Atelje 212: “Noževi u kokoškama” u režiji Katarine Žutić

0
142
Atelje 212: "Noževi u kokoškama" u režiji Katarine Žutić

U novoj pozorišnoj sezoni Ateljea 212 najavljena je prva premijera.

Predstava “Noževi u kokoškama” po delu Dejvida Harovera u režiji Katarine Žutić imaće pretpremijeru na Sceni “Petar Kralj” 29. septembra, a naredne večeri i zvaničnu premijeru. Za oba izvođenja, ulaznice su rasprodate. U oktobru predstava je na repertoaru 11, 17. i 26. oktobra.

“Noževi u kokoškama” je psihološka drama o patologiji zajednice koja kulminira ubistvom.
– Jasno je, nije ljupki komad iz seoskog života (ne dozvolite da vas poetski pasaži zavedu), već neumoljiva kritika društva koja nas suočava sa neprijatnim istinama o sebi i drugima… Seno, prašina u vazduhu. Zamagljen svet, prljav, neučtiv… Muškarci u drami imaju imena, žene nemaju. To nije slučajno, jer komad u sebi sadrži implicitnu kritiku takvog poretka; promoviše tezu o napuštanju patrijarhalnog modela, sticanju znanja i oslobađajućoj moći samoekspresije – kaže dramaturg Periša Perišić.

Đurđa Tešić dobitnica nagrade za režiju “Ljubomir Muci Draškić”

Rediteljka Katarina Žutić je i prevela ovo delo Dejvida Harovera. Pored dramaturga Perišića, u ekipi je i scenografkinja Jasmina Holbus; kompozitorka Anja Đorđević; koreografkinja Sonja Divac; kostimografkinja Maria Marković Milojev. Uloge tumače Jelena Petrović (Mlada žena), Nikola Šurbanović (Poni Viljem) i Marko Grabež (Gilbert Horn). U predstavi su korišćeni raniji video radovi J. Holbusa, kombinovani sa snimljenim materijalom (snimila i montirala Anja Simić).

Katarina Žutić
Katarina Žutić na jednoj od praba predstave, Foto: Atelje 212

“Noževi u kokoškama” (Knives in Hens) Dejvida Harovera (1995) je jedna od najznačajnijih drama savremenog škotskog kanona. Brutalna basna smeštena u bezvremenu ruralnu spartansku zajednicu. Alegorija o primitivnom društvu bukvalista koji ne razumeju metaforu.

Nenad Jezdić dobitnik Nagrade “Miloš Žutić”

– U drami je prepoznatljiv eho Veskerovih komada, a naročito Šoovog “Pigmaliona”. Debitanska drama Harevera izuzetna je studija o transformativnoj moći znanja (učenja, opismenjavanja) i samosvesti u svetu koji se pomera od ruralnog ka industrijskom i urbanom. Unikatna upotreba jezika (centralna tema komada) podseća na brižljiv i britak odabir reči i jezičko sažimanje u delima Pintera. Drama o okrutnoj praznovernoj ruralnoj zajednici, moći jezika i dolasku industrijskog doba istovremeno je drama o bezimenoj lojalnoj ženi koja pronalazi svoj glas, a njena lojalnost menja kurs: od muža ka istini – naveo je Perišić.

Katarina Žutić kaže da je bila inspirisana opusom reditelja Dejvida Linča. Pokušala je da napravi napeti triler iz priče koja je puna strasti i ljudskih nagona, a da istovremeno predstavu ogrne hororom.
– Moja namera bila je da uvedem nežno publiku u simboliku naše predstave. Sigurna sam da će biti duhovito i potresno jer smo na probama mi poverali jedni drugima – izjavila je Žutićeva. Ona će premijerom predstave “Noževi u kokoškama” odbraniti master rad na katedri za pozorišnu režiju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde