Arsenal fest 09: Besplatni prateći program – koncerti, promocije, izložba…

0
122

Arsenal fest 09 biće održan od 19. do 22. juna u Kragujevcu.

Arsenal fest 09: Besplatni prateći program - koncerti, promocije, izložba...
Besplatni prateći program Arsenal Festa 09

Pored zanimljivih muzičkih izvođača koji će tokom četiri festivalska dana nastupiti na tri pozornice, organizatori su se pobrinuli i za bogat besplatni prateći program. U okviru njega će biti intersenatnih promocija kniga, predavanja, koncerata, kao i izložba fotografija.

Arsenal Fest 09: Sjajan DJ line-up u “Čaurnici”

Muzičar, publicista i prevodilac Dejan Cukić govoriće 20. juna (21h) o knjizi “Born to Run – Brus Springstin” u kafeu “Oblomov” (Branka Radičevića 14). Sutradan će na istom mestu, na Svetski dan muzike, uticajni novinar, rok kritičar i publicista Petra Pece Popovića održati predavanje (12h) “Pronalasci i događaji koji su promenili svet muzike”. A, nekadašnji član KUD “Idijoti” Nenad Marjanović Fric (16h) predstaviće autobiografsku knjigu “Život s Idi(j)otima”.

Povodom Svetskog dana muzike na platou ispred Prve kragujevačke gimnazije (13-15h) biće organizovan besplatni koncert na kome će učestvovati: pank bend “Parampaščad”; solo akustik kantautor Mile Kekin; a pevačica Andreja Kurelec Košavić uz Darka Rundeka i njegov prateći bend “Ekipa” izvešće međimurske narodne pesme sa albuma “Mura Mura”.

Arsenal Fest 09: Rege žurka uz “Eyesburn” 21. juna

Svetski dan muzike na Main Stage-u Arsenala iste večeri (21h) obeležiće i nastup Kragujevačkog akademskog orkestra “Akordeonista”. Ovaj orkestar je od osnivanja 2018. godine pod okriljem Muzičkog centra Kragujevac. U cilju promovisanja muzike za harmoniku nastavlja višegodišnju tradiciju umetnika koje je iznedrila jedna od najprestižnijih škola harmonike u svetu.

– Kragujevčani i svi gosti koji će biti u Kragujevcu na Svetski Dan muzike imaće priliku da čuju možda nešto na šta nisu navikli i što možda nisu očekivali da čuju na Arsenalu. Iskreno se nadam da ćemo kao i svuda po Srbiji i regionu kada smo svirali, naići na topao prijem publike. Unapred se veoma radujemo da nastupimo na tako velikom festivalu – rekao je dirigent Predrag Kostović.

Arsenal Fest 09: Dejan Cukić i “Spori ritam bend” u “Zastavinoj bašti” 20. juna

U subotu, 22. juna frontmen “Goblina” Branko Golubović Golub predstaviće autobiografsku knjigu “Izgužvane misli”. Tokom trajanja Festivala, posetioce će moći da pogledaju u Kneževom arsenalu izložbu koncertnih rok fotografija Nemanje Đorđevića. On se odlučio da radovima koje do sada nije izlagao predstavi lične i emocionalne impresije nastale na koncertima u Srbiji i regionu poslednjih godina.

– Arsenal je neosporno najveći gitarski festival u našoj zemlji, tako da mi je čast što ću svoje radove premijerno predstaviti kragujevačkoj kao i gostujućoj publici. Nakon nekoliko godina posećivanja, mogu sa pravom da kažem da je to festival sa dušom! – kazao je Đorđević.

Arsenal prvi festival u Srbiji bez jednokratnih plastičnih čaša!

Arsenal fest 09: Besplatni prateći program - koncerti, promocije, izložba...
Trajne plastične čaše brendirane festivalskim logom, Foto: Promo

Arsenal 09 prvi je festival u Srbiji na kome će se pivo i ostala pića konzumirati isključivo iz trajnih plastičnih čaša koje se ne bacaju. Posetioci festivala moći će na nekoliko punktova uz kauciju da dobiju trajnu čašu brendiranu Arsenalovim logom i vizualom. Prilikom izlaska iz festivalskog prostora posetici će moći da ponesu sa sobom čašu kao suvenir, ili je vratiti na punkt i dobiju nazad novac. Uvođenjem trajnih čaša Arsenal Fest se priključuje globalnim ekološkim naporima za očuvanjem prirodne okoline, jer se izbegava korišćenje hiljada jednokratnih plastičnih čaša koje se ne mogu raspasti, i zagađivaće prirodu stotinama godina ukoliko nisu pravilno odložene na otpad. Arsenal je ovim potezom podržao incijativu Darka Rundeka da se i u Srbiji na muzičkim događajima koriste trajne plastiče čaše koje se ne bacaju.

Arsenal Fest 09: Darko Rundek i “Ekipa” 20. juna u “Kneževom arsenalu”

– Moram reći da sam ponosan što mogu učestvovati na prvom festivalu u Srbiji na kome neće biti čaša za bacanje, nego će biti, kao što je bilo (nedavno) u Beogradu na našim koncertima, čaše koje se kauciraju, vraćaju, kupuju. Neće nakon Arsenala ostati brdo bačene plastike sa kojom ponovo neće znati šta da se radi. Ponosan sa na vas i ponosan što možemo zajedno napraviti korak ka čišćem i lijepšem svijetu! – poručuje Rundek.

Arsenal Fest 09: Vlatko Stefanovski sa novim triom u Kragujevcu

Direktor Arsenal Festa Zoran Vulović ističe da je uvođenje trajnih plastičnih čaša “šansa za sve nas da uradimo nešto dobro u Srbiji”. Nada se da će “mali koraci kao ovaj na Arsenalu dovesti do velikih promena”.
– Glastenberi, sigurno najveći evropski muzički festival, uveo je korišćenje trajnih plastičnih čaša… Arsenal Fest se pridružio toj familiji. Ako ni u čemu drugom, onda u tom delu možemo slobodno reći da smo deo sveta. Zagađenje okoline se tiče svih nas. Svi mi u tome učestvujemo, ne dolaze vanzemaljci da nam bacaju otpad ili zagađuju zemlju. Naše čaše su trajne… Posle svake večeri festivala nećemo ostaviti iza sebe gomilu đubreta i teško razgradivog otpada – kaže Vulović.

Ulaznice možete kupiti OVDE.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde