“Artan Lili” dobitnik prve Nagrade “Milan Mladenović”

0
165

U Narodnoj biblioteci Srbije 21. septembra, na dan rođenja Milana Mladenovića, proglašen je pobednik prvog konkursa Zadužbine Milana Mladenovića i uručeno mu je priznanje.

"Artan Lili" dobitnik prve Nagrade "Milan Mladenović"
Dodela nagrade u Narodnoj biblioteci Srbije

Zadužbina Milana Mladenovića i žiri za dodelu Nagrade “Milan Mladenović” objavili su da je beogradska pop-noise grupa “Artan Lili” dobitnik prve Nagrade “Milan Mladenović”. Na prvi konkurs prijavilo 126 muzičkih dela, iz svih država bivše Jugoslavije. Žiri su činili Zoran Kostić Cane, Vasil Hadžimanov i Aleksandar Žikić. Pobednicima je priznanje uručio lider sastava “Partibrejkers”, Cane Kostić.

12 izvođača u užem izboru za prvu Nagradu “Milan Mladenović”
"Artan Lili" dobitnik prve Nagrade "Milan Mladenović"
“Artan Lili” dobitnik prve Nagrade “Milan Mladenović”

– Beogradski sastav “Artan Lili” svojom kompozicijom “D.E.P.R.A.” zadovoljio je sve kriterijume koje muzičko delo čine izuzetnim. To je originalno, duboko individualno, stilski dosledno i inteligentno autorsko i izvođačko ostvarenje, koje talenat i veštinu tretira bez kalkulacija i cinizma, sa autentičnom emotivnošću i pripadajućim poštovanjem. To su samo najvažniji, ali ne i jedini razlozi koji su “Artan Lili” i Bojana Slačalu, jednog od najtalentovanijih autora novije generacije, izdvojili u konkurenciji od 126 dela od kojih nijedno nije bilo za potcenjivanje. Iskreno čestitamo dobitnicima i želimo im da se dalje razvijaju i napreduju pred očima mudre, zahtevne i zahvalne publike! -navodi su saopštenju žirija za dodelu Nagrade “Milan Mladenović”.

Bend “Artan Lili” objavio spot od video klipova obožavaoca

Lider nagrađenog benda Bojan Slačala pozvao je okupljene da aplauzom pozdrave Milana Mladenovića, frontmena kultnog benda “Ekaterina Velika”.
– Opet nas je okupio ovde i verujem da bi mu bilo drago da zna ko je zaslužio nagradu koja je nazvana po njegovom imenu. Ovo priznanje je za nas velika čast, ali i ogromna odgovornost – rekao je Slačala.

Cane dodao je potom:
– Neka živi muzika! Mislim da bi se i Milanu ovo sve dopalo.
Nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa od 2.000 evra.

Miško Plavi Trio 21. septembra u Kolarčevoj zadužbini
Bojan Slačala lider benda “Artan Lili”

– Nije bilo lako, ali drago mi je da sam imao tu “muku”. Bilo je dosta izvođača koji su autentični. Bilo je zadovoljstvo i čast biti u žiriju i velika je stvar što imamo ovakvu nagradu, velika stvar da se to ime pominje, da se ne zaboravi, da se ne zaboravi ta muzika – istakao je Vasil Hadžimanov u video poruci, pošto je bio sprečen da prisustvuje dodeli priznanja u Narodnoj biblioteci Srbije.

U konkurenciji su bili još “Bohemija” (Srbija) sa numerom “O ljubavi”; “Bonaster” (Hrvatska) sa pesmom “Dobar zvuk”; “Buč Kesidi” (Srbija) sa “Đuskanje ne pomaže”; “Cosmo Daivat” (Slovenija) sa “Snov mojih sanj”; “EJO/Ethno Jazz Orchestra” (Srbija) sa “Deset dana”; Emina Bajtarević (BiH) sa “Discommunication”; Hristina (Srbija) sa “Kazaljke”; Igor Božanić (BiH) sa “Snijeg”; “Lakiko” (BiH) sa “Bol”; Valentino Bošković (Hrvatska) sa “Adio, trafikonte”; i “3 mačke 100 godina” (Srbija) sa “Dole”.

ZORAN KOSTIĆ CANE: Ja sam pećinar-roker

– Nagrada Zadužbine Milana Mladenovića za muzičko delo od izuzetnog značaja nalazi svoj smisao u pravovremenom prepoznavanju talenta i ohrabrivanju vrednih autora i izvođača u njihovim naporima da istinskoj kreaciji pridaju važnost kakvu ona zaslužuje. Svrha Nagrade je da ih podrži u odnosu prema umetnosti kakav je negovao Milan Mladenović, a koji podrazumeva stavljanje integriteta umetničkog dela iznad svakog oportunizma. Uprkos beskompromisnom i nepokolebljivom stavu, Milan je, neublažavajući nijedan element plemenitosti svog umetničkog i ljudskog koncepta, uspeo da dotakne živote izuzetno velikog broja ljudi. Time je dokazao da muzika lišena banalnosti i te kako ima šanse da bude prihvaćena i da brojnost potencijalne publike nije srazmerna podilaženju najnižim formama ukusa i afiniteta – kazao je ranije Aleksandar Žikić, član žirija za dodjelu Nagrade Milan Mladenović 2019.

Voditeljka programa u Narodnoj biblioteci Srbije bila je glumica Hristina Popović.

Nagrada “Milan Mladenović” dodeljivaće se svake godine na dan Mladenovićevog rođenja, 21. septembra, za muzičko delo od izuzetne umetničke vrednosti.

E. A.


POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde