Atelje 212: Premijerno izveden “Getsimanski vrt” u režiji Ljiljane Todorović

0
236
Atelje 212: Premijerno izveden "Getsimanski vrt" u režiji Ljiljane Todorović

Ljiljana Todorović je u Ateljeu režirala komad Dejvida Hera “Ejmin pogled”, a na repertoaru je aktuelna njena predstava po komadu Trejsija Letsa “Avgust u okrugu Osejdž”. Sada je postavila novu predstavu.

Dramski komad “Getsimanski vrt” (Gethsemane) britanskog pisca Dejvida Hera prvi put je izveden 2008. u Nacionalnom teatru u Londonu. A, beogradska publika imala je prilike da pogleda premijerno izvođenje ove predstave u Ateljeu 212, u petak, 24. maja, na sceni “Mira Trailović”, u režiji Ljiljane Todorović.

4. Pozorišno proleće: Trijumf predstave “Tartif”

– Postavljanje ovog komada na scenu Ateljea 212 odličan je repertoarski potez, jer nam daje mogućnost uvida u tokove savremene evropske drame, čija su značenja sasvim primenljiva i u našem kontekstu – ocenila je teatrolog i pozorišni kritičar Ana Tasić.

Naziv komada potiče od biblijskog pojma Getsimnaski vrt što je lokalitet u podnožju Maslinove gore, odmah do zidina starog Jerusalima. Prema Novom Zavetu to je mesto Isusovih molitvi i sastanaka sa svojim sledbenicima. Takođe i mesto gde je Juda sa poljupcem u levu stranu izdao Isusa Hrista. Ali, priča koja je ispričina ovim komadom nije istorijska i biblijska, mada u njoj ima izdajstva i izneverenog očekivanja.

Godišnja nagrada “Ružica Sokić” mladoj glumici Jovani Gavrilović
Atelje 212: Premijerno izveden "Getsimanski vrt" u režiji Ljiljane Todorović
“Getsimanski vrt”, Foto: Atelje 212

“Getsimanski vrt” je politička drama koja se bavi problemima zataškavanja privatnih skandala porodice ministarke unutrašnjih poslova, koja je svojim delovanjem poznata kao predstavnica politike proterivanja migranata iz Velike Britanije. Stroga dijaloška struktura drame gradi spor i temeljan mehanizam pregovora, dogovora i trgovine informacijama u svetu politike, privatnih intriga i krize odnosa i vrednosnih sistema, kao i cena uspeha u savremenom društvu. Moderna Engleska, spletke, korupcija u visokoj politici… Fokusirajući se na analizu političke korumpiranosti, Her sagledava okolnosti globalnog sloma ljudskih vrednosti, razobličava vladavinu birokratije, apsolutizam pohlepe i cinizma, koji su pregazili plemenitost i ljubav, stvarajući pri tome ogromne klasne razlike. 

Atelje 212: Predstava “Urnebesna tragedija” izvedena 50. put
Dara Džokić, Foto: Atelje 212

– Ne mogu da tvrdim, ali koliko je meni poznato ovo je prvo izvođenje “Getsimanskog vrta” u regionu. Jedna od odlika Herovog rukopisa jeste prožimanje, privatnog, ličnog, porodičnog sa javnim, društvenim, političkim. U ovom komadu kroz privatne živote nekoliko ljudi i porodice skeniran je društveni, politički trenutak. Ovaj koji živimo. Ima tu i medija, prosvete, politike u užem i širem smislu… Ukratko, prateći jednu porodicu mi pratimo društveno političku zbilju, i što je još bitnije, svest. Predstava je po žanru politička drama sa elementima trilera. U samom komadu vinovnik najstrašnijih stvari je upravo novinar – izjavila je rediteljka Todorović.

Dramska umetnica Gorica Popović dobitnica Nagrade “Žanka Stokić”
Atelje 212: Premijerno izveden "Getsimanski vrt" u režiji Ljiljane Todorović
Bane Vidaković
Bane Vidaković, Foto: Atelje 212

– U komadu ima nekoliko linija, prelomnih trenutaka… U jednom od tih kolopleta, lik koji se trudi da odoli, da izdrži, kaže: “Meni je neprijatno”. E, to je moja rečenica u ovom komadu. Klinci bi to nazvali transfer blama. Mene je stid zbog onoga što drugi rade. Ovo je predstava u kojoj se akteri kreću po dnu. Znači ne da tonemo, pa se još poneko praćaka, te i poneka ruka proviri, nego smo potonuli… i ono malo pokreta što imamo, to je kroz mulj, pesak… otežano i sve teže – zaključuje Ljiljana Todorović.

Atelje 212: Premijerno izveden "Getsimanski vrt" u režiji Ljiljane Todorović
Bane Trifunović
Branislav Trifunović, Foto: Atelje 212

U glumačkoj podeli su Dara Džokić; Branko Bane Vidaković; Jovana Gavrilović; Jelena Đokić; Branislav Trifunović; Slaven Došlo; Vladislav Mihailović; Marta Bjelica i Petar Benčina. Dramaturg je Dimitrije Kokanov; scenograf Magdalena Vlajić; kostimograf Lana Cvijović; a kompozitor Zoran Erić.

Narodno pozorište: Premijerno izveden “Balkanski špijun”, ansambl predstavu posvetio Predragu Ejdusu
Petar Benčina
Petar Benčina, Foto: Atelje 212

– Teško je odrediti žanr, ima elemenata i realizma i melodrame. Her je pisao u vreme Blera, iako je neverovatno “primenjiva” i na naše vreme i podneblje – rekao je Branko Vidaković, koji se posle dve decenije, zahvaljujući ovoj predstavi, vratio na “daske” Ateljea. Tumači Ota Falona, a o svom liku kaže:
– To je jedan je od prepoznatljivih likova i na ovdašnjoj političkoj sceni. Ne previše obrazovan muzički producent koji se igrom slučaja našao u politici, postajući jedan od glavnih dobavljača novca za vladajuću stranku. Samim tim ima veliki uticaj da kadrira, smenjuje i postavlja ministre, bavi se prljavim poslovima. Pitoreskni lik.

Atelje 212: Premijerno izveden "Getsimanski vrt" u režiji Ljiljane Todorović
Marta Bjelica i Slaven Došlo, Foto: Atelje 212

E. A. / Izvor: Blic, Novosti, Politika

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde