“Balkanopolis” i Slobodan Trkulja proslavljaju 20 godina blistave karijere

0
309

Koncertom “Balkanopolis 2.0” u Beogradu Slobodan Trkulja proslaviće dve decenije karijere.

Slobodan Trkulja & Balkanopolis FbMultiinstrumentalista i pevač Slobodan Trkulja, za koga svetski muzički kritičari tvrde da bi trebalo da bude proglašen nacionalnim blagom, 25. novembra u Sava centru, spektakularnim koncertom pod nazivom “Balkanopolis 2.0” proslaviće sa “Balkanopolisom” dve decenije postojanja i stvaranja “moderne tradicije” – novog, uzbudljivog zvuka i žanra kojim pomeraju granice.

Umetnik anđeoskog glasa: Božo Vrećo u Centru „Sava“ 3. decembra

balkanopolis-Foto Promo Balkanopolis
Foto: Promo / Balkanopolis

Muzičar i inovator drevnih zvučnih tradicija, maestralni umetnik Slobodan Trkulja i “Balkanopolis” su se poslednji put predstavili u Sava centru koncertom uz slavni holandski Metropol Orkestar. Koncert je bio prekretnica Trkuljine svetske karijere. Ostao je zapamćen jer su ovim izvođenjem pre 10 godina pomerili muzičke granice stvarajući “modernu tradiciju Balkana” – novi zvuk i žanr po kojem su prepoznatljivi, kako u Srbiji i regionu, tako i širom sveta. Posle ovog koncerta su se uspesi nizali sami, preko svetskih nagrada i priznanja; do saradnji sa poznatim svetskim simfonijskim i džez orkestrima; duetima sa Marizom, Dalarasom, Oletom Adams, Josipom Lisac; i TV nastupima pred milionskim auditorijem.

Fotografija majke Vlatka Stefanovskog krasi omot albuma „Mother tongue“

Slobodan Trkulja, Foto Promo Balkanopolis
Slobodan Trkulja, Foto: Promo / Balkanopolis

Od samog početka, 1997. godine, Trkulja i “Balkanopolis” stvorili su jedinstvenu muziku zasnovanu na rok i orkestarskoj muzici, tradicionalnom zvuku Srbije i Balkana i pravoslavnom pojanju. Tako su započeli novi talas u muzici na ovim prostorima. “Balkanopolis”, kao najbolje čuvana muzička tajna Balkana, je ubrzo krenuo u otkrivanje svoje muzičke čarolije čitavom svetu.

Ubedljivo su jedni od najkreativnijih muzičkih umetnika koji spajaju gajde sa gitarskim efektima i vah pedalama, kavale i rok gitare, tambure i bubnjeve – protkane snažnim orkestarskim zvukom, od epskog do liričnog. Održali su brojne koncerte širom sveta. Osvojili su srca publike modernim srpskim zvukom i Trkuljinim nežnim, ali moćnim glasom u arenama i teatrima širom Evrope i dalekog istoka.

Besplatan seminar Soft Skills Academy za studente u novembru u Novom Sadu
Slobodan Trkulja & Balkanopolis
Foto: Facebook / Slobodan Trkulja

Neki od najzapamćenijih koncerata su svakako nastupi u Šangaju u Kini, gde su tokom EKSPO 2010 nastupali pred oko 30.000 ljudi, i postavili zvaničan rekord posećenosti ovog događaja. Zatim, koncerti u Britaniji za BBC televiziju, kao i uživo nastup pred više od sto miliona gledalaca širom sveta tokom izbora za “Pesmu Evrovizije”.

“Balkanopolis” nastupi su u međuvremenu postali pravi pop-rok spektakl. I to, sa jakim elementima simfonijskog i epskog zvuka ovih prostora, što se odrazilo i na imidž samog benda. Ekscentrične frizure i moderni kostimi kao iz Tolkinovih bajki postali su prepoznatljiv deo njihovih energičnih nastupa. Isto koliko i Trkuljino maestralno izvođenje na preko 15 instrumenata.

Izložba „Collecting is Connecting“ u Kući legata

Slobodan Trkulja & Balkanopolis
Foto: Facebook / Slobodan Trkulja

Pevač, muzičar i kompozitor Slobodan Trkulja se sa “Balkanopolisom” po četvrti put vraća u Sava centar, svoju najdražu koncertnu dvoranu. Pred ovaj jubilarni koncert je izjavio:
– Muziku i život doživljavam mnogo dublje i zrelije od trenutka kada sam postao otac. Osećam to u svome glasu i načinu na koji pevam, kroz instrumente koje sviram i čujem u novim pesmama koje stvaram. Muzika “Balkanopolisa” je puna života i ljubavi. Nosi energiju koja opušta, u kojoj vreme nestaje, granice se brišu i ostaje samo osećaj ispunjenja. Koncerti u Sava centru su mi uvek bili posebni. A, povod ovog koncerta ne može biti lepši. Radujem se ponovnom susretu sa publikom na starom mestu i prilici da zajedno proslavimo za nas veliki i značajan jubilej.

Ivo Pogorelić odabira klavir za koncert na Kolarcu

Foto: Facebook / Slobodan Trkulja
Foto: Facebook / Slobodan Trkulja

Ulaznice za ovaj spektakularan koncert se mogu kupiti na blagajnama Eventima i Sava centra, kao i onlajn na www.eventim.rs. I to, po ceni od 1.200, 1.500, 1.800 i 2.200 dinara.

MEDIJSKI CITATI:
– Najlepši muški glas Balkana – NRC Handečsblad, Holandija
– Ako ste se ikada pitali kako zvuči muška verzija hora “Le Mystere de la Voix Bulgaire”, ovo je odgovor… – Balkan Insight
– Srpski multiinstrumentalista i pevač Slobodan Trkulja bi trebalo da bude proglašen nacionalnim blagom… – De Volkskrant, Holandija
– Fascinantni inovator drevnih zvučnih tradicija – WAZ Zietung, Nemačka

Deca iz radionice „Bistrik“ Bilje Krstić nagrađena u Rumuniji

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde