Fest je do sada zatvaran jednim dugometražnim debitantskim ostvarenjem, ali pred nama je ove godine bio težak izbor. Kako smo odlučili da ovogodišnje prijave kratkih filmova pomerimo za sledeću godinu, otvorio se prostor da prikažemo ove filmove u Bajinoj Bašti čemu se neizmerno radujemo! – navodi se u saopštenju.

5. Bašta Fest: Festival zatvoren uz sjajnu atmosferu i poznate glumce

Bašta Fest je kao ideja nastao iz čistog entuzijazma i čvrste volje za lokalizacijom kulture. Tako da organizatori ostaju verni svom glavnom cilju da u Bajinu Baštu donesu najkvalitetniji filmski program mladih autora.
– U ovim krajevima nas očekuje uzbudljivo leto. Mi smo sigurni da će ga Bašta Fest upotpuniti uprkos činjenici da je u toku jedna od težih godina za sve nas. Uskoro ćemo izaći sa više informacija o konceptu i programu 7. Bašta Festa u skladu sa odlukama i merama Vlade Republike Srbije. Zakazujemo okupljanje svih filmskih ljubitelja u jednom od najlepših delova naše zemlje, u Bajinoj Bašti, na Drini, Tari, jezerima Perućac i Zaovine – ovoga puta krajem jula. Vidimo se na open air-u! – saopštili su organizatori.

Bašta Fest je festival fokusiran podjednako na dobar film i edukaciju mladih zainteresovanih za kinematografiju, srodne vizuelne umetnosti i filmsku kritiku, kao i poligion za otkrivanje mladih talenata. Festival predstavlja specifičan spoj prirode, filma, muzike i dobre zabave.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde