Balkanska akademija umetnosti počela sa radom

0
177

Balkanska akademija umetnostiBalkanska akademija umetnosti je zvanično počela sa radom, a među osnivačima su Vladislav Bajac, Isidora Žebeljan i Slobodan Šijan.

U 2018. godini i zvanično je počela sa radom Balkanska akademija umetnosti. Formalno je osnovana krajem oktobra 2017. u Bukureštu pod nazivom ACADEMIA BALKANICA EUROPEANA, a pod sloganom “Balkan je srce Evrope” (Nikola Buvije). Reč je o kulturnoj instituciji koja, kako iz nje poručuju, tretira Balkan kao sastavni deo zajedničke evropske civilizacije. Javila se iz potrebe da manje zemlje, preciznije zemlje jugoistočne Evrope, preuzmu inicijativu za kulturološko buđenje Evrope.

JADRANKA JOVANOVIĆ: Vreme diva je prošlo

Vladislav Bajac Foto: Studio Babić /
Vladislav Bajac Foto: Studio Babić / www.ab-europeana.org

Akademija će u svom članstvu imati ograničen broj od 35 umetnika iz deset zemalja Balkana: Rumunije; Grčke; Bugarske; Turske; Srbije; Albanije; Bosne i Hercegovine; Makedonije; Crne Gore; i sa Kosova. Prvi sastanak Osnivačkog komiteta, održan je u Skopju u februaru 2017. godine na simpozijumu “Hamlet i Evropa – biti ili ne biti” na kojem je prisustvovalo 15 međunarodno poznatih umetnika sa Balkana. Među njima je bio i srpski književnik Vladislav Bajac. On je po pozivu predložio još dva člana Akademije iz Srbije. Podršku osnivanju Akademije pružila je i Evropska Akademija nauka, umetnosti i književnosti, uz prisustvo njenog predsednika Žana Patrika Konrada.

Neverovatne sličnosti klasične i pop kulture

Slobodan Šijan, Foto: www.ab-europeana.org
Slobodan Šijan, Foto: www.ab-europeana.org

Posle objavljene skopske Deklaracije o osnivanju, krajem prošle godine na sastanku komiteta u Bukureštu za predsednika Balkanske akademije izabran je Jon Karamitru, pozorišni reditelj i glumac, direktor Nacionalnog pozorišta u Bukureštu i bivši ministar kulture Rumunije. Generalni sekretar postao je Jordan Plevneš, dramski pisac i rektor Univerziteta za audio-vizuelne umetnosti Skopje-Pariz.

Završen Gradić fest: Umetnost oživela usnulo Podgrađe

Do sada, za redovne članove izabrani su:
Rumunija – pesnikinja Ana Blandijana; pozorišni kritičar, teoretičar i profesor Žorž Bani; dramski, prozni pisac i pesnik Matej Višnjek;
Turska – pisac Nedim Gursel; vizuelni umetnik Bedri Bajkam; Gil Irepoglu, prof. Akademije primenjenih umetnosti;
Albanija – pisac Baškim Šehu; režiser i scenarista Kujtim Čašku; kompozitor, etnomuzikolog i profesor Vasil Tole;
Bosna i Hercegovina – pisac i režiser Gradimir Gojer, negdašnji ministar kulture kantona Sarajevo; rediteljka Jasmila Žbanik; i vizuelna umetnica i dekan Akademije likovnih umetnosti u Sarajevu Marina Finci;
Bugarska – pisci Alek Popov i Hristo Bojčev; vizuelna umetnica Delija Čauševa; rediteljka Elena Panajotova;
Srbija – pisac i izdavač Vladislav Bajac; režiser i vizuelni umetnik Slobodan Šijan; i kompozitorka Isidora Žebeljan.

STEFAN MILENKOVIĆ: Bez strasti za umetnošću nemoguće je uspeti

Isidora Žebeljan, Foto: www.ab-europeana.org
Isidora Žebeljan, Foto: www.ab-europeana.org

Među ostalim redovnim članovima nalaze se i crnogorski režiser i profesor Branislav Mićunović, ambasador i bivši ministar kulture Crne Gore; kosovska glumica i ambasadorka Dobre volje UN Arta Dobroši; fotograf i direktor DokuFesta sa Kosova Veton Nurkolari; grčki pisac i publicista Anastasis Vistonitis, bivši potpredsednik Evropske federacije pisaca; potom književnik Jorgos Kuljaras; kao i makedonski autori i univerzitetski profesori Aleksandar Prokopiev i Elizabeta Šeleva.

 

UROŠ ĐURIĆ: Nisam ni anđeo ni đavo, trudim se da budem dobar čovek

Jon Karamitru i Jordan Plevneš, Foto: www.ab-europeana.org
Jon Karamitru i Jordan Plevneš, Foto: www.ab-europeana.org

Osnivački komitet predložio je za počasne članove turskog pisca Orhana Pamuka; grčkog kompozitora Vangelisa; i konceptualnu umetnicu srpskog porekla Marinu Abramović.
U duhu poznate izreke Žan Monea “Ukoliko želim da obnovim Evropu, moram početi od kulture” Balkanska akademija umetnosti ima misiju da promoviše aktivnosti i međunarodne kulturne projekte među balkanskim umetnicima.

Izvor: Blic

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde