Atelje 212: Premijerno izvedena “Lažljivica” u režiji Stefana Sablića

0
95
Atelje 212: Premijerno izvedena "Lažljivica" u režiji Stefana Sablića

Repertoarska politika Ateljea 212, zasnovana na praizvedbamam domaćih i stranih savremenih dramskih autora, nastavlja se postavkom novog dela ruskog pisca objavljenog 2019. godine.

Na Sceni “Petar Kralj” u petak, 7. februara, premijerno je izvedena predstava “Lažljivica” Nikolaja Koljade, u prevodu Novice Antića i režiji Stefana Sablića. Dve lažljivice, Serafimu Margaritovnu i Margaritu Serafimovnu, igraju Jelisaveta Seka Sablić i Gorica Popović.

Nikolaj Koljada, predstavnik “gvozdenog veka” ruske književnosti, jedan je od najigranijih savremenih dramskih pisaca. I u ovoj drami izvlači iz mraka i osvetljava likove sa ruba, epizodiste koji ni u sopstvenom životu ne igraju glavne uloge.

Atelje 212: U pripremi komad “Lažljivice” u režiji Stefana Sablića

Junakinje komada “Lažljivica” su dve starije žene, jedna drugoj neophodne. One se sreću u malom, neuglednom provincijskom muzeju nacionalne istorije i nepotrebnih relikvija. Svađaju se, sumnjaju, negiraju i sećanja i živote jedna drugoj… dovode u pitanje istinitost i postojanja svake od njih. Sumnjajući u drugu, posumnjaju i u sebe. Za kratko vreme obe gube krhke oslonce svojih tužno neprimetnih života.

“Lažljivica” je urnebesna predstava, topla i duhovita priča o samoći, potrebi za prijateljem, o prolaznosti i velikim snovima na sporednim kolosecima.
Reditelj Stefan Sablić bio je i kostimograf i scenograf ove predstave, a pobrinuo se i za izbor muzike.

54. Filmski susreti: Gorici Popović uručena Nagrada “Pavle Vuisić”
Nikolaj Koljada, Foto: Facebook/Kolyada Nikolay

Povodom premijere ove predstave u Ateljeu 212, Nikolaj Koljada uputio je pismo.
– Drage kolege i prijatelji, svi vi koji ste stvarali “Lažljivicu”, želim svima da čestitam premijeru, da vam se svima zahvalim i da vam poželim pažljive, radosne i dobre gledaoce, aplauze i dug život predstave! Ja sam u snegom zavejanom Jekaterinburgu. Radim novu predstavu i mislim na vas. Radujem se, jer moja drama koju sam tek nedavno napisao, već živi na sceni, u dalekom Beogradu u kome mi je bilo tako toplo i prijatno. U Rusiji je još niko nije postavio. Vi ste ovoga puta bili vredniji od ruskih pozorišta. Eto, u Beogradu su se našli neki duhom bodri, radoznali umetnici koji su prvi oživeli ove moje heroine na sceni. Hvala vam na svemu! – napisao je Koljada.

On je još dodao i ovo:
– Ne zaboravite da u junu dođete u Jekaterinburg sa ovom predstavom na naš Festival “Kolyada Plays”. Biću srećan da vas dočekam, ugostim, ugrejem, podržim! Sve vas puno volim, volim Srbiju, često se sećam Jovana, volim vašeg i našeg Novicu, i nadam se skorom viđenju! Vaš Nikolaj Koljada

Foto: Atelje212

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde