Atelje 212: Počele probe predstave “Stvaranje čoveka”

0
122

Tijana Grumić je predstavnica nove generacije dramskih pisaca u Srbiji danas. Ona je već etablirana spisateljica čiji su komadi igrani na pozorišnim scenama u zemlji (Vranje, Čačak, Novi Sad).

Atelje 212: Počele probe predstave "Stvaranje čoveka"
Foto: Promo

Njen dramski tekst “Stvaranje čoveka” uvršten je u najuži izbor na konkursu Hartefakta za savremeni dramski tekst. U Ateljeu 212 počele su probe ove predstave u režiji Ivone Šijaković. U ovom komadu Grumić obrađuje aktuelnu temu migrantske krize kroz emotivne narative porodičnih relacije braće, roditelja, dece… Ona se bavi i pitanjem medijske i umetničke reprezentacije ljudske tragedije, na taj način pokušavajući da jedan globalni politički problem sagleda iz više različitih uglova. Pre svega, kroz pojedinačna intimna iskustva svojih likova.

Atelje 212: Počele probe predstave „Petrijin venac“, premijera 24. novembra

Komad je neka vrsta formalne parafraze drame “Urnebesna tama” nemačkog savremenog dramatičara Volframa Loca koji je premijerno izveden prošle godine takođe na Sceni “Petar Kralj” u režiji Jovane Tomić. “Stvaranje čoveka” je još jedna od predstava kojom Pozorište Atelje 212 razvija repertoarsku strategiju podrške razvoju savremenog dramskog teksta. Reč je o praizvedbi domaće savremene pozorišne drame.

Atelje 212: Počele probe predstave "Stvaranje čoveka"
Tijana Grumić, Foto: Privatna arhiva

Problem migracija i izbeglištva rediteljka predstave problematizuje svojim konceptom kroz istraživanja pozicija moći unutar jedne zatvorene zajednice. Ivona Šijaković je svoju rediteljsku i dramaturšku karijeru nakon završenih studija pozorišne režije na FDU Beograd, razvijala i gradila u Nemačkoj, gde je i sada doktorant na primenjenim pozorišnim studijama u Gisenu.

Dramaturg Dimitrije Kokanov dobitnik Mihizove nagrade

Premijera predstave “Stvaranje čoveka” je planirana na Sceni “Petar Kralj” Atelje 212 početkom decembra meseca. Dramaturg je Dimitrije Kokanov, za kostime je zadužena Tijana Pavlov, a za scenografiju Veljko Stojanović. Scenski pokret poveren je Ani Novickoj (Anna Nowicka), a muziku potpisuje Bane Jovančević Kir. U predstavi igraju: Ivan Jevtović, Dragana Đukić, Ivan Mihailović, Radomir Nikolić, Miloš Rušitović, Slaven Došlo.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde