Bajaga i Instruktori: Objavljen album “U sali lom” i spot za naslovnu pesmu

0
397

Bajaga i Instruktori su, posle šestogodišnje diskografske pauze, obradovali svoje obožavaoce novim, dvanaestim albumom “U sali lom”. On je objavljen 18. aprila za PGP RTS i Croatia Records, a izvršni producent je GMR Beograd.

u sali lom bajaga i instruktoriDanas je objavljen i spot za naslovnu numeru, a poznato je već da će kao naredni video singl biti predstavljena pesma “Može da te ubije grom”. Spot za “U sali lom” uradio je Vuka Protić. To je dokumentarni snimak sa festivala “Kustendorf”, gde je grupa premijerno izvela ovu pesmu.

Bajaga i Instruktori: Album „U sali lom“ od 18. aprila u prodaji
u sali lom bajaga i instruktori
Foto: Brajan Rašić / Promo

Na albumu je, uz pomenute dve, još sedam novih pesama – “Savršen dan”; “Bilo bi lako”; “Rekla si”; “Loše napisan dan”; “Severac”; “Nikad te više neću zvati”; i “Noćima sanjam”, za koju je tekst napisao Duško Kovačević. Takođe, na novom izdanju je kao bonus pesma, već poznata “Kad mesec prospe rekom srebra sjaj”, urađena u saradnji sa grupom “Point Blank” i Dragim Jelićem. Ostale tekstove potpisuje Momčilo Bajagić, kao i muziku za sve pesme osim bonusa “Kad mesec prospe rekom srebra sjaj”, koju je komponovao Dragoljub Crnčević iz “Point Blanka”; i “Severca” koji je uradio Žika Milenković. “Severac” je inače novi duet Žike i Bajage, koji po tematici podseća na legendarnu “Život je nekad siv, nekad žut”, od pre 30 godina.

ŽIKA MILENKOVIĆ iz grupe „BABE“: Strah me je od ponavljanja
Bajaga fb
Momčilo Bajagić, Foto: Facebook / Bajaga i Instruktori

– Imamo dve klasične balade – jednu “veliku” i jednu “malu”. “Noćima sanjam” je srednjeg tempa, ostale su brze. Shvatili smo da nam treba još tih brzih pesama u repertoaru. Prijalo nam je da se, posle desetak godina, vratimo u veliki studio. Srećni smo što smo ponovo sarađivali sa Sašom Habićem. On jedno vreme nije radio, vratio se na velika vrata – ispričao je Bajaga.

Album je sniman od oktobra prošle do februara ove godine u beogradskom Studiju O, kod Olivera Jovanovića. A, postprodukcija je urađena u svetski poznatom studiju “Abi Roud” u Londonu. Omot je delo Marka Vajagića.

Kako je nastao vanvremenski hit „Ti si mi u krvi“

– Jako smo zadovoljni svi. Mislim da je album zanimljiv i da ima neku svežinu koju, možda, prethodna dva, tri nisu imala u toj meri. Ima novu/staru boju. Tu su elementi starog, ali i nešto novo što nismo nikad do sada u zajedničkom radu imali. Album nosi duh današnjeg vremena, lepo je upakovan – istakao je klavijaturista Saša Lokner. On je dodao da novo izdanje ima svežinu kao albumu s početka karijere grupe: – Ima neku svežinu prva tri, četiri albuma. Dok smo radili, atmosfera me je malo podsetila na “Prodavnicu tajni”, na neke momente sa “Jahača magle”… U procesu rada mi je ličilo na te stare albume, rezultat ne mora da ima veze sa tim. Bajaga je, kao i uvek, napravio sjajne tekstove, ali, ovoga puta su baš fantastični.

„Haljinica boje lila“ – kafanski hit reditelja rokera
Bajaga-PGP-3
Vladimir Graić, direktor PGP RTS i Bajaga, Foto: RTS

Grupa je album snimila u nepromenjenoj postavi: Momčilo Bajagić – vokal, električna gitara, akustična gitara; Aleksandar Saša Lokner – vokal, klavijature; Živorad Žika Milenković – vokal, gitara; Miroslav Cvetković – vokal, bas gitara; Čedomir Macura – vokal, bubnjevi; Marko Nježić – vokal, gitara, editing. Značajan udeo su imali i gosti – prekaljeni muzičari i dugogodišnji prijatelji i saradnici grupe. To su Saša Ranđelović Ranđa – gitara; Davor Rodik – pedal stil gitara; Marko Kuzmanović – bubnjevi; i Nikola Vranjković – električna gitara, akustična gitara.

E. A. / Izvor: RTS, Long Play

U SALI LOM

Mala sala poznata po tom
Sredom, petkom i četvrtkom lom
U sali lom
Gore s plafona kaplje voda
Pravo na mikrofon

U sali lom
U sali lom
A dobar ton

Mala sala ali dobar klub
Stojim, gledam, naslonjen na stub
U sali lom
Gore s plafona kaplje voda
Pravo na mikrofon

U sali lom
A mene gađa
Svaki ton

Noć, potrajala dugo
Žeđ, postala sve veća
Svest, suzila se sasvim
Idem, idem, mada kasnim

Noć, potrajala dugo
Žeđ, postala sve veća
Oči, ni zelene ni plave
Beži, beži mi iz glave

Jednog dana kada prođe sve
Kada vreme slike obriše
Kad prođe sve
Jedna će suza k’o meduza
Nežno da opeče

Kad prođe sve
Kad prođe sve
Kad prođe sve

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde