Arsenal fest 10: U Kragujevac stižu “Dubioza”, Džajkovski i “Still Corners”

0
52

Jubilarni, deseti Arsenal fest biće održan od 25. do 27. juna u Kragujevcu.

Arsenal fest 10: U Kragujevac stižu "Dubioza", Džajkovski i "Still Corners"

“Dubioza kolektiv”, Kiril Džajkovski i “Still Corners” prva su poznata imena ovogodišnjeg festivala. Pored njih nastupiće još veliki broj stranih i domaćih izvođača, čija će imena biti uskoro saopštena. Komplet ulaznica za sve tri večeri Arsenal festa 10 je samo 2.500 dinara. Mogu se nabaviti preko prodajnih mesta i mreže Tickets.rs. U Kragujevcu prodaja ulaznica ide preko Doma omladine; biletarnice Dečijeg pozorišta; “De Gama Travela”; i “Music Storea”.

Arsenal Fest je nedavno učestvovao u borbi za prestižnu European Festival Awards 2019 (Evropska festivalska nagrada) u kategoriji “Najbolji mali festival”. Iako ove godine nisu pobedili, sam ulazak u finale je veliki uspeh za organizatore i grad Kragujevac. Oni će se svakako potruditi da posetiocima ove godine priprede nezaobravni doživljaj.

Arsenal Fest 2020: Desetka se sprema – nova proslava muzike
Arsenal fest 10: U Kragujevac stižu "Dubioza", Džajkovski i "Still Corners"

Balkan-ska-pank-rege ekstravaganca “Dubioza kolektiv” je od moćne svirke na prvom Arsenalu 2011, iz angažovanog albuma u album, iz nastupa u nastup, uključujući one na Glastonberiju, Roskildeu ili Lolapaluzi, do danas izrasla u jedno od najintrigantnijih muzičkih imena poteklih iz našeg dela Evrope.

Na Main Stage jubilarnog Arsenala zasluženo se 26. juna vraća nikad relevantnija “Dubioza kolektiv”. To potvrđuje njihov friški album, simbolično nazvan “#fakenews”. Na novom izdanju politički uvek nekorektnom bendu iz BiH gostuju legendarni Manu Chao; Earl Sixteen iz kultnog britanskog benda “Dreadzone”; Tom Feterman iz francuskog “Soviet Suprem”; i meksički bend “Los de Abajo”.

– Radujemo se što ponovo dolazimo na Arsenal Fest, da zajedno obilježimo njegovu deceniju održavanja. Obećajemo da ćemo naučiti svirati nove pjesme do tada i truditi se da ne padamo sa bine kao prve godine kada smo tu svirali – kažu momci iz “Dubioze”.

Bend “Dubioza kolektiv” pesmom “Take my Job Away” najavio album
Arsenal fest 10: U Kragujevac stižu "Dubioza", Džajkovski i "Still Corners"

Njima će se na Main stage 26. juna prodružiti Kiril Džajkovski, zaslužan za utemeljenje globalnog fenomena zvanog Balkan Beat i već dve decenije jedan od najpoštovanijih elektronskih muzičara istočne Evrope. Džajkovski dolazi prvi put na Arsenal sa mnogoljudnim, eksplozivnim bendom, koji Balkan Beat pomera ka novim granicama, u kombinaciji sa glitch-hopom i zvucima Jamajke.

– Veoma se radujem što je ove godine moj prvi nastup u Srbiji na jubilarnom, desetom Arsenalu. Dolazim u Kragujevac sa mojom standardnom ekipom muzičara i naravno specijalnih vokalnih gostiju. Ovoga leta uživo promovišemo materijal sa novog albuma koji izlazi tokom juna. Snimljen je u saradnji sa TK Wonder, Lion D i MC Wasp – kaže Džajkovski.

Završen Arsenal Fest 09: Eksplozivni nastupi za kraj
Arsenal fest 10: U Kragujevac stižu "Dubioza", Džajkovski i "Still Corners"

Prvi put na Arsenal, na njegov Garden Stage (26. jun) stiže i kultni “Still Corners”. Pevačica Tessa Murray i multiinstrumentalista Greg Hughes su poznati po hitovima “The Trip”; “The Message”; “Black Lagoon”; “Strange Pleasures”… Njih dvoje na zavodljiv način spajaju teksture Vangelisa, izražajni sinematični zvuk Enija Morikonea i odzvanjajuću gitaru “Šedousa”.

– Mislim da je ključna stvar što nastojimo stvoriti muziku koju bismo mi rado slušali. To je naš osnovni pokretač na koji se fokusiramo i nadamo se da će ljudi nastaviti da se povezuju sa našom muzikom dok budemo išli dalje – objašnjava Tessa.

Sanjajte sa bendom “Still Corners” 

Arsenal je od svog prvog izdanja 2011. izrastao u respektabilan i uticajan regionalni muzički festival. On u samo srce Kragujevca privlači ne samo posetioce iz Srbije i bivše Jugoslavije, već i ostatka Evrope i sveta, pažljivim odabirom i spojem zanimljivih i uticajnih svetskih i regionalnih imena. Arsenal se ističe i fantastičnim prostorom na otvorenom u okviru istorijskog “Kneževog arsenala”, fabrike municije iz XIX veka (Main Stage), gde je i rustična zgrada Čaurnice (Explosive DJ Stage) i prelepa drvećem natkrivena Zastavina bašta (Garden Stage).

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde