Zvezdara teatar: 50. izvođenje predstave “Bajka o pozorištu”

0
203

Komedija, prema tekstu Vladimira Đurđevića i u režiji Marka Misirače, bavi se položajem kulture, a pre svega pozorišta. Kao i time kako kulturu i umetnost doživljava domaća politička elita.

Bajka o pozoristu Zvezdara teatar
Foto: Zvezdara teatar

Predstava “Bajka o pozorištu” će u nedelju, 24. decembra u 19.30 časova na sceni “Bata Stojković” pozorišta Zvezdara teatar, imati svoje jubilarno, pedeseto izvođenje. Sjajnu glumačku ekipu čine Tihomir Stanić; Branislav Zeremski; Miodrag Krstović; Vesna Stanković; Petar Strugar/Stefan Radonjić; Iskra Brajović i Snežana Savić.

Jubilarno 150. izvođenje predstave „Sokin i Bosina“

Bajka o pozoristu Zvezdara teatar
Foto: Zvezdara teatar

– Jubilej “Bajke o pozorištu” podseća me na početke njenog nastanka: mladi i neafirmisani reditelj, nešto stariji i takođe neafirmisani dramaturg, i još stariji i veoma afirmisani glumac, pojavili su se pred upravom Zvezdara teatra. Od tog časa do premijere predstave prošlo je dosta vremena. Sudbina je htela da naša priča i ideja pretrpi mnogo izmena, dovodila sve nas u brojna iskušenja – rekao je reditelj predstave Marko Misirača povodom 50. izvođenja “Bajke o pozorištu.

Predstava „Voz“ 100. put pred publikom za početak sezone Zvezdara teatra

Bajka o pozoristu Zvezdara teatar
Foto: Zvezdara teatar

– Međutim, sve nedoumice i nesigurnosti oko toga ima li sve to smisla raspršile su se u času kada smo prvi put izašli pred publiku. I kada nam je publika salvama smeha i aplauza dala do znanja da smo bili na pravom putu. Tako je to sa komedijama, nesigurno i neizvesno do samog kraja. Predstava živi, na radost publike i nas, evo već četvrtu sezonu. Glumci vole da igraju ovu predstavu, publika je voli, čini se, još više. Hvala Zvezdara teatru koji nam je sve to omogućio i želim nam još puno izvođenja i jubileja – dodao je Misirača.

150. izvođenje mjuzikla „Neki to vole vruće“ u Pozorištu na Terazijama

Bajka o pozoristu Zvezdara teatar
Foto: Zvezdara teatar

O tome kako je “Bajka o pozorištu” našla svoj put do publike i sa kojim izazovima se susretao u tom procesu, ispričao je i pisac ove sjajne komedije, Vladimir Đurđević.
– Ima nešto o “Bajci” što gledaoci ne znaju. Ona je put do publike tražila punih šest godina. Pisana je u pet verzija, čamila je u mojoj fioci nekoliko godina, a nekoliko godina i u fiokama upravnika beogradskih pozorišta. Možda je i dalje u nekoj upravničkoj fioci, negde pri dnu. Jednom je čak ušla u čitaće probe, koje su izlaskom dva glumca iz podele, prekinute. Vratila se u fioku. Kao da je čekala pravu podelu i dobar trenutak. Menjala je naslov nekoliko puta – “Ko je ovde muško?”, “Kula od karata”, “Hleb sa sedam kora”… -rekao je Đurđević.

Bajka o pozoristu Zvezdara teatar
Foto: Zvezdara teatar

Pisac je dodao:
– U jednom trenutku mi je sve izgledalo prilično beznadežno, ali onda se, kao u dobrom filmu, pojavila prava podela, dobra energija i volja. Ušlo se u probe, zakazana je premijera. Ali, čak ni tada nismo znali pod kojim će naslovom predstava izaći. Ja inače teško dajem naslove. Čini mi se ponekad da je lakše dramu napisati nego je nasloviti. Svega dva puta sam kumovao svojim dramama, a za “Bajku” sam se posebno mučio. Tu moju muku i agoniju je prekinuo Dušan Kovačević kada je rekao – “Bajka o pozorištu”. I evo, kume Dušane, naša “Bajka” ide pedeseti put, na radost ansambla, reditelja i pisca, a pre svega (bez lažne skromnosti) na radost publike!

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde