“Balkanska međa” na 20. godišnjicu NATO bombardovanja Srbije

0
296

Posle moskovske premijere, film će u Beogradu biti prikazan 19. marta u Sava centru. A, od 21. marta naći će se na redovnom repertoaru bioskopa u Srbiji.

Film "Balkanska međa" na 20. godišnjicu NATO bombardovanja  Srbije
Ekipa filma na konferenciji za novinare, Foto: D. Dušanić

Na 20. godišnjicu NATO bombardovanja Srbije, u bioskope stiže film “Balkanska međa”. Akciona drama inspirisana stvarnim događajem koji se odigrao 12. juna 1999. kada su ruske specijalne snage zauzele aerodrom Slatina u Prištini. Reč je o 24-časovnoj akciji od velike geopolitičke važnosti, koja je motivisala ruske scenariste da kroz splet ličnih drama glavnih junaka, prenesu priču o istorijskoj prekretnici koju je međunarodna javnost ocenila kao mogući početak novog velikog rata.

“Balkanska međa” rasplakala moskovsku publiku
Film "Balkanska međa" na 20. godišnjicu NATO bombardovanja  Srbije

Ovaj filmski spektakl, iako bazično naslonjen na bolnu ratnu tematiku, šalje snažnu miroljubivu poruku i pouku o prijateljstvu dva naroda. “Balkanska međa” je snimljena u rusko-srpskoj produkciji. Zahvaljujući producentskoj kući “Arhangel studios” glumaca Miloša Bikovića i Miodraga Radonjića, ruski autorski tim predvođen režiserom Andrejem Volginom, snimao je brojne scene na lokacijama u Srbiji i Rusiji. Glavne uloge tumače osim Bikovića i Radonjića tumače i Milena Radulović, Aleksandar Radojičić, Aleksandar Srećković Kubura, Gojko Mitić… kao i odlični ruski glumci Anton Pampušni, Jurij Kutcjenko, Ravšana Kurkova…a specijalni gost je i Emir Kusturica.

ALEKSANDAR RADOJIČIĆ: Ja bih opet da snimam akcioni film kao što je “Balkanska međa”!
Film "Balkanska međa" na 20. godišnjicu NATO bombardovanja  Srbije

– Ovaj film je o prekretnici jedne zemlje i sudbini pravih heroja 1999. godina. NATO bombarduje Srbiju i ostavlja na milost i nemilost pokrajinu Kosovo albanskim terorističkim grupama. Rusiji se daje sramno mala uloga u rešavanju kosovskog sukoba, a aerodrom Slatina pada pod kontrolu Smuka – komandanta albanske terorističke grupe. Ruski izviđači Andrej Šatalov i Bek Ethoev, po uputstvima vojnog rukovodstva dobijaju zadatak da sa malim odredom sprovedu smelu operaciju zauzimanja aerodroma Slatina. Sve sile koje su uključene u sukob su u nedoumici, niko ne može da razume pod čijom kontrolom je aerodrom – važna strateška tačka za NATO. Iz Bosne na Kosovo u 600 kilometara desantni marš se ustremio ruski desantni bataljon. Njihov glavni prioritet je da zadrže aerodrom do dolaska naših mirovnjaka. Vreme se meri minutima i sve je protiv naših heroja, ali udruženim snagama Rusi i Srbi mogu da obave ovaj neverovatan poduhvat. Rusija je posle “perestrojske euforije” shvatila da ima svoje interese, koje ne može da ne brani. Počela je nova epoha… – najavljuje se film “Balkanska međa”.

71. Kanski festival: Predstavljen projekat o Nikoli Tesli
Film "Balkanska međa" na 20. godišnjicu NATO bombardovanja  Srbije
Biković, Srećković, Radonjić i Radojičić na moskovskoj premijeri, Foto: Facebook / Balkanska međa

Reditelj Andrej Volgin na konferenciji za novinare je rekao da ga je inspirisala priča na 600 strana o događajima na prištinskom aerodromu Slatina 1999.
– Zajedno sa producentima sam ponovo pročitao tu priču. Bez analize celog događaja u kojoj su mi mnogo pomogli Miloš Biković i Miodrag Radonjić, nikada ne bismo uspeli da snimimo ovaj film. Oko 70 procenata filma je snimljeno u Srbiji, a ostatak na jugu Rusije. Taj drugi deo ostvarenja snimili smo u Rusiji, jer sam uveren da ne bismo mogli da izbegnemo politički skanadal na snimanju tih scena u Srbiji. Kada bi kolone ruskog naoružanja krenule ka Srbiji verujem da bi to bio materijal za nekoliko dokumentarnih filmova – rekao je Volgin.

MILENA RADULOVIĆ: Usavršava ruski, radi master i čeka nove uloge
Film "Balkanska međa" na 20. godišnjicu NATO bombardovanja  Srbije
Milena Radulović, Foto: D. Dušanić

Reditelj je dodao da je on bio veoma mali kada su se događaji odigravali na prištinskom aerodromu.
– Slabo se sećam šta su mediji izveštavali o ruskim jedinicama na aerodromu Slatina. Ali, moji roditelji su znali sve detalje tog događaja i veoma su mi se zahvaljivali kada su saznali da ću režirati film “Balkanska međa”. Njima taj događaj puno znači. Inače, ja sam želeo da snimim film o povlačenju srpskih snaga sa Kosova i Metohije. Gledao sam nekoliko dokumentaraca o tome i trebalo mi je nekoliko dana da se oporavim od onoga što sam video. To je velika tragedija koja nikome nikada ne treba da se desi – kazao je Volgin.

MILOŠ BIKOVIĆ: Ispitujem svoje granice

– Napravili smo umetnički film koji je inspirisan realnim događajima. Naš film je neka vrsta hronike koja potvrđuje sled realnih događaja, ali ispričana sa umetničkim doživljajem. Zahvaljujem se producentima koji su sa velikom hrabrošću ušli u realizaciju ovog filma – rekao je reditelj.

Miloš Biković, glumac i producent, dodao je da je osnova “Balkanske međe” jedan istorijski događaj. Tačinje desant ruskih specijalnih jedinica na aerodrom Slatina, ali da su oko toga ispleli priču koja je vođena njihovom slobodom da tumače taj događaj.
– Neke elemente koji su se zaista dogodili te 1999. iskoristili smo da bismo ispričali našu filmsku priču. Niko ne može u jednom filmu da ispriča sve o nekom događaju. Ali može da koristi emocionalni utisak u službi filmskog jezika. “Balkanska međa” će biti podsetnik generacijama koje dolaze da obrate pažnju na taj događaj na aerodromu Slatina u Prištini! – rekao je Biković.

47. FEST: Film “Pepe, jedan uzvišeni život” Emira Kusturice o Hoseu Muhiki
Reditelj Andrej Volgin, Foto: Art Vista
Reditelj Andrej Volgin, Foto: Art Vista

On je dodao da je proslavljeni reditelj Emir Kusturica rado pristao da bude deo ekipe i doprinese da se sačuva umetnički dokument o događajima koji su duboko potresli rusku i srpsku javnost 1999.

PREMIJERE U GRADOVIMA SRBIJE:

19.03.- Beograd- Sava Centar
20.03.- Novi Sad- Arena Cineplex i Cineplexx Promenada
21.03.- Kraljevo i Kragujevac
22.03.- Niš – Cineplexx
23.03.- Požarevac
24.03.- Lazarevac i Obrenovac
25.03.- Gornji Milanovac i Čačak
27.03.- Banja Luka
30.03.- Podgorica
02.04.- Valjevo

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde