“Hazarski rečnik – Lovci na snove”: Balet po romanu Milorada Pavića

0
350

U Nacionalnom teatru očekuje se premijerno izvođenje baleta sa Baletskim ansamblom Narodnog pozorišta u Beogradu i gošćom Sonja Vukićević.

Hazarski rečnik Sonja Vukićević Foto Printskrin RTS
Sonja Vukićević, Foto: Printskrin RTS

Premijera baleta “Hazarski rečnik – Lovci na snove” biće 19. maja (19,30h) na Velikoj sceni. Nastao je po motivima romana Milorada Pavića, u koroegrafiji Ronalda Savkovića i režiji Livije Pandur. Predstava se radi u koprodukciji sa Operom i teatrom Madlenianum, u kojem će premijera biti održana 24. maja.

Narodno pozorište: Održana premijera baleta „Evgenije Onjegin“
hazarski lovci na snove ronald savković balet
Ronald Savković, Foto: Narodno pozorište u Beogradu

– Smatram da je delo Milorada Pavića veoma reprezentativno, a i poznato je širom sveta. Svesni smo da ga je nemoguće pretvoriti u balet. Zato su lovci na snove glavni motiv i okosnica naše predstave. U svom radu, bavimo se snovima, slikama sveta i lepotom. Tragamo za čistom emocijom. Ovo je moderno pozorište u pravom smislu te reči. Mnogo mi pomažu precizna režija i dramaturgija Livije Pandur, jer diktiraju pravi tok predstave. Pavićeve misli su toliko jake, impresivne, a izazov je preneti ih na scenu, ne izgovorivši ih. Te rečenice putuju kroz telo. Takođe, istakao bih i veoma zanimljivu igračku podelu. Važno je da se mladi umetnici razvijaju u ovakvoj plesnoj formi. Otvoreni su, opušteni, bez ikakvih problema sa egom ili idealizovanjem sebe. Ravnopravni su, a što je najvažnije, svi su – lovci na snove – kaže Savković, dobro poznat beogradskoj publici, nekada kao igrač, a već godinama i kao afirmisani koreograf.

Glumica Hristina Popović osvojila medalju na državnom prvenstvu u Olimpijskom triatlonu
livija pandur np balet hazardski rečnik lovci na snove
Livija Pandur, Foto: Narodno pozorište u Beogradu

– U pokrajini dubine mora i beskonačnosti neba otkrivamo enciklopedijske jedinice romana Milorada Pavića “Hazarski rečnik”, koje oslikavaju put lovaca na snove, njihovo uranjanje u tuđe i vlastite svetove snova i snoviđenja. Hazari, skupljači snova, bele i crne ptice u pokrajinama ljubavi, brzih i sporih ogledala hazarske princeze Ateh, grade svoju distopijsku azbuku. Kroz uvežbavanje lepote uranjaju u lavirint prošlosti i budućnosti, nikad ne znajući u koji komad vremena će da padne njihova misao. Danas Hazara više nema, ili za njih ne znamo. Rasuli su se po svetu kao hiljade i hiljade beskućnika, tražeći svoj izgubljeni dom, svoj izgubljeni jezik. Pravu tajnu još nismo otkrili, jer povratak iz najdubljeg sna, gde, kako kaže Pavić, leži Bog, znaju samo oni, koji su bili dosta duboko – naglašava Livija Pandur.

ALEKSA JELIĆ: Važnije da je moj rad priznat nego da sam poznat

U podeli su Sonja Vukićević (kao gost); Sanja Ninković; Dejan Kolarov; Milica Jević Drndarević; Miloš Marijan; Olga Olćan; Nicola Bianco; Mina Radaković; Davide Buffone; Tijana Šebez; Taylor Clow; Maja Stojakov; Miloš Živanović; Ljiljana Velimirov; Marco Luzi; Ada Raspor; Sebastian Held; Mina Radoja; Raffaele Diligente; Brankica Mandić; Miloš Kecman…
Kompozitor je Miroslav Bako, scenograf Sven Jonke/ NUMEN, a kostimograf Angelina Atlagić.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde