ArtLink i Evropski kulturni centri na proslavi Svetskog dana muzike u Legatu Petra Lubarde

0
110

Umetnička asocijacija ArtLink tradicionalno je obeležila Svetski dan muzike.

Anđela Mađarova, harfa i Ivona Nedeva, flauta
Harfistkinja Anđela Mađarova i flautistkinja Ivona Nedeva iz Bugarske, Foto: Promo

I to, kamernim koncertom na otvorenom, u četvrtak, 21. juna, prvi put u Legatu Petra Lubarde. Ovogodišnji koncert, organizovan u saradnji sa Kućom legata; Asocijacijom festivala Srbije; Delegacijom EU u Srbiji; i Ambasadom Bugarske. Predstavio je harfistkinju Anđelu Mađarov i flautistkinju Ivonu Nedevu, umetnice iz Bugarske, koje su izvodile francusku muziku za harfu i flautu.

STEFAN MILENKOVIĆ: Bez strasti za umetnošću nemoguće je uspeti

Na koncertu je nastupio i Vuk Ovaskainen, mladi čelista, dobitnik nagrade ArtLink najperspektivniji mladi umetnik u 2017. godini. A, koncert je bio začinjen rok zvucima srpskog rok gitariste Bojana Ivanovskog JOBY-ja, poznatog po posebnoj ritmičkoj gitarskoj tehnici, energičnim nastupima, kao i specifičnim aražmanima pop/rok pesama na akustičnoj gitari.

Booško Radojović, Filip Brusić, Jovanka Višekruna Janković, Eliza Garido, Žan Baptist Kuzan
Boško Radojović, Filip Brusić, Jovanka Višekruna Janković, Eliza Garido, Jean Baptist Cuzin, Foto: Promo

Koncert su otvorili direktor Kuće Legata Filip Brusić, i predsednica ArtLinka i Asocijacije umetničkih festivala Srbije Jovanka Višekruna Janković. Među gostima su bili visoki zvaničnici iz Evropske komisije iz Brisela; predstavnici Ambasada Francuske; Bugarske; Rumunije; i Evropskih kulturnih centara.

VLATKO STEFANOVSKI: Nisam školovan muzičar, ali sam dupli doktor nauka
Mladi čelista Vuk Ovaskainen dobitnik nagrade ArtLink najperspektivniji mladi umetnik za 2017. godinu
Mladi čelista Vuk Ovaskainen, dobitnik nagrade ArtLink najperspektivniji mladi umetnik za 2017. godinu, Foto: Promo

Posle koncerta, gosti su imali organizovano stručno vođenje kroz Legat Petra Lubarde, kao i degustacije vina fruškogorske vinarije Kvet.
Svetski dan muzike istovremeno je najava ArtLink festivala mladih talenata, koji će biti svečano otvoren 22. septembra, gala događajem “Noć klavira”, u Kolarčevoj zadužbini. A, uz gostovanje dvoje francuskih pijanita, Mišel Dalbertoa i Žan Pol Gaspariana, kojim će ArtLink zajedno sa Ambasadom Francuske i Fransuckim institutom obeležiti stogodišnjicu Prvog svetskog rata i francusko–srpskog savezništva.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde