ASSITEJ Srbije: “Mobi Dik” Malog pozorišta “Duško Radović najbolja predstava za decu i mlade u 2017.

0
174

U petak 13. aprila u Malom pozorištu “Duško Radović” obeleženo je 15. godina postojanja ASSITEJ Srbije (Udruženje za razvoj pozorišta za decu i mlade). Ova organizacija je aktivna u internacionalnoj zajednici kao član međunarodne ASSITEJ Intenational mreže. A, koja ima 85 nacionalnih centra u svetu i učestvuje u zajedničkim projektima.

ASSITEJ Srbija nagrade, jubilej, Malo pozorište Duško Radović
Na proslavi jubileja ASSITEJ Srbija uručena su priznanja i nagrade, Foto: Promo

Ovom prilikom dodeljene su priznanja ASSITEJ Srbije. Žiri (Bojana Lazić; Jovana Rakić Kiselčić; Diana Kržanić Tepavac; Anđelka Nikolić; i Milena Depolo) je doneo odluku da “Nagradu za najbolju predstavu za decu i mlade u Srbiji” u 2017. godini dodeli predstavi Malog pozorišta “Duško Radović” – “Mobi Dik”. Predstava je rađena po komadu koji je po motivima romana Hermana Melvila napisao Dimitrije Kokanov, a režirala Snežana Trišić.

Premijera predstave „Mobi Dik“ u Malom pozorištu „Duško Radović“
ASSITEJ Srbija nagrade, jubilej, Malo pozorište Duško Radović
Nagrada za predstavu “Mobi Dik”Malog pozorišta “Duško Radović”, Foto: Promo

– Veliki američki ep “Mobi Dik”, klasično delo svetske književnosti adaptirano je u predstavi Malog pozorišta “Duško Radović” sa velikom pažnjom i brigom o mladom gledaocu. A, uz punu svest autora o pedagoškoj moći koju ima pozorište za decu i mlade. Vrlo kompleksna originalna priča o surovoj borbi čoveka sa prirodom. Ali i sa najskrovitijim dubinama vlastitog bića, transponovana je u priču ispričanu iz vizure savremenog deteta, koje se i samo suočava sa strahovima od mora, dubine i nepoznatog; u priču koja osnažuje decu i druge marginalizovane grupe i ohrabruje ih da istraju i budu ono što jesu; u priču koja na suptilan i promišljen način promoviše vrednosti kao što su sloboda, jedinstvenost i originalnost, jednakost, plemenitost i empatija – navedeno je u obrazloženju žirija.

Ršum obeležio šest decenija književnog staža
ASSITEJ Srbija nagrade, jubilej, Malo pozorište Duško Radović Snežana Trišić
Nagrada za nabolju predstavu u rukama rediteljke Snežane Trišić, Foto: Promo

Rediteljka predstave Snežana Trišić je povodom dobijanja ove nagrade izjavila:
– Veoma mi znači nagrada ASITEŽ-a. Jer, to je najvažnija organizacija za razvoj pozorišta za decu i mlade u Srbiji, a i šire. Izuzetni umetnici i posvećenici u ASITEŽ-u koji u nemogućim uslovima stvaraju prostor za razvoj dečijeg pozorišta i imaju uvid u sve evropske i svetske tokove, prepoznali su i vrednosti našeg “Mobi Dika”. U trenutku kada se sve vrednosti urušavaju i podrška za većinu kvalitetnih poduhvata u oblasti umetnosti i kulture u Srbiji izostaje, važno je i značajno je da ovakva podrška postoji. Zahvaljujem se pozorištu “Duško Radović” i mojim glumcima, i autorskom timu zbog kojih je “Mobi Dik” živ i plovi dalje.

Lutkarski mjuzikl sa elementima cirkusa: Premijera predstave „Knjiga o džungli“
ASSITEJ Srbija nagrade, jubilej, Malo pozorište Duško Radović RŠUM
Priznanje za Ljubivoja Ršumovića, Foto: Promo

Pored dodele pomenute ASITEŽ nagrade, na ceremoniji su dodeljena i priznanja za jubilej u 2017. godini. I to:
1. Ljubivoju Ršumoviću; jednom od osnivača, za 60 godina profesionalnog rada i izuzetan doprinos pozorišnoj kulturi i dramskom stvaralaštvu za najmlađu i mladu publiku;
2. Ljubici Beljanski Ristić; jednom od osnivača, za 40 godina od osnivanja Dramskog studija “Skozorište” i za izuzetan doprinos razvoju pozorišne kulture kroz istraživački i inovativni rad sa decom i mladima;
3. Lutkarskoj sceni Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” iz Zrenjanina; Priznanje za jubilej u 2016. godini za 60 godina lutkarske scene pozorišta i doprinos razvoju pozorišne umetnosti za decu i mlade.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde